Mooie vacatures voor Handhavingsjuristen

Mooie vacatures voor
Handhavingsjuristen
Bekijk onze vacatures

Lekker aan de slag als Handhavingsjurist?

Bij Joinuz zijn we regelmatig op zoek naar goede kandidaten die willen starten als handhavingsjurist. Wat een handhavingsjurist precies doet en welke competenties van je worden verwacht, vertellen we je hier.
explanation
Handhavings jurist img3
Voor welke organisaties kun je als handhavingsjurist werkzaam zijn?

Als handhavingsjurist kun je aan het werk bij verschillende overheidsinstanties. Denk bijvoorbeeld aan gemeenten, provincies, waterschappen en ministeries. Binnen Nederland wordt handhaving regelmatig ingezet bij bijvoorbeeld de keuringsdienst van waren, de inspectie leefomgeving en transport, de kansspelautoriteit en de arbeidsinspectie. Handhavingsjuristen worden vaak ingehuurd als consultant. Dit is vooral het geval bij kleinere gemeentes, omdat die intern meestal niet de juiste expertise in huis hebben.

Welke opleiding is nodig om te starten als handhavingsjurist?

Zie je een carrière als handhavingsjurist wel zitten? Dan is een juridische opleiding noodzakelijk. Denk bijvoorbeeld aan de mbo-opleiding juridisch medewerker, de hbo-opleiding rechten of de wo-opleiding rechtsgeleerdheid. De meeste handhavingsjuristen die werkzaam zijn voor de overheid hebben voldoende aan een hbo-opleiding. Toch verschilt dit per overheidsinstantie, omdat je te maken hebt met uiteenlopende vakinhoudelijke kennis en procedures.

Welke competenties zijn belangrijk om aan de slag te gaan als handhavingsjurist?

Juridische kennis is het allerbelangrijkste voor een handhavingsjurist. Daarnaast kan specifieke branchekennis een grote rol spelen binnen het werk. Natuurlijk is het ook van belang dat je goede communicatieve vaardigheden hebt. Je krijgt immers te maken met de meest uiteenlopende burgers, bedrijven, ambtenaren en bestuurders. Maar ook een goed analytisch vermogen is nodig om bijzaken van hoofdzaken te onderscheiden en resultaatgericht te kunnen werken. Andere competenties waar je zeker wat aan hebt binnen het werk als handhavingsjurist zijn: kunnen argumenteren, analyseren, controleren, adviseren, overtuigen, plannen en organiseren. Verder is het van belang dat je sociaal, integer en daadkrachtig bent.

De meest interessante vacatures vind je hier

Wetten en regels zijn er niet voor niets. Ze helpen ons om onze samenleving leefbaar te houden. En een handhavingsjurist speelt daarin een grote rol. Controle op de naleving van de wet- en regelgeving is namelijk belangrijk om bijvoorbeeld overtredingen op te lossen of zelfs te voorkomen. Deze controle wordt uitgevoerd door de handhaving. Of het nu gaat om geluidsoverlast, een buurman die bouwt zonder vergunning of overlast door flitsbezorging. Een handhavingsjurist is er om ervoor te zorgen dat alle procedures goed worden gevolgd. Als handhavingsjurist kun je werken voor verschillende overheidsinstanties zoals een gemeente, provincie, waterschap of ministerie.

Handhavings jurist img1 Love
Handhavings jurist img2

Wat doet een handhavingsjurist?

Een handhavingsjurist houdt zich vooral bezig met het begeleiden van handhavingsprocessen.
Handhaving heeft niet alleen te maken met het juridisch handhaven wanneer er overtredingen zijn, maar ook met het naleven van de wet- en regelgeving, zodat mogelijke overtredingen juist worden voorkomen. Zowel burgers als bedrijven worden gecontroleerd op het navolgen van de regels.

Laten we je een voorbeeld geven: een bouwvergunning. Als alles volgens de regels is uitgevoerd zal er geen handhaving nodig zijn. Mocht uit de bouwinspectie blijken dat er niet gewerkt is volgens de vergunning, dan zal er gehandhaafd worden. Wanneer een gemeente besluit te handhaven wordt er meestal een handhavingsjurist ingeschakeld, die verantwoordelijk is voor het handhavingsproces. Zo’n proces kan makkelijk zijn, maar ook bijzonder ingewikkeld. Vooral bij complexe processen zal de inzet van een handhavingsjurist nodig zijn, omdat in dat geval specifieke kennis noodzakelijk is.

