1. Lees je goed in

Toen je je sollicitatiebrief schreef, heb je de vacaturetekst natuurlijk al goed bekeken. Toch kan het geen kwaad hier nogmaals een goede blik op te werpen, zodat je weer precies weet wat er allemaal in staat. Je wil weten welke van jouw kwaliteiten aansluiten bij de functieomschrijving. Mochten er bepaalde zaken onduidelijk zijn, bel de betreffende contactpersoon gewoon even op om extra informatie op te vragen. Spit de website en social media van de organisatie door, zodat je alle ins en outs kent. Google het bedrijf en lees relevante nieuwsberichten door. Ken je mensen die er werken of hebben gewerkt? Vraag naar hun ervaringen. Weet je de naam van degene met wie je het gesprek hebt? Zoek hem of haar alvast op in LinkedIn en maak een connectie. Al deze informatie zorgt ervoor dat jij een goed beeld hebt van het bedrijf en het helpt je hen te overtuigen dat jij de perfecte match bent voor de baan.

2. Verkoop jezelf

Het bedrijf kent jou alleen nog van dat wat jij op je cv hebt geschreven. Men wil graag weten wat voor persoon ze voor zich hebben en waar je kwaliteiten liggen. Verkoop jezelf en vertel zoveel mogelijk over je opleiding, werkervaring, behaalde prestaties, cursussen, trainingen, hobby’s en andere relevante zaken. Weet je ongeveer wat je wil zeggen? Doe gewoon een oefengesprek met je vader, moeder, broer of zus of regel een goede vriend of vriendin die jou kan helpen. Dat is misschien een beetje gek aan het begin, maar het gaat je echt helpen om precies te weten hoe jij jezelf het beste kunt verkopen tijdens je sollicitatiegesprek. Jezelf verkopen zit hem natuurlijk ook in hoe je je presenteert. Trek kleding aan die past bij het bedrijf en zorg ervoor dat je er netjes en verzorgd uitziet. Bij binnenkomst een stevige handdruk en een glimlach doen ook wonderen!

3. Ontdek waar je écht goed in bent

De werkgever is benieuwd naar je vaardigheden en hoe deze aansluiten bij de vacature. Waar blonk je in uit bij je vorige baan? Welke complimenten kreeg je? En hoe werk je samen in een team? Maak een lijstje met je sterke en zwakke punten. Je zwakke punten zijn nooit per definitie slecht; zelfkennis is juist goed! Tijdens je gesprek kun je aangeven hoe jij jezelf hierin gaat ontwikkelen. Weet je niet precies wat je competenties zijn? Vraag eens rond bij je vrienden en familie: hoe zouden zij jou omschrijven?

4. Wees voorbereid op de vragen

Je kunt natuurlijk van tevoren niet weten hoe een gesprek precies gaat verlopen, maar vaak is de strekking van de vragen wel ongeveer hetzelfde. In dit blog vind je de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatie. Neem deze goed door en zorg dat je de antwoorden hierop weet. Zo kom je voor zo weinig mogelijk verrassingen te staan.

5. Stel zelf vragen

Bereid zelf een aantal vragen voor. Een werkgever houdt ervan als je proactief bent en vragen stelt. Zijn er bepaalde zaken die niet in de functiebeschrijving staan, maar die je wel graag wilt weten? Schrijf ze op, stel ze en laat je een geïnteresseerde indruk achter. Probeer alles te weten te komen over de functie, zodat je na het sollicitatiegesprek een helder beeld hebt. Stel bijvoorbeeld vragen over de bedrijfscultuur, want jij wil natuurlijk ook weten of jullie op dat vlak echt een match zijn.

Voorbeeldvragen die je kan stellen:

  • Kunt u meer vertellen over de bedrijfscultuur en de waarden van het bedrijf?
  • Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit voor iemand in deze functie?
  • Welke mogelijkheden zijn er voor professionele ontwikkeling en groei binnen het bedrijf?
  • Hoe meet het bedrijf succes en prestaties voor deze functie?

    7. Eerlijkheid duurt het langst

    Uiteraard wil je de beste versie van jezelf laten zien om degene aan de andere kant van de tafel te overtuigen dat jij de perfecte kandidaat bent voor die baan. Dat is ook goed, maar blijf ver weg van leugens. Als je ergens niet bekend mee bent, dan komt men daar vroeg of laat toch wel achter. Ben eerlijk, want dat wordt alleen maar gewaardeerd. Begrijp je iets niet? Zeg het gewoon. Uiteindelijk wil je elkaar alleen maar versterken.

    8. Haastige spoed is zelden goed

    Probeer zo relaxt mogelijk naar het gesprek te gaan. Haast zorgt namelijk voor stress en stress zorgt voor zenuwen. Zorg dat je ruim op tijd vertrekt, zodat je altijd een beetje speling hebt. Zoek van tevoren op hoe je moet reizen en probeer je sollicitatiegesprek buiten de spits te plannen. Niemand wil te laat komen op zo’n belangrijke afspraak. Mocht je toch te laat komen, zorg dan dat je het nummer van je contactpersoon bij de hand hebt, zodat je hem of haar daar tijdig van op de hoogte kunt brengen.

