Sollicitatiebrief als mail en cv in bijlage

Het is niet per se verkeerd om je e-mail de sollicitatiebrief te laten zijn, maar ons advies is om een aparte sollicitatiebrief en een apart cv als bijlage mee te sturen. Dit levert je namelijk de volgende voordelen:

 • In een e-mail kun je niet uitgebreid motiveren waarom jij de ideale kandidaat bent – een mail houd je liever kort en krachtig. In een aparte sollicitatiebrief heb je deze mogelijkheid wel.
 • Een e-mail kan zijn opmaak verliezen als iemand hem opent, bijvoorbeeld omdat de ontvanger een ander mailprogramma heeft of doordat jij vanaf een laptop mailt en de ontvanger de e-mail op een smartphone opent. Hierdoor kan je mail heel rommelig overkomen en – zeker met een lange sollicitatie – lastig leesbaar zijn.
 • Het bedrijf waar je solliciteert kan je sollicitatiebrief en cv meteen opslaan. Zo gaan je gegevens niet verloren in de mailbox.

Tips bij je CV en motivatiebrief

Tussendoor ook even een paar tips die je kunnen helpen bij het opstellen van je cv en motivatiebrief:

 • Voorkom dat je sollicitatie- of motivatiebrief een uitgeschreven cv wordt. Een motivatiebrief heet niet voor niets zo. Beschrijf hierin dus jouw motivatie voor de functie en waarom jij denkt de perfecte kandidaat voor de functie te zijn.
 • Je kunt er ook voor kiezen om referenties toe te voegen. Dit geeft de ontvanger meteen een beeld van wie jij bent en wat je kunt. Daarnaast toon je indirect ook meteen dat je een goede relatie hebt/had met je vorige werkgevers en dat je erop vertrouwt dat zij tevreden over je werk zijn.
 • Zorg ervoor dat je je motivatie en cv in Word of in pdf toestuurt. Dit is voor de meeste ontvangers goed te openen. Je wilt het namelijk voor de ontvanger zo makkelijk mogelijk maken om jouw sollicitatiemail en gegevens snel bij de hand te hebben.
 • Geef de bestanden die je meestuurt een goede naam, bijvoorbeeld CV_Voornaam_Achternaam. Ook dat zorgt ervoor dat je bestanden snel terug te vinden zijn én je komt er weer een stukje professioneler mee over.

Het onderwerp van je sollicitatiemail

Het eerste wat de ontvanger ziet, is het onderwerp van je sollicitatiemail. Het is écht de eyecatcher van je mail, waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Maar bij een sollicitatiemail is het belangrijk ervoor te zorgen dat er absoluut geen verwarring ontstaat over waarom je mailt. Vermeld duidelijk in de onderwerpregel van je e-mail dat het over een sollicitatie gaat en om welke vacature het gaat. Zo zorg je ervoor dat je sollicitatiemail op de juiste digitale stapel en bij de juiste persoon terechtkomt. Duidelijkheid gaat hier boven originaliteit.

Voorbeelden van een onderwerp voor je sollicitatiemail

Ben je op zoek naar inspiratie voor een goede onderwerpregel van je sollicitatiemail? We got you! Zoals we eerder al aangaven is duidelijkheid over waarom je mailt cruciaal. Daarnaast openen veel mensen tegenwoordig hun e-mail op een telefoon. Het aantal tekens is hierdoor minder geworden en zit nu op 40-50. Goed om hier rekening mee te houden, want het is zonde als je onderwerpregel wegvalt. Probeer vooral in het eerste gedeelte meteen duidelijk te zijn over de desbetreffende functie. We hebben een aantal voorbeelden op een rijtje gezet:

 • Sollicitatie voor functie van ‘Verpleegkundige Ziekenhuis’
 • Sollicitatie ‘Verpleegkundige Ziekenhuis’
 • Sollicitatie ‘Verpleegkundige Ziekenhuis’ tav
 • Vacature Verpleegkundige (veel ziekenhuiservaring in bezit)

Wil je iets meer lef tonen (met een knipoog)? Denk dan eens aan iets als:

 • Op zoek naar een Verpleegkundige Ziekenhuis? U heeft hem/haar zojuist gevonden! (langer dan we je eigenlijk aanraden, we know, maar daardoor zeker niet minder opvallend)

Maak je sollicitatiemail persoonlijk

Heb jij het gevoel dat iemand je persoonlijk aanspreekt als diegene ‘Geachte heer/mevrouw’ naar je mailt? Waarschijnlijk niet. Dat geldt ook voor de ontvanger van jouw mail bij je sollicitatiebrief. Maak je e-mail sollicitatie dus persoonlijk door deze naar de contactpersoon uit de vacature te sturen en hem of haar in de aanhef te noemen. Volgens onze HR-experts vergroot een persoonlijke benadering je kansen, dus maak daar gebruik van!

