Je voorbereiding op je carrièreswitch

Natuurlijk kun je niet van de ene op de andere dag de overstap maken van accountmanager naar piloot bij KLM, hoofd duurzaamheid bij Jumbo of beleidsadviseur binnen het Sociaal Domein. (Of andersom. Het is jouw switch.) Zo’n grote overgang moet je plannen. Maar ook een minder grote carrièreswitch maak je vaak niet van vandaag op morgen.

1. Wanneer maak je jouw carrièreswitch

Heel eerlijk? Hét juiste moment bestaat niet. Er is altijd wel een reden om toch nog even te wachten, je huidige werksituatie nog even aan te kijken of te accepteren hoe het nu gaat met je carrière. Maar ben je serieus over de carrièreswitch die je voor ogen hebt? Dan is achteroverleunen geen optie meer. Dan is het beste moment om te beginnen met je carrièreswitch: nu! Begin vandaag nog met inventariseren en oriënteren. Wat wil je gaan doen? Laat je informeren, Google erop los!

2. Wat zijn jouw carrièrewensen?

Begin met het op een rijtje zetten van jouw wensen. Wat wil je nou echt en waarom? Waardoor komt het dat je niet happy bent in je huidige job?

Wat wil jij nou écht. Hieronder hebben wij wat vragen neergezet die je alvast op weg kunnen helpen:

 • Wat wil je nou echt en waarom?
 • Waardoor komt het dat je niet happy bent in je huidige job?
 • Wat zou je anders willen zien?
 • Waar beleef jij veel plezier aan?
 • Wie of wat inspireert jou?
 • Voor wat voor werkgever zou je willen werken?
 • Kun je bij je huidige werkgever een carrièreswitch maken?
 • Wil je voor jezelf beginnen?
 • In welke branche zou je willen werken?

Ga er eens rustig voor zitten. Pak pen en papier of een toetsenbord, mag ook. En noteer alles – ja, echt alles – wat je te binnen schiet als je denkt over jouw werkwensen.

3. Breng jezelf in kaart

Inventariseer voor jezelf wat jouw skills zijn. Noteer welke ervaring je al hebt, welke opleiding of papieren je door de jaren heen hebt gehaald.

 • Jouw power om mensen te enthousiasmeren?
 • Jouw onfeilbare kennis van cijfertjes en ingewikkelde berekeningen?
 • Jouw diepgaande kennis van de markt waarin je wil werken of jouw expertise om doelgroepen te bereiken?

4. Wat heb je nodig voor jouw carrièreswitch?

Nadat je nog beter weet welke skills je al hebt, zet je daar tegenover welke kwaliteiten, opleidingen of cursussen je eventueel nodig hebt om die carrièreswitch te kunnen maken.

Soms blijkt dat je probleemloos een overstap kunt maken, gewoon omdat je alles al in huis hebt.

Ben je nog niet zo ver of vraagt jouw carrièreswitch om een grotere investering in jezelf? Oriënteer je dan op de papieren die je nodig hebt en waar en wanneer je die kunt behalen.
Werk aan de kwaliteiten die je moet bezitten. Ga eens na of je in de tussentijd op een of andere manier al bruikbare werkervaring kunt opdoen.

Iedere kleine stap vooruit is er een.

5. Maak je CV klaar voor je carrièreswitch

Neem ondertussen de tijd om je CV aan te scherpen en te updaten. Wat wil jij dat jouw toekomstige werkgever vooral van jou, je ervaring, je kennis en expertise, je ambities en je capaciteiten weet?

Weet je niet zeker hoe je jouw CV kunt aanscherpen? Lees onze 5 tips voor het beste CV.

Benadruk je sterke punten, zorg dat je je relevante werkervaring benoemt en laat overbodige informatie achterwege. Een CV is in eerste instantie vaak een quickscan voor een HR-medewerker of recruiter, dus laat jouw pluspunten goed naar voren komen.

6. Zet je netwerk in voor je carrièreswitch

Heb je helemaal helder waar je naartoe wil? Zorg er dan voor dat de juiste mensen dat ook weten. Een goed netwerk kan goud waard zijn voor je. Ken je mensen die het werk doen dat jij ambieert?

Praat met ze. Heb je een loopbaancoach die je op weg helpt? Vraag of hij of zij concrete connecties heeft die je verder kunnen helpen.

Weet je voor welke organisatie je wil werken? Volg ze op hun socials, lees hun blogs en laat hun HR-afdeling met een krachtige (open) sollicitatie weten dat jij absoluut de beste persoon bent om bij hen te werken.

7. Heb een beetje geduld (met jezelf)

Wil je iets anders, dan wil je dat het liefst vandaag nog. Maar heb geduld met jezelf.

Maak een langetermijnplanning voor jezelf en hou je daaraan. Waardeer de stappen die je zet en creëer een positieve mindset. Daar kun je echt motivatie uit halen.

Grote kans namelijk dat je je werk niet van de ene op de andere dag over een heel andere boeg kunt gooien.

Leuk, maar kan die carrièreswitch ook anders?

Je hoeft bovenstaande stappen niet te volgen. Als jij ervan overtuigd bent dat je zonder kan: go for it en duik in het diepe! Vandaag nog aan het werk in de horeca en morgen starten in je droombaan?

Bel het bedrijf van je dromen, creëer je eigen baan, of solliciteer op die prachtige functie. De brutalen (of liever de enthousiaste, bevlogen en doortastende initiatiefnemers) hebben de wereld aan hun voeten.

Hoe dan ook

Voelt het dat het tijd is voor verandering? Luister naar jezelf. Denk na over wat je echt zou willen. En praat met mensen.

Kunnen wij je helpen bij je zoektocht? Wil je een keer met ons van gedachten wisselen? Wij zijn er voor jou. Omdat wij niks liever doen dan jou de beste baan bezorgen, zodat jij lekker kunt leven.