CAO Sociaal Werk

Als je werkzaam bent binnen het sociaal domein, dan val je hoogstwaarschijnlijk onder de cao Sociaal Werk. Deze cao bevat afspraken over onder andere je salaris, je werktijden en vakantiedagen. Daarnaast wordt het salaris van je functie vaak in een schaal verwerkt met een minimum en maximumsalaris dat je kunt verdienen. Dit geeft ook meteen de mogelijke groei aan van je salaris. Over de schaal valt vaak niet te onderhandelen, maar je kunt wel proberen hoog in te stappen. Je kans op doorgroeien in salaris is dan de komende jaren misschien wel minder groot.

Salaris onderhandelen bij een nieuwe baan

Als je op zoek bent naar een nieuwe baan in het sociaal werk, dan is het belangrijk om je goed voor te bereiden op het onderhandelen over je salaris. Zorg ervoor dat je van tevoren weet wat een redelijk salaris is voor de functie die je gaat vervullen. Dit kun je bijvoorbeeld uitzoeken door te kijken naar vergelijkbare vacatures of door te praten met mensen die werkzaam zijn in dezelfde sector. Daarnaast is het ook goed om te weten wat de gemiddelde salarissen zijn binnen de cao Sociaal Werk.

Als je weet wat een redelijk salaris is, dan kun je tijdens het sollicitatiegesprek aangeven wat je verwachtingen zijn. Zorg ervoor dat je hierbij duidelijk en concreet bent. Geef bijvoorbeeld aan welk salaris je verwacht en waarom je denkt dat je dit verdient. Als je goed kunt onderbouwen waarom je recht hebt op een hoger salaris dan je in eerste instantie is aangeboden, dan is de kans groter dat je nieuwe werkgever hiermee akkoord gaat.

Salaris onderhandelen bij je huidige werkgever

Als je al werkzaam bent in het sociaal domein en graag je salaris wil verhogen, is het mogelijk om te onderhandelen binnen de cao Sociaal Werk. In veel gevallen wordt je salaris opnieuw bekeken rondom je jaarlijkse beoordelingsgesprek. Dat is dus vaak een goed moment om te onderhandelen met je huidige werkgever. Ook dan is het belangrijk om je goed voor te bereiden en te weten waar je over praat. Zorg ervoor dat je weet wat de mogelijkheden zijn binnen de cao en wat je werkgever van jou verwacht. Stel voor jezelf een duidelijk doel vast wat je wil bereiken met het gesprek.

Als je wil onderhandelen over je salaris, dan is het goed om te kijken naar je prestaties en resultaten. Heb je bijvoorbeeld bepaalde doelen behaald of heb je extra verantwoordelijkheden op je genomen? Dan is het goed om dit te benoemen tijdens je onderhandelingen. Laat zien wat je hebt bereikt en waarom je meer waard bent geworden en dit wil terug zien in je salaris.

Wees niet bang om de punten die wilt bespreken tijdens het salarisgesprek ook daadwerkelijk te benoemen.
Gesprekken over salarissen zijn de aller moeilijkste gesprekken die er zijn. Maak daarom een lijstje met punten die je absoluut wilt benoemen. Neem je zelf voor deze ook echt te gaan benoemen, hoe lastig dit ook is.

Wat als er geen mogelijkheid is om te onderhandelen?

Als je graag je salaris wil verhogen, maar er is geen mogelijkheid is om te onderhandelen binnen de cao Sociaal Werk, dan zijn er wellicht andere manieren om toch je salaris te verhogen. Zo kun je bijvoorbeeld kijken naar het volgen van een opleiding of cursus, waarmee je aanvullende kennis en vaardigheden opdoet. Daardoor word je namelijk meer waard voor je werkgever. Ook het uitvoeren van extra taken of verantwoordelijkheden kan ervoor zorgen dat je in aanmerking komt voor een hoger salaris.

Het is trouwens waardevol om niet alleen naar je salaris te kijken, maar ook naar andere factoren die belangrijk zijn voor jouw werkgeluk. Kijk bijvoorbeeld naar secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals extra vakantiedagen. Een hoger salaris kan soms tijdelijk geluk brengen, maar als je niet helemaal op je plek zit in je functie of niet happy bent met je werkzaamheden, dan kan dit uiteindelijk leiden tot ontevredenheid. Je kunt dan ook gaan nadenken over een carriéreswitch.

Extra tips!

Het onderhandelen over je salaris binnen de cao Sociaal Werk kan soms spannend zijn, maar het is enorm belangrijk. Of je nu op zoek bent naar een nieuwe baan of je salaris wil verhogen bij je huidige werkgever, met de juiste voorbereiding en kennis kun je hierin succesvol zijn. Zorg ervoor dat je weet wat een redelijk salaris is voor jouw functie en gebruik concrete argumenten om je onderhandelingspositie te versterken. Blijf altijd professioneel en laat zien dat je gemotiveerd bent om te werken in het sociale domein.

Binnen de cao Sociaal Werk zijn er ook afspraken gemaakt over zaken zoals werktijden en arbeidsvoorwaarden. Het is daarom belangrijk om je goed te verdiepen in de cao en te weten wat er allemaal in staat. Zo ben je goed op de hoogte van je rechten en plichten, en kun je het beste uit je carrière halen. Hoe dan ook, succes met onderhandelen!

Ben je op zoek naar een nieuwe functie binnen het sociaal domein? Kijk eens naar de vacatures sociaal domein die Joinuz momenteel heeft openstaan. Zie je een baan waar je meer over wil weten, of waarop je wil solliciteren? Laat het ons vooral weten.