De nadelen van werken bij de overheid:

Je salaris
Een veelgenoemd nadeel aan het werken bij de overheid is het salaris dat je kunt verwachten. En dat klopt, bij de overheid verdien je meestal niet het salaris dat de commerciële sector vaak wel bereid is te betalen voor jouw werk. In de publieke sector stijgt je salaris ook minder snel. Dat betekent niet dat de overheid een slechte betaler is, maar hou er wel rekening mee dat je per maand minder zult verdienen dan in andere sectoren en dat je salaris ook minder snel zal kunnen stijgen.

De sollicitatieprocedure

Als je bij de overheid solliciteert, kan de hele sollicitatieprocedure veel tijd in beslag nemen. Waar je bij een commerciële partij soms al binnen een week te horen krijgt of je de week erop kunt beginnen, duurt dat bij de overheid vaak een stuk langer. Afhankelijk van de functie waarop je solliciteert, kan de procedure bestaan uit meerdere gesprekken, een assessment, een psychologische test etc. Bij Joinuz kun je via detachering vaak wel snel aan de slag bij de overheid, maar daarover later meer ;-)

Imago

Er kleven best wat vooroordelen aan ambtenaars en het werk dat zij doen. Professionals die werken bij de overheid worden nogal eens als lui, saai en ingeslapen weggezet. Dat imago is natuurlijk onterecht, want er zijn dagelijks letterlijk duizenden mensen keihard aan het werk om ons land een stukje beter, mooier, veiliger, inclusiever en prettiger te maken. Met publiekscampagnes probeert de overheid dat imago op te poetsen, maar het beeld dat bestaat zal niet 1-2-3 verdwijnen. Helaas!

Bureaucratie

Hoewel de overheid er hard aan werkt om dit te verbeteren, blijft het beeld bestaan van de overheid als een stroperige organisatie, waar het moeilijk is om dingen snel gedaan te krijgen. Heel veel beslissingen – groot en klein – worden pas genomen als ze door een bepaald soort beslisproces zijn gegaan. En daar moet je tegen kunnen.

Werken bij de overheid


De voordelen van werken bij de overheid

De overheid is dus misschien niet de ideale werkgever als jij een enorm commerciële carrièretijger bent, maar toch. Er is genoeg uitdaging en voldoening te vinden in een functie bij het Rijk. Dit vinden wij de vier voornaamste voordelen:

Maatschappelijk belang

Een van de mooiste voordelen aan het werken bij de overheid is het feit dat je in veel gevallen echt een bijdrage levert aan onze maatschappij. Met banen in bijvoorbeeld de domeinen wonen, werken, veiligheid, klimaat, volksgezondheid, onderwijs en cultuur heb je een mooie kans om echt iets te betekenen voor anderen. Het werken om een ander te helpen, dat is bij deze werkgever vaak makkelijker te bereiken dan wanneer je in de commerciële sector soms alleen maar werkt om target te halen. En dat geeft enorm veel voldoening.

Detachering

Meer en meer banen bij de overheid worden ook op basis van detachering ingevuld. Een mooie kans voor jou om via Joinuz aan de slag te gaan bij de grootste werkgever van Nederland! Als je via ons gedetacheerd wordt bij de overheid, kom je in dienst bij Joinuz. Zo kunnen wij je een passend salaris bieden en kun jij genieten van extra voordelen, zoals een leaseauto, sportabonnement en opleidingsmogelijkheden. Wil jij meer weten over detachering bij de overheid, lees hier wat de voordelen zijn.

Goede (secundaire) arbeidsvoorwaarden
Ga je aan de slag voor de Rijksoverheid dan profiteer je van de goede arbeidsvoorwaarden die bij de overheid standaard zijn. We hebben het dan bijvoorbeeld over je salarisschaal waarin je – bij goed functioneren - elk jaar een trede omhooggaat. Maar ook over een collectieve verzekering en een goede pensioenopbouw. Daarnaast is de overheid zeer flexibel als het om werkuren gaat. In overleg kun je je werkdag eerder of later beginnen en dan ook weer eerder of later naar huis. En: het werken vanuit huis is in veel gevallen geen enkel probleem.

Stabiliteit

In de commerciële sector kunnen bedrijven worden verkocht, failliet gaan of op een andere manier het roer omgooien, waardoor jij je baan kunt verliezen. Die risico’s zijn bij de overheid een stuk kleiner, want zij zal nooit failliet gaan. Het werk van de overheid zal altijd blijven bestaan. En dat is vooral in economisch minder zekere tijden een fijn idee.

Dus: werken bij de overheid?

Wat ons betreft zijn er dus genoeg redenen om een baan bij het Rijk te overwegen. Naast de voldoening die je krijgt uit het werk, kunnen de arbeidsvoorwaarden en de stabiliteit belangrijke factoren voor je zijn. Ga je via Joinuz aan de slag, dan heb je ook nog eens de mogelijkheid om op verschillende projecten bij verschillende gemeenten te werken. Op die manier kun je echt kijken wat jij het leukst vindt om te doen binnen de overheid. Daarnaast krijg je een mooi aantal vrije dagen en samen met jou kijken we naar jouw persoonlijke groei- en ontwikkelingsmogelijkheden.

Doen!

Wat ons betreft allemaal zaken die je helpen om lekker te werken én lekker te leven. Daarom zeggen wij: werken bij de overheid? Doen! Joinuz heeft doorlopend interessante vacatures bij de overheid in het hele land. Benieuwd welke? Kijk eens bij de overheidsvacatures die we momenteel open hebben staan. Zie je een functie die jou aanspreekt? Laat het ons weten!