CAO Gemeenten 2024

Zoals je misschien wel weet, ben je - wanneer je werkt bij een gemeente - gebonden aan een collectieve arbeidsovereenkomst. Iedere gemeente moet zich daar aan houden. En dat is mooi, want in de cao zijn verschillende afspraken vastgelegd over de arbeidsvoorwaarden. Je hoeveelheid vakantiedagen bijvoorbeeld, je secundaire arbeidsvoorwaarden, maar natuurlijk ook je salaris is vastgelegd in de cao.

De nieuwe cao Gemeenten loopt van 1 januari 2024 tot en met 31 maart 2025 en zorgt voor een aantal veranderingen. De belangrijkste voor jou om te weten? De nieuwe salarisschalen waarschijnlijk, dus daar beginnen we mee:

Wat wordt jouw salaris vanaf 1 januari 2024?

Weet je precies in welke schaal en trede je nu zit? Pak de tabel hieronder erbij en zoek het nummer van de salarisschaal op in de bovenste rij van de tabel, die van 1 t/m 18 loopt. Jouw schaalnummer gevonden? Kijk dan in de juiste kolom van boven naar beneden. Zoals je links kunt zien, zijn dit de ‘periodieken’, dat is hetzelfde als wat we eerder de treden noemde. Jouw schaal en trede gevonden? Dan weet je wat jouw salaris wordt in 2024.

De logica van de tabel is als volgt: afhankelijk van je ervaring en kennis word je ingedeeld op een bepaalde trede binnen jouw schaal. Heb je nog geen of weinig ervaring? Dan begin je meestal op trede ‘0’ binnen de schaal. Hoe meer ervaring je opdoet, hoe hoger jouw trede wordt.

Tip: Heb je je oog laten vallen op een baan bij de gemeente? In de vacaturetekst vind je vaak al de salarisschaal voor de functie. Met de tabel hieronder kun je nu gelijk zien wat je minstens zal verdienen in 2024. Wat je precieze salaristrede wordt, hieronder aangegeven als ‘periodiek’, zal afhangen van de ervaring die je meeneemt.
Alhoewel er wel een salarisverhoging is aangekondigd, is er met het principeakkoord nog niets gezegd over de specifieke salarisschalen voor 2024. Wat je precieze salaris zal zijn, dat volgt later nog.

Salarisschaal gemeenten 2024
Salarisschaal gemeenten 2024 bekend

Wanneer krijg ik een salarisverhoging?

Heb je hierboven je salarisschaal en trede gevonden? Dan weet jij alvast wat jouw nieuwe salaris zal zijn in 2024, zonder een eventuele salarisverhoging. Maar het kan nog beter. Bij de loonstijging is namelijk nog geen rekening gehouden met het feit dat je ieder jaar een trede omhooggaat.

Voor de meeste werknemers bij de gemeente geldt namelijk dat ze bij goed functioneren een jaarlijkse salarisverhoging krijgen. Vaak stijg je dan één trede binnen je eigen schaal. Met de tabel hierboven kun je dus alvast kijken waar je salaris misschien nog wel verder naartoe stijgt. Misschien, want een salarisverhoging krijg je niet zomaar. Meestal moet je hiervoor aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je functioneert voldoende, maar nog liever goed;
  • Op dit moment zit je nog niet op de hoogste trede van je salarisschaal;
  • Het is minstens 12 maanden geleden dat je begon in je huidige functie, of je laatste (periodieke) salarisverhoging of promotie kreeg

Kun jij je het gesprek voor jouw laatste salarisverhoging nog goed herinneren? Ongeveer een jaar na dat moment kun je een nieuw gesprek over je salaris verwachten.

Cao Gemeenten 2024: dit verandert er nog meer

Naast de structurele loonstijging zijn dit de belangrijkste veranderingen vanaf januari 2024

1. Structurele loonstijging

Per 1 januari 2024 stijgen de salarissen met 4,75%. Op 1 oktober komt daar nog een salarisverhoging van 1,25% bij. Dat betekent dat je in 2024 kan rekenen op een gemiddelde salarisverhoging van 6%.

