Wat is een open sollicitatie?

Spoiler: het woord zegt het al. Een open sollicitatie betekent dat je niet reageert op een bestaande vacature, maar dat je zelf een bericht stuurt aan een bedrijf. Daarin laat je weten wie je bent, dat je graag voor ze wilt werken én waarom je onmisbaar bent voor hun bedrijf (vergeet de ‘what’s in it for them’ niet!).

Nu denk je misschien dat het sturen van een open sollicitatie weinig zin heeft. Want als ze mensen zochten, stond er wel een vacature open, toch? Dat valt erg mee! De kans is zelfs best groot dat je met een open sollicitatie je droombaan vindt. Zo’n 20% van de functies wordt namelijk ingevuld door iemand die zelf contact opnam. Toch het proberen waard, niet dan?

Sollicitatie

Zo scoor je jouw droombaan met een open sollicitatie

Op een ‘normale’ sollicitatie bereid je je voor. Tanden poetsen, mooi shirt aan, de missie en visie van het bedrijf nog even doorlezen in de trein. Newsflash: voor een open sollicitatie is nóg meer voorbereiding nodig. Hoe je dat aanpakt? Zo:

  • Nogal een open deur, maar wel belangrijk: denk eerst goed na wat voor functie je precies zoekt. En dan niet alleen de titel, maar ook welke leuke en minder leuke werkzaamheden erbij komen kijken.
  • Heb je ‘m? Mooi! Kijk meteen even of er nog meer benamingen zijn voor deze functie.
  • Zoek uit in welke bedrijven je in deze functie aan de slag kunt en vooral: bij welke bedrijven je jezelf al helemaal ziet werken - en natuurlijk waar absoluut niet, ook handig om in je achterhoofd te houden -.
  • Of je nou van bellen houdt of niet, pak toch even de telefoon. Grote kans dat je er met alleen een mailtje niet tussen komt of je mailtje in de prullenbak belandt. Bel het bedrijf van jouw keuze. Zorg dat je enthousiast overkomt en vraag of je een open sollicitatie mag sturen.
  • Reageren ze positief? Goed begin! Geef dan een korte omschrijving van wat je zoekt en vraag naar de contactgegevens van degene aan wie je de sollicitatie kunt richten.
  • Tijd om je motivatiebrief te schrijven. Enne, vergeet je cv niet... Richt je brief aan je contactpersoon en noem ook even dat je hierover telefonisch contact hebt gehad.
  • Zit je al een week te nagelbijten en heb je nog niets gehoord? Geen zorgen, dat is vrij normaal. Bel gewoon even (ja echt, niet mailen) om te vragen of de brief ontvangen is – daarmee vestig je meteen weer de aandacht op je open sollicitatie. Grote kans dat ze het gewoon zijn vergeten of je brief nog bij HR ligt.

Joinuz helpt jou aan je droombaan

Bij Joinuz verzamelen we iedere dag de leukste vacatures in de domeinen Zorg, Omgeving en Recht, Sociaal Domein en Wonen. Toch kan het best zo zijn dat jij de rol van je dromen nog niet in ons aanbod ziet staan. Stuur dan gewoon een open sollicitatie! Je weet maar nooit.

Laat ons weten waarnaar je op zoek bent en neem contact met ons op.

Wij maken graag kennis met je en gaan samen met jou op zoek naar je droombaan. Bij Joinuz helpen we je verder!