Sollicitatiebrief en cv in e-mailbijlage

Het is niet per se verkeerd om je e-mail de sollicitatiebrief te laten zijn, maar ons advies is om een aparte sollicitatiebrief en een apart cv als bijlage mee te sturen. Dit levert je namelijk de volgende voordelen:

  • In een e-mail kun je niet uitgebreid motiveren waarom jij de ideale kandidaat bent – een mail houd je liever kort en krachtig. In een aparte sollicitatiebrief heb je deze mogelijkheid wel.
  • Zorg er ook voor dat je sollicitatie- of motivatiebrief geen uitgeschreven cv wordt. Beschrijf jouw motivatie voor de functie en waarom jij denkt de juiste kandidaat voor de functie te zijn.
  • Je kunt er ook voor kiezen om referenties toe te voegen. Dit geeft de ontvanger meteen een beeld van wie jij bent en wat je kunt.
  • Een e-mail kan zijn opmaak verliezen als iemand hem opent, bijvoorbeeld omdat de ontvanger een ander mailprogramma heeft of doordat jij vanaf een laptop mailt en de ontvanger de e-mail op een smartphone opent. Hierdoor kan je mail heel rommelig overkomen en – zeker met een lange sollicitatie – lastig leesbaar zijn.
  • Het bedrijf waar je solliciteert kan je sollicitatiebrief en cv meteen opslaan. Zo gaan je gegevens niet verloren.

    Zorg er wel voor dat je je motivatie en cv in Word of in PDF toestuurt. Dit is voor de meeste ontvangers goed te openen.

Het onderwerp van je e-mail sollicitatie

Het eerste wat de ontvanger ziet, is het onderwerp van je sollicitatie mail. Zorg dus dat er geen verwarring ontstaat over waarom je mailt. In de onderwerpregel van je e-mail vermeld je daarom dat het een sollicitatie betreft en om welke vacature het gaat. Dan komt je sollicitatie mail meteen op de juiste stapel terecht.

Maak je sollicitatie mail persoonlijk

Heb jij het gevoel dat iemand je persoonlijk aanspreekt als diegene Geachte heer/mevrouw naar je mailt? Waarschijnlijk niet. Dat geldt ook voor de ontvanger van jouw mail bij je sollicitatiebrief. Maak je e-mail sollicitatie dus persoonlijk door deze naar de contactpersoon uit de vacature te sturen en hem of haar in de aanhef te noemen. Volgens onze HR-experts vergroot een persoonlijke benadering je kansen, dus maak daar gebruik van!

Tip: Staat er geen contactpersoon bij? Je kunt het bedrijf altijd even bellen om te vragen aan wie je de sollicitatie kunt mailen. Dit laat ook zien dat je moeite doet voor de baan.

Omgekeerd is het natuurlijk ook handig als jij je telefoonnummer op je cv vermeldt. Dit versnelt het proces.

Sollicitatiemail

De begeleidende mail bij je sollicitatie

We gaven al aan dat het verstandig is om je sollicitatiebrief en cv als bijlagen met je sollicitatie mail mee te sturen. Dat betekent dat je de inhoud van de e-mail zelf kort en krachtig kunt houden. Benoem naar welke functie je solliciteert en verwijs naar je motivatiebrief en cv in de bijlage.

Dit is een voorbeeld van een begeleidende e-mail bij een sollicitatie:

Geachte Mevrouw Veldmeijer,

Graag reageer ik op de functie verpleegkundige zoals deze omschreven staat in de vacature op de website www.joinuz.nl. In de bijlagen vindt u mijn motivatiebrief en cv.

Ik kijk uit naar uw reactie.

Met vriendelijke groet,

Check je e-mailadres nog even

Misschien ligt je focus zo op het versturen van een goede sollicitatie mail, dat je je eigen e-mailadres over het hoofd ziet. Dat zal in de meeste gevallen niet zo’n probleem zijn, maar toch is het belangrijk om ook even te kijken waarmee je deze belangrijke e-mail verstuurt. Werkgevers en recruiters kunnen namelijk nogal eens allergisch zijn voor ‘onprofessionele’ e-mailaccounts als snoepje@hotmail.com of partyanimal1994@yahoo.com.

Ben jij de gelukkige bezitter van zo’n vrolijk e-mailadres? Dan doe je er verstandig aan om een zakelijker e-mailaccount te gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld je voorletters of je voornaam plus je achternaam.

Tip:
Gebruik voor al je online sollicitaties hetzelfde e-mailadres. Zo heb je alles in één mailbox bij de hand en kun je makkelijk het overzicht bewaren.

Je sollicitatie mailen? Maak niet deze fout!

Als je een leuke baan zoekt, spreid je natuurlijk graag je kansen. Daarom is het logisch om op meerdere vacatures tegelijk te reageren én het is ook heel makkelijk om je sollicitaties per mail te versturen. Maar val niet in de copy/paste-valkuil!

Er is niets mis met het gebruiken van een eerdere sollicitatie mail als input voor een nieuwe, maar let wel even op dat je de juiste namen en functietitels noemt. Niets maakt immers zo’n slechte indruk als slordig knip- en plakwerk waarbij je per ongeluk de verkeerde functienaam laat staan…

Wil je nou echt opvallen? Bekijk dan hier onze tips om ervoor te zorgen dat jouw sollicitatie eruit springt.

Joinuz is er voor jou

Wil je naar aanleiding van dit artikel meer informatie over online solliciteren? Je mag ons altijd bellen of mailen met al je vragen! Wij zijn er immers voor jou en je zoektocht naar die ene perfecte baan. Bel, mail of app je ons? Hier vind je onze contactgegevens!

En heb je al een leuke functie in ons vacatureoverzicht gezien? Ook dan denken wij natuurlijk graag met je mee.

Team
Joinuz