Bepaal eerst wat je zelf belangrijk vindt

Wanneer mensen op zoek gaan naar een nieuwe baan kijken ze vaak alleen naar wat ze al hebben gedaan. Maar vaak is het juist veel beter om even uit te zoomen. Wat vind je belangrijk en waar word je nu écht gelukkig van? Pak een vel papier en schrijf zoveel mogelijk wensen op. Verdeel je wensen onder in praktische en meer diepgaande vragen aan jezelf. Om je een beetje op weg te helpen, hebben wij een aantal handige vragen alvast opgeschreven:

  • Wat zou je doen met je tijd als geld geen rol speelt?
  • Ben je op zoek naar meer of minder verantwoordelijkheid?
  • Wil je meer of minder interactie met mensen?
  • Wil je meer of minder vrijheid en flexibiliteit?
  • Welke werkzaamheden geven je energie?
  • In welke regio wil je werken?
  • Wil je bij een grote of juist kleine organisatie werken?
  • Wat vind je belangrijk aan een werkgever?

Dit zijn allemaal vragen die je helpen om jouw droombaan te definiëren. Misschien kom je er wel achter dat je bepaalde vaardigheden nog mist en wil je daarom eerst een cursus, opleiding of traineeship volgen. Door dit duidelijk voor jezelf op te schrijven, schets je een goed beeld van waar je nieuwe baan aan moet voldoen en welke vervolgstappen nodig zijn. Klaar met schrijven? Dan kan de zoektocht nu écht van start. Hieronder een aantal tips die je vooruit zullen helpen!

1. Het wel of niet vertellen aan je huidige werkgever

Dit is iets waar je goed over na moet denken. Het kan namelijk zo zijn dat de zoektocht naar je nieuwe baan wat langer duurt dan je van tevoren dacht. Je wil natuurlijk voorkomen dat er een ongemakkelijke sfeer op kantoor komt te hangen. Misschien zit je wel op je plek bij je werkgever, maar vervul je niet de juiste functie. Ga dan zeker het gesprek aan met je leidinggevende en probeer samen een passende oplossing te vinden. Het is afhankelijk per situatie wat de juiste beslissing is en dat moet je dan ook zelf een beetje aanvoelen. Het is in ieder geval volkomen normaal om in stilte ander werk te zoeken dat beter past bij je wensen zonder je werkgever meteen in te lichten.

2. Let op tegen wie je wat vertelt

Ga niet bij je collega’s aan de grote klok hangen dat je op zoek bent naar een nieuwe baan, want een verspreking naar je leidinggevende is snel gemaakt. Natuurlijk kun je mensen in vertrouwen nemen en is het inzetten van je netwerk heel erg slim. Maar ben voorzichtig, want het is vervelend als dit nieuws bij je huidige werkgever terechtkomt voordat je het zelf al hebt verteld.

3. Wie kan je helpen?

Maak een lijstje van personen uit je netwerk die van toegevoegde waarde zijn in je zoektocht en nodig ze uit voor een koffie. Misschien hebben zij nog wel goede tips of kennen ze organisaties die passen bij je wensen.

4. Update je cv

Voordat je begint met solliciteren, is het belangrijk je cv even helemaal te updaten. Maak het overzichtelijk door je meest recente werkervaring, studies en gevolgde trainingen bovenaan te zetten. Zorg dat je cv visueel aantrekkelijk is, zodat je opvalt. Naast je cv is een goede sollicitatiebrief belangrijk om die nieuwe baan binnen te slepen. Verwijs naar specifieke punten uit de vacature om de werkgever te overtuigen dat jij de perfecte kandidaat bent.

5. Werk je social media bij

Ook hierbij geldt: bedenk van tevoren in hoeverre je dit al kunt doen, want misschien ben je nog werkzaam bij je huidige werkgever. Vooral LinkedIn is een veelgebruikt medium wanneer het gaat om recruitment. Werkgevers zoeken potentiële kandidaten vaak op om een beeld te schetsen, dus zorg dat je een goede indruk maakt met je persoonlijke pagina.

6. Tijd om vacatures te zoeken

Je hebt precies in kaart gebracht waar je nieuwe baan aan moet voldoen. Je cv en sollicitatiebrief zijn klaar, je social media is gecheckt en je netwerk is ingeschakeld. Tijd om te starten met je zoektocht naar die perfecte nieuwe baan. Je kunt gebruikmaken van Google, LinkedIn of een specifiek jobboard om vacatures te vinden dat aansluit bij je wensen. Het is vooral een kwestie van scrollen, lezen en checken of er een match is tussen jou en de vacature. Zijn er meerdere vacatures die je aanspreken? Maak dan een short list, maar probeer je wel eerst te focussen op je nummer één.

8. Rock je sollicitatiegesprek

Sollicitatie verstuurd en uitgenodigd voor een gesprek? Lekker bezig! Die nieuwe baan is nu echt in zicht. Nu is het aan jou om dat sollicitatiegesprek te rocken. Kun je hier wat extra hulp bij gebruiken? Hier lees je meer over de vragen die je tijdens een sollicitatiegesprek kunt verwachten. Zo ben je helemaal goed voorbereid.

9. Aangenomen, en nu?

Yes, gefeliciteerd! Dan kun je het nu je huidige werkgever gaan vertellen. Deze gesprekken zijn in het begin altijd een beetje spannend, maar uiteindelijk is iedereen erbij gebaat dat jij weer energie krijgt van je werk. Je huidige werkgever kan dan ook op zoek naar een vervanger. Vaak heb je nog een uitwerkperiode en kun je daarna met frisse moed beginnen aan je nieuwe baan.

Wanneer je hebt besloten om weg te gaan, sta je vaak al met één been buiten en is het soms lastig om je nog voor de volle 100% in te zetten. Toch is wel het belangrijk om te blijven presteren. Er is niks fijner dan met een goed gevoel weg te kunnen gaan en een positieve en professionele indruk achter te kunnen laten. Je weet nooit of die referentie ooit nog van pas komt in je toekomstige carrière. We hopen je hiermee een beetje op weg te kunnen helpen bij het vinden van een nieuwe baan. Voordat je daadwerkelijk de stap zet, is het belangrijk er nog een keer goed over na te denken en absoluut geen overhaaste beslissing te nemen. Soms ben je te veel bezig met dat je weg wilt, maar het is echt belangrijk om goed te weten wat je gelukkig maakt in een baan. Heb je op onze website een vacature gezien die je wel aanspreekt? Neem dan vooral contact op. We gaan graag met je in gesprek!