De meest voorkomende vragen tijdens een sollicitatiegesprek

Sollicitatiegesprek

Binnen een sollicitatiegesprek komen vaak hetzelfde type vragen naar voren. Het kan zijn dat je gesprekspartner een keer een onverwachte of creatieve vraag stelt, maar over het algemeen wil jouw toekomstige werkgever je vooral goed leren kennen en ontdekken waarom jij de perfecte kandidaat bent voor de openstaande functie. Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op je gesprek hebben wij een aantal vragen die je zeker kunt verwachten op een rijtje gezet. Het zal vast niet letterlijk zo gevraagd worden, maar de strekking zal veelal hetzelfde zijn. Trek je een familielid, buurman of -vrouw of een andere bekende gewoon eens aan zijn of haar spreekwoordelijke mouw en oefen je gesprek met behulp van de volgende vragen:

Kun je iets over jezelf vertellen?

Dit is je kans om door middel van een elevator pitch kort en krachtig te vertellen wie je bent en waarom jij dé kandidaat bent om de openstaande vacature in te vullen.

Waarom heb je op deze functie gesolliciteerd?

Laat vooral zien dat jij je in de organisatie hebt verdiept en leg uit waarom je hier graag wil komen werken. Vertel waarom jouw ervaring en vaardigheden goed aansluiten bij de functie.

Wat zijn je sterke punten?

Bedenk welke van je sterke punten belangrijk zijn voor de functie. Zorg dat je een paar relevante voorbeelden achter de hand hebt waarin je kwaliteiten goed naar voren komen.

Wat zijn je zwakke punten?

Ben vooral eerlijk, noem een of twee zwakke punten en vertel wat je zou kunnen doen om ze ongedaan te maken. Maar wees niet bang; zwakke punten zijn nooit slecht. Degene tegenover je wil met deze vraag vooral zien of je zelfkennis hebt en of je bereid bent om te leren.

Waarom ben je geschikt voor deze functie?

Zorg dat je weet waar men precies naar op zoek is. Lees de vacature goed en zoek informatie over het bedrijf. Heb je bij vorige werkgevers mooie successen kunnen vieren? Vertel daar gerust over (zonder al te hoog van de toren te blazen natuurlijk) en probeer te benoemen waarom die in jouw ogen relevant kunnen zijn voor je toekomstige werk.

Hoe functioneer je in een team?

Een werkgever is benieuwd naar jouw rol binnen een team. Vertel meer over hoe jij graag samenwerkt met collega’s en geef voorbeelden. Een mooie kans om snel duidelijk te maken dat je een goede toevoeging aan het team bent.

Waar zie jij jezelf over vijf jaar?

Dit is altijd een lastige vraag, want veel mensen weten niet goed waar ze zichzelf over vijf jaar zien. Een werkgever wil vooral zien of jouw ambities passen bij de functie en het bedrijf. En men wil weten of er op de lange termijn een match is. Vraag jezelf af waar jij je graag in wil ontwikkelen en hoe dit binnen het bedrijf zou passen.

Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?

Blijf vooral positief en ga in op wat je leuk vindt aan je huidige baan. Vertel wat je er allemaal hebt geleerd, welke ervaring je hebt opgedaan en waarom je toe bent aan een nieuwe uitdaging. Ben je momenteel niet werkzaam? Geef dan een duidelijke onderbouwing waarom dit het geval is.

Wat zoek je in een baan of werkgever?

Dit is een belangrijke vraag om erachter te komen of er een goede match is. Er moet van beide kanten namelijk een klik zijn. Het is goed om van tevoren op een rij te zetten wat je belangrijk vindt in een functie of werkomgeving.

Hoe zou je het volgende probleem aanpakken?

De werkgever kan je een voorbeeld voorleggen van een probleem of situatie om te zien hoe jij daarop zou reageren. Haal hier ook vooral weer je sterke punten aan en onderbouw het goed. Het bedrijf wil vooral weten hoe jij in bepaalde situaties handelt.

