Wat doet een schuldhulpverlener?

Een schuldhulpverlener ondersteunt mensen bij het oplossen van hun financiële problemen en schulden. Schuldhulpverleners bieden niet alleen advies en begeleiding, maar gaan ook echt met cliënten aan de slag om hun financiële situatie te verbeteren. Dit beroep vraagt om een flinke dosis financiële kennis, goede communicatieve vaardigheden en natuurlijk veel empathie.

Hoe word je schuldhulpverlener?

Denk je erover na om schuldhulpverlener te worden? Dan is een relevante opleiding erg belangrijk. Veel schuldhulpverleners hebben een achtergrond in maatschappelijk werk en dienstverlening, net als Marije. Zij begon haar carrière met een solide opleiding en deed daarnaast ervaring op tijdens stages in de financiële hulpverlening.

Over Marije

Marije is 26 jaar en werkt sinds 1 september 2020 via Joinuz bij Gemeente Purmerend als Trajectbegeleider.

In 2019 is zij bij gemeente Amstelveen als schuldhulpverlener begonnen. Daarvoor had ze de opleiding maatschappelijk werk en dienstverlening afgerond en al enkele stages in de financiële hulpverlening gedaan.

"Na drie en een half jaar vond ik het dus tijd worden om een nieuwe stap te nemen in mijn carrière en mij verder te ontwikkelen. Elke gemeente heeft namelijk de vrijheid om de hulpverlening anders in te richten (binnen de kaders van de wet, natuurlijk). Dit betekent dat je van elke werkplek de positieve dingen kan leren en meenemen naar de volgende opdrachtgever."

Wil je graag weten hoe het is om te werken bij een gemeente, lees er hier meer over.

Wat heb je nodig om schuldhulpverlener te worden

  • Een passende opleiding, bijvoorbeeld maatschappelijk werk en dienstverlening
  • Kennis van financiën en wetgeving rondom schuldhulpverlening
  • Goede communicatieve vaardigheden
  • Veel empathie en geduld
  • Een scherp analytisch denkvermogen

    Een werkdag van een schuldhulpverlener

    Benieuwd naar hoe een typische dag eruitziet voor een schuldhulpverlener? Marije neemt ons een dag mee bij de gemeente Purmerend:

    1. Flexibele start: Het werk van een schuldhulpverlener is heel flexibel, dus ook mijn begin- en eindtijden (bij gemeente Purmerend kan je vanaf 07:00 beginnen).
    2. Intakegesprekken: Elke week ben ik op dinsdag de “intaker van de dag”. Dat betekent dat alle mensen die die dag hulp zoeken voor hun schulden bij mij terecht komen.
    3. Cliëntbegeleiding: De rest van mijn dag bestaat uit het begeleiden van bestaande cliënten. Dit kunnen korte check-ups zijn, maar ook lange gesprekken over wat er de afgelopen tijd allemaal gebeurd is. In de gesprekken probeer ik een indruk te krijgen hoe het echt met de client gaat.
    4. Budgetbeheer: Ook houd ik toezicht op het budgetbeheer van mijn cliënten. Zo controleer ik of de aflossingen kloppen en of alles volgens plan verloopt. Maar ook of de afloscapaciteit nog juist is.
    5. Crisismanagement: Soms ontstaan er onverwachte situaties, zoals een dreigende huisuitzetting, die om directe actie vragen. De afwisseling is dus een leuke uitdaging.
    Schuldhulpverlener

    Wat verdient een schuldhulpverlener?

    Het salaris van een schuldhulpverlener hangt natuurlijk wel af van ervaring, opleiding en de werkgever.

    Bij een gemeente kun je als startende schuldhulpverlener rekenen op een salaris tussen de €2.500 en €3.000 bruto per maand. Met de nodige ervaring kan dit oplopen tot €4.000 of meer.

    Gemiddeld loon Consulent Schuldhulpverlening juli 2024
    Gemiddeld loon Consulent Schuldhulpverlening juli 2024

    Afbeeldingbron: Indeed.com

    De uitdagingen en voldoening van het werk

    Schuldhulpverlening is uitdagend, maar ook ontzettend dankbaar werk. Geen dag is hetzelfde, en je hebt direct impact op het leven van je cliënten. Voor Marije is de afwisseling en de voldoening die het werk biedt wat het zo speciaal maakt.

    Het werk vraagt om een unieke combinatie van technische kennis en sociale vaardigheden. Je moet ingewikkelde financiële situaties kunnen analyseren én onder druk effectief kunnen communiceren met cliënten die vaak in een moeilijke situatie zitten.

    Wil jij net als Marije aan de slag binnen de schuldhulpverlening? Bekijk hier onze Schuldhulpverlener vacatures!