Scoor met een opvallende binnenkomer.
Een goede binnenkomer breekt het ijs, scoort aandacht en blijft hangen. Zo’n binnenkomer kan over jezelf gaan. Over iets dat in het nieuws is. Voorbeeldje? “Ik ben op vrijdag de 13de geboren, maar heb altijd geluk”. Bedenk wel meteen een passend vervolg zodat je niet met een mond vol tanden staat of zit als je gevraagd wordt een voorbeeld daarvan te geven.

Bedenk wat je wilt vertellen.
Een goede elevator pitch bevat een aantal vaste ingrediënten. Naam, leeftijd, studies, werkervaring, skills, competenties. Geef ook aan wat je toegevoegde waarde is voor het bedrijf. En wat jouw specifieke wensen zijn. Zorg in ieder geval dat wat je vertelt, relevant is voor de job waarop je solliciteert.

Elevator pitch


Hou het kort en simpel
Een elevator pitch is een korte presentatie van jezelf. Maar hoe lang is kort? Een minuut is zo’n beetje de max. Dat ‘dwingt’ je tot de kern te komen van wat je wilt vertellen. Vermijd daarbij cliché’s, vakjargon en nietszeggende woorden als ‘in principe’, ‘eventueel’ of ‘eigenlijk’.

Schrijf je elevator pitch uit.
En oefen ‘m. Hardop en als het even kan voor de spiegel of – nog beter en ‘enger’ - voor een live audience (gerekruteerd uit vrienden- en familiekring). Lukt ’t je binnen een minuut je liftpraatje te houden? Ja? Niks meer aan doen. Zo nee, pas dan de tekst aan: schrijven is schrappen.

Wees overtuigend en enthousiast
En dan is het zover, het sollicitatiegesprek. Je kent je elevator pitch uit je hoofd. En kunt ‘m vloeiend, niet te snel en duidelijk ‘brengen’. Boor dan nu je enthousiasme en overtuigingskracht aan. Niets werkt namelijk aanstekelijker dan iemand die in zichzelf gelooft en weet waar hij voor staat.

Overweeg het alternatief: de elevator yell
De elevator yell is de zeer korte variant van de elevator pitch: hij bestaat maar uit één zin. Voorbeeldje? “Ik ben een ervaren verpleegkundige en heb al heel veel mensen succesvol helpen ontslaan.” Meteen toegegeven dat ie wel verdacht veel lijkt op een opvallende binnenkomer…

Wil jij meer weten over een goede voorbereiding van je gesprek? Wij staan voor je klaar! Je kunt altijd contact opnemen met ons team om te sparren over jouw elevator pitch of kijk alvast hier bij onze creatieve sollicitatietips!