Komt er tijdens het gesprek een onverwachte vraag? Geen stress! Blijf rustig, denk even goed na en geef geen overhaast antwoord waar je zelf niet achter staat. Wil je er nog even over nadenken om er later op terug te komen? Doe die suggestie gewoon. Het getuigt van rust en bedachtzaamheid en in verreweg de meeste gevallen zal je gesprekspartner dat weten te waarderen.

Vaak krijg je tijdens het sollicitatiegesprek ook nog de vraag of je zelf nog vragen hebt en dit moment is cruciaal. Nu kun je écht laten zien dat je geïnteresseerd bent in de functie en goed voorbereid bent. Je kunt vragen stellen over onder andere de werksfeer, welke eigenschappen men zoekt in de perfecte kandidaat, over je werkzaamheden, opleidingsmogelijkheden en het verdere verloop van het sollicitatieproces. Neem een notitieboekje mee zodat je alles kunt opschrijven. Zo maak je een goede indruk.

Nog een kleine tip:

Wanneer het gesprek afgerond wordt, vraagt men waarschijnlijk nog een laatste keer of je nog iets wil weten. Dit is een mooi moment om nog even een goede indruk achter te laten. Bewaar daarom een originele vraag voor het laatst en sluit je gesprek af met een knaller! Zo weet je zeker dat ze jou gaan onthouden.

Tot slot nog een aantal do’s en don’ts waar je rekening mee moet houden als je vragen gaat stellen. Lekker handig! Lees je mee?

Do's

  • Komt de organisatie regelmatig in het nieuws? Haak hierop in, want zo laat je zien dat je het bedrijf actief volgt en geïnteresseerd bent.
  • Je mag heus wel kritische vragen stellen. Dit wordt vaak alleen maar gewaardeerd. Blijf wel altijd beleefd.
  • Wees voorbereid op wedervragen. Vooral met kritische vragen bestaat de kans dat de werkgever een vraag terug stelt. Bijvoorbeeld: hoe zou jij dit zelf aanpakken?
  • Wacht niet met vragen tot het einde van het gesprek. Vaak vindt de werkgever het juist fijn als er tussendoor vragen worden gesteld. Zo ontstaat er meer tweerichtingsverkeer.
  • Luister goed naar de antwoorden en haak hier eventueel op in. Zo ontstaat er een gesprek waarin jij goed je kwaliteiten kunt laten zien.
  • Gebruik gerust af en toe vakjargon, maar overdrijf het niet, hè. Zo laat je zien dat je weet waar je over praat.

Don'ts

  • Stel geen vragen over onderwerpen die je ook eenvoudig kunt vinden op de website van het bedrijf. Het lijkt dan alsof je niet goed voorbereid bent.
  • Stel tijdens het eerste gesprek geen vragen over salaris, werktijden of arbeidsvoorwaarden. Dit komt pas in een eventueel volgend gesprek aan bod. Het is wel handig om je antwoorden hierop voor te bereiden, voor het geval men deze onderwerpen zelf aankaart.
  • Stel open vragen, want zo krijg je uitgebreide antwoorden waar je wellicht weer op in kunt spelen.
  • Neem het gesprek niet over. Vragen stellen is goed, maar zorg dat je gesprekspartner alle ruimte krijgt.

Het belangrijkste in een sollicitatiegesprek is dat jij gewoon lekker jezelf blijft. Je aankomende werkgever moet jou aannemen omdat men een klik met jou heeft. Doe je dus niet anders voor dan je bent, dat is nergens voor nodig. Natuurlijk is het wel belangrijk om jezelf van je beste kant te laten zien en dat kan door een echt goede voorbereiding. Hopelijk hebben we je daarmee op weg kunnen helpen in de aanloop naar je sollicitatiegesprek. Aan je voorbereiding zal het in ieder geval niet liggen. Succes!