Salaris verpleegkundige – hoeveel verdien je?

Er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel je als verpleegkundige verdient of gaat verdienen. Je opleiding en het aantal jaren werkervaring spelen een rol, maar ook de wisselende diensten die je draait hebben invloed op het salaris van verpleegkundige.

In dit artikel lees je hoe het salaris van een verpleegkundige precies berekend wordt. Ben je daarnaast benieuwd naar een specifieke salarisindicatie gebaseerd op jouw persoonlijke situatie? Dat vertellen onze recruiters je graag!

Salarisschalen CAO Ziekenhuizen

Als verpleegkundige in een perifeer ziekenhuis, val je onder de CAO Ziekenhuizen. Dit heeft als voordeel dat je – als je eenmaal weet in welke salarisschaal jouw functie is ingedeeld – precies kunt opzoeken hoeveel je verdient of gaat verdienen. Er zijn 16 salarisschalen die lopen van functieschaal/salarisschaal 5 tot en met functieschaal/salarisschaal 80. Iedere schaal is opgedeeld in treden. Aan deze treden is een bepaald bedrag gekoppeld.

Als je gaat solliciteren, staat in de vacaturetekst vaak vermeld in welke schaal de functie is ingedeeld. Op die manier heb je dus al vooraf een idee van het salaris dat je als verpleegkundige met deze baan gaat verdienen.

Salaris leerling verpleegkundige

Tijdens je opleiding tot verpleegkundige ga je al aan de slag in een ziekenhuis. Logisch uiteraard, want praktijkervaring gaat in dit geval hand in hand met een gedegen theoretische kennis. Voor dit werk word je ook betaald, waardoor je als leerling verpleegkundige al je eerste salaris verdient.

Hoeveel dit salaris is, verschilt per situatie. Sommige ziekenhuizen bieden een zogenaamde ‘zakgeldvergoeding’ van minstens € 465,-- per maand (bruto) en in andere ziekenhuizen verdien je het minimumloon. Per 1 juli 2022 is het minimumloon € 605,89 per maand voor een 16-jarige en oplopend naar de € 1765,20 per maand vanaf je 21ste.

Ben je ouder dan 21 en nog druk bezig met je studie tot verpleegkundige, of maak je later een carrièreswitch? Dan heb je recht op een leerling-maandsalaris. Bij een werkweek van 36 uur ziet dit er ongeveer zo uit:

  • 1e jaar: € 1.529,--
  • 2e jaar: € 1.698,--
  • 3e jaar: € 1.915,--
  • 4e jaar: € 2.120,--

Salaris afgestudeerd verpleegkundige

Als we het hebben over het salaris van een afgestudeerd verpleegkundige, is het belangrijk om onderscheid te maken tussen een mbo-verpleegkundige en een hbo-verpleegkundige. Want, hoewel het startsalaris als pas afgestudeerd mbo-verpleegkundige rond de € 2.554,-- bruto per maand ligt, kan het salaris met een mbo-opleiding oplopen tot zo’n € 3.468,-- bruto per maand. Met een hbo-opleiding start je op € 2.759,-- doorgroeien naar € 3.922,-- bruto per maand.

Uiteraard dien je ook rekening te houden met loonverschillen die bepaald worden door specialisaties en extra opleidingen. Als gespecialiseerd verpleegkundige kun je dus nog meer gaan verdienen, hoewel we door de grote verscheidenheid hierin geen vaste bedragen kunnen noemen.