In een traineeship word je tijdens een interne opleiding klaargestoomd om met de juiste bagage aan de slag te gaan. Veel organisaties bieden tegenwoordig traineeships aan en je komt ze regelmatig op vacaturesites tegen. Een interessant traject voor zowel de organisatie als voor jou, want jullie beiden kunnen hier veel voordeel uit halen. Ook de overheid biedt steeds vaker traineeships aan.

Wat houdt een traineeship bij de overheid in?

Een traineeship bij de overheid is een goede start van je loopbaan. Soms gaapt er namelijk een gat tussen je studie en de gevraagde functie en met een traineeship kun je dat dichten. Na je interne opleiding ben je klaar om in te stromen in een functie die aansluit op je traineeship. Het vinden van de juiste traineeship is heel belangrijk. De overheid bestaat uit verschillende lagen en die bestaan weer uit verschillende organisaties met diverse uitvoerende functies. Zo heb je bijvoorbeeld de rijksoverheid, de verschillende ministeries, maar ook de gemeenten. Als trainee ga je aan de slag met onder andere beleid, wetgeving, politiek en besluitvorming. Tijdens een traineeship krijg je alle nodige informatie en bagage mee om jouw toekomstige carrière bij de overheid lekker te kickstarten.

Waarom een traineeship bij de overheid volgen?

De overheid kan soms een wat stoffig of saai imago hebben. Maar niets is minder waar. Het doen van een traineeship bij de overheid is juist ontzettend uitdagend. De overheid is de kern van onze samenleving. Hier kun je impact maken en jouw steentje bijdragen aan een gezonde maatschappij. Je kunt je bezighouden met belangrijke kwesties zoals milieu, privacy of onderwijs en werken aan een beter Nederland. Zoals eerder aangegeven heb je met een traineeship de mogelijkheid om te werken en te leren. Vaak krijg je de vrijheid om jouw leertraject in te vullen naar jouw wensen. Zo ontwikkel je een richting die helemaal bij je past en die de meeste waarde toevoegt voor de organisatie. Ben je al overtuigd?

Een traineeship binnen het Sociaal Domein of Omgeving & Recht

Ben je op zoek naar uitdagende traineeships binnen het Sociaal Domein of Omgeving en Recht? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Wij bieden namelijk volop traineeships aan binnen deze domeinen. Binnen het Sociaal Domein hebben we verschillende afdelingen zoals Sociale Zekerheid, Beleid, Schuldhulpverlening, Zorg, Publiekszaken en Welzijn. Tijdens je traineeship krijg jij alle tijd en ruimte om de kneepjes van het vak te leren.

Binnen de overheidsdomeinen Omgeving en Recht bieden wij ook volop mogelijkheden. Hier ben je voornamelijk bezig met belangrijke veranderingen en werk je binnen de afdelingen: Beleid, Juridisch, Vergunningverlening & Handhaving of Civiele Techniek. Deze traineeships vragen een groot aanpassingsvermogen. En daarom is het bijspijkeren van kennis hier enorm belangrijk.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een traineeship?

Voordat je een traineeship kiest, moet je goed kijken naar wat past bij jou en je studieachtergrond. Ga niet denken dat zo’n traineeship een fluitje van een cent is en je daarna wel verder kunt zien. Een traineeship is een keuze voor de langere termijn en gaat over de start van jouw carrière. Iedere traineeship is ook weer anders. De een duurt een aantal maanden en de ander twee jaar. Lees je goed in en ben je bewust van waar je aan begint en hoeveel tijd en energie je hierin moet steken. Ook stellen sommige bedrijven een studiekostenregeling op. Dit is een soort schuld die je aflost als je in dienst bent van de organisatie. Wanneer je voortijdig stopt, moet je dit bedrag terugbetalen en zeg nou eerlijk… dat zou zonde zijn. Zorg dus dat je goed bent voorbereid.

Lijkt een traineeship je wel iets? Goed bezig! Er zijn een aantal punten waar je rekening mee moet houden:

  • Een traineeship is een startersfunctie met verantwoordelijkheden en een passend salaris. Het is dus absoluut geen stage;
  • Een traineeship heeft een duidelijk opleidingsprogramma. Je komt namelijk om te leren en te werken;
  • Je krijgt structurele coaching;
  • Met het traineeprogramma wil de werkgever je de juiste bagage meegeven en je laten doorstromen tot specialist binnen de organisatie.

Zijn alle vinkjes gezet? Top! Dan is het tijd om je aan te melden en jouw droomcarrière te starten.

Wat gebeurt er na het volgen van een traineeship?

Als je je traineeship hebt afgerond, kun je in verschillende functies terechtkomen. Helaas ben je nog niet meteen verzekerd van een baan en je moet dus vaak nog wel solliciteren op interne vacatures binnen de overheid. Maar je hebt natuurlijk wel een dikke vette voorsprong op anderen. Jullie hebben niet voor niks zoveel tijd en energie gestoken in jouw ontwikkeling. En jij hebt natuurlijk een stevig netwerk opgebouwd. Daardoor is de kans groot dat je snel wordt uitgenodigd voor een gesprek, simpelweg omdat men je al kent. Heb jij je sollicitatie verstuurd en mag je op gesprek komen? Fantastisch! In dit blog geven we je een aantal tips ter voorbereiding op zo’n sollicitatiegesprek. Daarmee wordt het binnenhalen van je traineeship een fluitje van een cent, toch?

Traineeships bij de overheid via Joinuz

Hopelijk hebben wij je enthousiast gemaakt om een traineeship te volgen bij de overheid en hebben we al je vragen beantwoord. De overheid is een werkgever met een enorme variëteit aan werkvelden. Sta je te trappelen om aan de slag te gaan? Dan hebben wij goed nieuws! Binnen de domeinen Omgeving & Recht, Sociaal en Wonen zijn we vrijwel continu op zoek naar ervaren en gemotiveerde trainees.

Wil je nog meer weten over een traineeship bij de overheid via Joinuz? Of ben je benieuwd naar alle openstaande traineeship vacatures bij de overheid? Alle informatie vind je hier. Hopelijk zit er iets tussen dat bij jouw wensen past. Kom je er niet helemaal uit? Neem dan vooral contact met ons op. We helpen je graag verder.