Wat is thuiszorg?

De naam zegt het al: thuiszorg is alle zorg die bij iemand thuis wordt gegeven. Hierbij gaat het om mensen met een ziekte of een beperking en om kwetsbare ouderen. Thuiszorg wordt verleend als iemand bepaalde taken niet meer zelf kan uitvoeren of hier hulp nodig bij heeft en ook wanneer speciale (medische) kennis nodig is.

Dit behoort tot de werkzaamheden in de thuiszorg:

· Huishoudelijke hulp, zoals opruimen, schoonmaken, (af)wassen, bedden verschonen en de verzorging van planten en dieren.

· Begeleiding en ondersteuning, zoals hulp bij het zelfstandig wonen, het omgaan met geld en opvoedkundige hulp.

· Persoonlijke verzorging, zoals het helpen met opstaan, douchen en aankleden.

· Verpleging, zoals het toedienen van injecties en het verzorgen van wonden.

Lees hier meer over de taken als Verzorgende IG in de thuiszorg.

Opleidingen voor werken in de thuiszorg

Wil je echter verzorgende of verplegende taken op je nemen, dan is het wel nodig om over de juiste diploma’s te beschikken. Er zijn diverse opleidingen die goed aansluiten op werken in de thuiszorg: variërend van een eenjarig traject tot langere tijd studeren. Deze opleidingen volg je op mbo- of hbo-niveau en kun je desgewenst ook in een combinatie van werken/leren doen.

Geschikte mbo opleidingen

Er zijn vijf mbo-opleidingen die goed aansluiten op werken in de thuiszorg:

· Helpende zorg en welzijn - Met dit diploma assisteer je mensen in hun leefomgeving. Je biedt begeleiding, zodat cliënten zo veel mogelijk voor zichzelf kunnen zorgen. Hierbij voer je bijvoorbeeld huishoudelijke taken uit, help je met het koken en help je hen met hun dagelijkse verzorging.

· Verzorgende IG - Je verricht dezelfde taken als bij helpende zorg en welzijn, aangevuld met verpleegtechnische handelingen. Je kunt je hierbij specialiseren in een richting: verpleeghuiszorg en thuiszorg, geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg of kraamzorg.

· Kraamverzorgende - Als kraamverzorgende kom je bij gezinnen waar net een baby is geboren. Je helpt, geeft advies en controleert de gezondheid van moeder en kind. Ook kun je assisteren bij bevallingen.

· Thuisbegeleider - Je helpt mensen om zelfstandig thuis te wonen. Hierbij adviseer je en bied je ondersteuning.

· Verpleegkundige - Als verpleegkundige kun je mensen in complexe zorgsituaties begeleiden, verzorgen en verplegen. Hierbij kun je kiezen voor een specialisatie: verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg, geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg of ziekenhuis.

Deze opleidingen kun je zowel via de beroepsopleidende leerweg (BOL – naar school en stage lopen) als via een beroepsbegeleidende leerweg (BBL – werken en leren) volgen.

Geschikte hbo opleiding

Met een hbo verpleegkunde diploma kun je aan de slag in de thuiszorg. Je beschikt dan over de juiste kwalificaties om mensen op complex medisch niveau te helpen. Hierbij kun je je specialiseren in een van de volgende richtingen:

· Algemene Gezondheidszorg met klinische zorg (AGZ – zorg voor ziekenhuispatiënten)

· Maatschappelijke Gezondheidszorg met jeugdgezondheidszorg, zorg voor chronisch zieken en ouderen en zorg in een huisartsenpraktijk (MGZ)

· Geestelijke Gezondheidszorg met psychiatrie (GGZ – volwassenen of jeugd)

· Verpleegkundige Gerontologie Geriatrie (VGG – zorg voor ouderen)

Werken in de thuiszorg

Als je geïnteresseerd bent in werken in de thuiszorg, raden we je aan om snel eens kennis te komen maken met Joinuz. Wij hebben namelijk verschillende uitdagende vacatures in de thuiszorg openstaan en we kunnen niet wachten om je hier meer over te vertellen.

Maak hier een afspraak voor een kennismakingsgesprek met Joinuz.

Wil jij binnenkort aan de slag in de thuiszorg? Joinuz heeft de baan voor jou!