2. Het aantal bovenwettelijke vakantiedagen stijgt (per 1 januari 2025)

Voor 2024 blijft het aantal bovenwettelijke vakantiedagen met 7 dagen nog gelijk aan 2023. Gelukkig is er ook iets om naar uit te kijken: het aantal bovenwettelijke vakantiedagen wordt per 1 januari 2025 verhoogd naar 8, wat omgerekend 57,6 uur is.

3. Het Individueel Keuzebudget (IKB) wordt pensioengevend

De samenstelling van het IKB bestaat vanaf januari 2024 uit 8% vakantiegeld, 7,55% eindejaarsuitkering en 1,5% levensloop. Dat betekent dat het Individueel Keuzebudget dat je ontvangt mee gaat tellen voor je pensioen. Hierdoor wordt het uiteindelijke pensioenbedrag dat je ontvangt hoger.

4. Werkgevers moeten meer aan jouw gezondheid werken

Vanaf 2024 wordt het verplicht voor werkgevers om een beleidsplan voor vitaliteit te hebben, dat aan specifieke criteria voldoet. Dat betekent dat men periodiek moet peilen wat de werkdruk is voor jou en je collega’s – en daar eventueel maatregelen voor moet nemen om deze te verbeteren.

5. Bevrijdingsdag is vanaf 2024 een feestdag

Vorig jaar is al vastgesteld dat 5 mei vanaf 1 januari 2024 een feestdag is voor gemeenten. Dat betekent op 5 mei een vrije dag, met behoud van salaris en salaristoelage(n).

6. Liever het behoud van werknemers dan externe inzet

Afgelopen jaar zijn er meer externe en tijdelijke werknemers ingezet dan de jaren ervoor. Vanwege een krappe arbeidsmarkt konden functies zo toch ingevuld worden. Voor het aankomende jaar zal externe inzet worden verminderd en zal er meer focus komen te liggen op de duurzame inzetbaarheid van werknemers. Dit betekent dat de voorkeur ligt op het inzetten en eventueel omscholen van (vaste) werknemers.

7. Opzegtermijn verlengd vanwege krappe arbeidsmarkt

Een andere verandering is dat de opzegtermijn verlengd gaat worden. Gemeenten merken dat meer werknemers van baan wisselen, maar functies moeten wel kunnen worden ingevuld. Om op de krappe arbeidsmarkt werkgevers en collega’s meer tijd te geven om goede vervanging te zoeken, wordt de opzegtermijn voor werknemers, maar óók werkgevers langer. Dus ben je aan het rondkijken voor een functie met een hoger salaris? Let er dan op dat je opzegtermijn aankomend jaar langer kan zijn.

Joinuz helpt je aan de baan die bij jou past

Werk je bij een gemeente en is het eigenlijk wel tijd voor een nieuwe uitdaging? Of wil je in 2024 een nieuwe stap in je carrière maken, trek je de stoute schoenen aan en ga je solliciteren op een functie bij een gemeente? Wat jouw reden om rond te kijken ook is, bij Joinuz helpen we je graag verder. We hebben vaak mooie vacatures bij verschillende gemeenten openstaan. Gevonden wat je zocht? Klik vooral op ‘Solliciteren’ en laat ons weten wie je bent.


Nog niet de vacature gevonden die je zocht, maar wel enthousiast over Joinuz? Neem dan vooral contact met ons op. Het kost je ongeveer een minuutje, maar wij gaan daarna hard voor je aan de slag om de functie te vinden die bij je past. Kom je liever op een van onze locaties langs voor een kennismakingsgesprek? Dat kan natuurlijk ook. Dan gaan we graag met je sparren over de mogelijkheden. Tot snel!