Tip: Staat er geen contactpersoon bij? Je kunt het bedrijf altijd even bellen om te vragen aan wie je je sollicitatie kunt mailen. Dit laat ook zien dat je moeite doet voor de baan. Zo sta je met je sollicitatie meteen een streepje voor, want iedere organisatie vindt het belangrijk dat een potentiële kandidaat interesse toont in de vacature.

Omgekeerd is het natuurlijk ook handig dat jij je telefoonnummer op je cv - en evt. onderaan je sollicitatiemail - vermeldt. Dit versnelt het proces voor je toekomstige werkgever. Zo kan men direct contact met je opnemen als ze enthousiast zijn over je sollicitatiemail.

Sollicitatiemail

De begeleidende mail bij je sollicitatie

We gaven al aan dat het verstandig is om je sollicitatiebrief en cv als bijlagen met je sollicitatiemail mee te sturen. Dat betekent dat je de inhoud van de e-mail zelf kort en krachtig kunt houden. Maar wat zet je dan precies in een begeleidende mail van je sollicitatie? Benoem naar welke functie je solliciteert en verwijs naar je motivatiebrief en cv in de bijlagen. Probeer wel al wat enthousiasme in je sollicitatiemail te beschrijven, zodat je de ontvanger prikkelt om jouw motivatiebrief en cv te lezen.

Om je op weg te helpen, hebben we een voorbeeld van een begeleidende e-mail bij een sollicitatie:

Geachte mevrouw *ACHTERNAAM*,

Graag reageer ik op de functie van *FUNCTIE*, zoals deze omschreven staat in de vacature op de website *WEBSITE*. Een functie die perfect bij mij past en waar ik de juiste kwaliteiten voor in huis heb. Wat deze precies zijn? Dat leg ik uit in mijn motivatiebrief en cv. Beide documenten vindt u in de bijlagen.

Ik kijk uit naar uw reactie en bespreek natuurlijk graag met u hoe onze toekomstige samenwerking eruit zou kunnen zien.

Met vriendelijke groet,

*VOORNAAM ACHTERNAAM*
*TELEFOONNUMMER*


Check je e-mailadres nog even

Misschien ligt je focus zo op het versturen van een goede sollicitatie via de mail dat je je eigen e-mailadres over het hoofd ziet. Dat zal in de meeste gevallen niet zo’n probleem zijn, maar toch is het belangrijk om ook even te dubbelchecken waarmee je deze belangrijke sollicitatiemail verstuurt. Misschien verstuur je de sollicitatie per ongeluk met een oud e mailadres. Werkgevers en recruiters kunnen namelijk nogal eens allergisch zijn voor ‘onprofessionele’ e-mailaccounts als snoepje@hotmail.com of partyanimal1994@yahoo.com. Ben jij de gelukkige bezitter van zo’n vrolijk e-mailadres? Dan doe je er verstandig aan om een zakelijker e-mailaccount te gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld je voorletters of je voornaam plus je achternaam. Het komt nog wel eens voor dat ze je sollicitatiemail terug moeten zoeken en dan is het handig als je naam verwerkt is in het e mailadres. Daarnaast kom je natuurlijk ook veel professioneler over.

Tip: Gebruik voor al je online sollicitaties hetzelfde e-mailadres. Zo heb je alles in één mailbox bij de hand en kun je makkelijk het overzicht bewaren. Het is helemaal handig om een speciale map aan te maken voor je sollicitaties zodat je alle e-mails daarnaartoe kan slepen. Dan wordt het helemaal overzichtelijk.

Je sollicitatie mailen? Maak deze fout niet!

Als je een leuke baan zoekt, spreid je natuurlijk graag je kansen. Daarom is het logisch om op meerdere vacatures tegelijk te reageren én het is ook heel eenvoudig om je sollicitaties per mail te versturen. Maar val niet in de copy/paste-valkuil!

Er is niets mis met het gebruiken van een eerdere sollicitatiemail als input voor een nieuwe, maar let wel even op dat je de juiste namen en functietitels noemt. Niets maakt immers zo’n slechte indruk als slordig knip- en plakwerk waarbij je per ongeluk de verkeerde functienaam laat staan. Daarnaast is het ook belangrijk om bij iedere sollicitatie op zoek te gaan naar hoe jouw kwaliteiten het beste aansluiten op de functie. Probeer daarom wel iedere sollicitatiemail toe te spitsen op de vacature. Een bedrijf wil namelijk weten waarom jij de geschikte kandidaat bent en het is aan jou om hen daarvan te overtuigen.

Wil je nou echt opvallen? Bekijk dan onze tips om ervoor te zorgen dat jouw sollicitatie eruit springt.

Joinuz is er voor jou

Wil je naar aanleiding van dit artikel meer informatie over online solliciteren? Je mag ons altijd bellen of mailen met al je vragen! Wij zijn er immers voor jou en je zoektocht naar die ene perfecte baan. Bel, mail of app je ons? Hier vind je onze contactgegevens!

En heb je al een leuke functie in ons vacatureoverzicht gezien? Ook dan denken wij natuurlijk graag met je mee.

Team
Joinuz