Bekijk onze vacatures

Wat zijn de belangrijkste taken van een handhavingsjurist?

Allereerst is het belangrijk dat je als handhavingsjurist beschikt over vakinhoudelijke kennis en alle bijbehorende procedures met betrekking tot het vakgebied waarin je werkzaam bent. Handhavingsprocedures op de juiste manier begeleiden is in de praktijk soms lastig. Daarnaast kun je werkzaam zijn voor verschillende overheidsinstanties. En ook dat vereist weer specifieke kennis. Het handhaven van een bouwvergunning kan bijvoorbeeld niet zomaar vergeleken worden met het handhaven van de leerplichtwet. Belangrijke taken die bij een handhavingsjurist horen zijn bijvoorbeeld:

 • Het juridisch handhaven van overtredingen en misdaden
 • Het adviseren van ambtenaren en bestuurders
 • Het deelnemen aan hoorcommissies
 • Het opstellen van juridische brieven en rechtbankstukken
 • Het vertegenwoordigen van instanties bij de rechtbank
 • Het uitvoeren van dwangsommen

Wat verdient een handhavingsjurist?

Natuurlijk is het niet onbelangrijk om te weten wat je verdient als handhavingsjurist. Zoals altijd hebben verschillende factoren invloed op je salaris, zoals leeftijd, ervaring en opleiding. Daarnaast zijn jouw wensen en die van je toekomstige werkgever belangrijk. Het salaris van een handhavingsjurist in Nederland varieert van ca. € 3.400 tot € 4.700, maar natuurlijk gaan we hierover graag met jou en onze opdrachtgever over in gesprek.

Stars

Wat bieden we jou als handhavingsjurist?

Hoe jouw aankomende contract er precies uit zal zien, dat weten we nu natuurlijk nog niet. Maar dit kunnen wij je in ieder geval in het vooruitzicht stellen:
 • Je salaris is minimaal conform CAO, wensen en ervaring
 • Een (vast) contract behoort vaak tot de mogelijkheden
 • Wij betalen iedere maand € 25,00 mee aan je sport abonnement
 • Je ontvangt een reiskostenvergoeding of je hebt zelfs een optie tot een leaseauto
 • Via Joinuz Academy kun je de interessantste trainingen volgen binnen en buiten jouw vakgebied
 • Onze Joinuz Crew staat (bijna) non-stop voor je klaar met een luisterend oor en een meekijkend oog


Ja dit wil ik
Op zoek naar een baan als handhavingsjurist?
Looking

Klinkt een baan als handhavingsjurist jou als muziek in de oren? Wij helpen je graag op weg met onze contacten en opdrachtgevers. Belangrijk is wel dat jij over de juiste opleiding, ervaring en vaardigheden beschikt die passen bij de wensen van de opdrachtgever. Ben jij degene die we zoeken? Neem dan snel contact met ons op, zodat wij de match kunnen maken en jij hopelijk lekker snel kunt starten.

Heb je de vacatures voor handhavingsjuristen al bekeken en zat er toch nog niet meteen iets voor je tussen? Maar ben je wel gedreven en heb je zin om aan de slag te gaan? Klim in je pen of je toetsenbord en neem contact met ons op. Wij gaan graag met jou op zoek naar de perfecte match. Wij staan altijd open voor gedreven kandidaten en kunnen zo onze oren en ogen openhouden voor nieuwe vacatures. Vul het contactformulier in, stuur ons een mailtje (stuur meteen je CV mee, kan maar gedaan zijn) of bel, app of sms ons. Wij horen graag van je.

Lekker aan
de slag

Joinuz helpt je graag aan een nieuwe baan als handhavingsjurist Wij zijn altijd op zoek naar nieuw talent en krijgen doorlopend nieuwe opdrachten binnen van onze opdrachtgevers. Kijk dus snel in ons vacatureoverzicht voor al onze actuele handhavingsjurist vacatures.