    9. Neem ruim de tijd

    Zorg dat je agenda niet helemaal overvol is, maar dat je nog genoeg ruimte hebt voor en na je afspraak. Zo kun je je volledig focussen op je sollicitatiegesprek. Je wil niet continu op de klok hoeven kijken, omdat je eigenlijk alweer moet haasten voor je volgende afspraak.

    10. Neem alle belangrijke documenten en gegevens mee

    Een pen, notitieboek, je cv en misschien zelfs je laptop. Je zult het niet allemaal nodig hebben, maar mocht je iets op willen schrijven of laten zien, dan is het altijd handig dat je hierop bent voorbereid. Waarschijnlijk heeft men jouw cv al geprint, maar anders kun je die alsnog achterlaten. Zo laat je zien dat je goed voorbereid bent en de functie en je gesprek serieus neemt.

    11. Bepaal je salarisindicatie

    Een salarisindicatie wordt niet altijd in het eerste gesprek gevraagd, maar mocht dit wel aan bod komen, dan wil je hierop voorbereid zijn. Dit staat ook niet altijd vernoemd in de vacature. Je moet hier wel even goed over nadenken. Bedenk wat je wil verdienen en hoe dit past bij de functie. Google het eventueel als je geen idee hebt of praat er met mensen over die in hetzelfde vakgebied zitten. Het is altijd goed om voor jezelf een marge te bepalen. Het bedrijf wil namelijk ook onderhandelen. Zorg dat je een maximale en minimale salarisindicatie hebt. Dan kom je vaak ergens in het midden uit en als het goed is, zijn jullie daar dan allebei tevreden mee.

    Naast deze uitgebreide tips hebben we ook een aantal absolute do’s en don’ts op een rijtje gezet ter voorbereiding op je sollicitatie:

    Do’s

    • Zorg ervoor dat je mobiel helemaal uit staat en dat je niet gestoord kunt worden.
    • Presenteer jezelf netjes. Praat duidelijk en geef een goede handdruk.
    • Ga niet onderuit hangen, maar blijf rechtop zitten. Zo heb je een actieve houding.
    • Praat rustig en duidelijk zodat je goed te verstaan bent en je ontspannen overkomt.
    • Pak je rust en geef geen overhaaste antwoorden. Neem de tijd om goed na te denken over wat je wil gaan zeggen.
    • Maak oogcontact. Heb je een gesprek met meerdere personen? Wissel dit oogcontact af tussen hen.
    • Let op je lichaamstaal. Probeer een open houding te hebben. Ga niet zitten met je armen over elkaar, maar blijf ontspannen.
    • Sluit je sollicitatiegesprek netjes af. Bedank je gesprekspartners voor hun tijd en geef ze weer netjes een hand.

    Don'ts

    • Kom niet te laat. Je wil een goede indruk maken en dat doe je niet door te laat komen. Ben je toch te laat? Laat dit zo snel mogelijk weten en maak bij binnenkomst je excuses.
    • Voorkom negativiteit. Blijf respectvol naar vorige werkgevers en collega’s.
    • Zorg dat je niet overdreven zelfverzekerd of zelfs arrogant overkomt. Dat schrikt af. Echt.
    • Onderbreek de ander niet. Laat je gesprekspartner uitpraten voordat je zelf antwoord geeft.
    • Dit hoeven we eigenlijk niet te zeggen, maar toch: geen kauwgom. Nooit. Dit komt heel erg ongeïnteresseerd over, dus doe je kauwgom weg voor je je sollicitatiegesprek ingaat.

    Bonustip: Hoe sluit je een sollicitatiegesprek af?

    Bij het afsluiten van een sollicitatiegesprek is het belangrijk om nogmaals je enthousiasme voor de functie te benadrukken en je waardering uit te spreken voor de gelegenheid om te solliciteren. Vraag naar het vervolgproces, zoals de verwachte tijdlijn voor beslissingen en vermeld dat je bereid bent om aanvullende informatie te verstrekken indien nodig. Sluit af met een dankbaarheidsuitdrukking en een professionele afsluiting, zoals "Bedankt voor uw tijd en overweging. Ik kijk uit naar een mogelijke samenwerking en hoop snel van u te horen." Hiermee laat je een positieve indruk achter en laat je zien dat je serieus geïnteresseerd bent in de functie.

    Goed voorbereid naar je sollicitatiegesprek

    Zo, je hebt nu alles in handen om goed voorbereid naar je sollicitatiegesprek te gaan. Je moet nu zeker niet alles uit je hoofd gaan leren, want het gesprek moet wel natuurlijk aanvoelen. Daarnaast moet de werkgever je natuurlijk vooral willen aannemen omdat ze in jou de perfecte match zien voor de baan.

    Een goede voorbereiding helpt je daarbij. Dus denk na over mogelijke vragen en voorkom dat je voor al te grote verrassingen komt te staan. Zonder voorbereiding weet je misschien niet goed wat je moet antwoorden en kunnen zenuwen opspelen, waardoor je misschien gaat geven waar je niet achterstaat. Een goede voorbereiding is letterlijk het halve werk. Doe je voordeel met deze tips en je bent een stuk dichter bij het binnenslepen van jouw volgende baan. Succes!

    Ben je benieuwd welke openstaande vacatures Joinuz voor jou heeft? Bekijk ons vacature overzicht hier. Hopelijk zit er iets tussen dat bij jouw wensen past. Kom je er niet helemaal uit? Neem dan vooral contact met ons op. We helpen je graag verder.