Wie ben ik?

"Ik ben Lisa, 21 jaar oud en sinds drie maanden werkzaam als indicatieadviseur Wmo bij het Indicatieadviesbureau Amsterdam. Om direct even met de deur in huis te vallen; als indicatieadviseur Wmo doe ik onderzoek naar de hulpvraag van de cliënt en breng ik een advies uit, wat vervolgens wordt verstuurd naar de gemeente. Voordat ik begon met werken als indicatieadviseur Wmo heb ik de opleiding ergotherapie afgerond, waarna ik de vacature van Joinuz ben tegengekomen. De baan als indicatieadviseur sprak mij ontzettend aan, voornamelijk door de afwisseling in hulpvragen en doelgroepen. Geen dag is hetzelfde als indicatieadviseur."

Hoe heb ik het Wmo traineeship ervaren?

"Zoals hierboven is benoemd, heb ik een verkorte opleiding (traineeship) Wmo gevolgd voordat ik zelfstandig op pad ging. Hierbij werd er gedurende zes weken één dag per week scholing gegeven. Hierin werd o.a. besproken wat de Wmo nou precies inhoudt, welke wetten van toepassingen zijn, wie de doelgroepen omvatten, enzovoort. Deze scholing sluit goed aan op de praktijk, waardoor ik dit direct kon toepassen in mijn werk als indicatieadviseur Wmo. De overige dagen werd ik ingewerkt door collega’s binnen diverse vakgebieden. Als indicatieadviseur pak ik het stuk WRV (wonen, rollen en vervoer) op. Dit gaat o.a. over woningaanpassingen en vervoersvoorzieningen. Deze hulpvragen sluiten het meeste aan op mijn vooropleiding, namelijk de opleiding Ergotherapie."

Hoe ziet mijn dag eruit?

"Geen dag is hetzelfde in het leven als indicatieadviseur Wmo. De ene keer kom je voor een kleine aanpassing, de andere keer moet een hele woning aangepast worden. Flexibiliteit en een beetje improvisatievermogen is een belangrijke eigenschap, want je zal verschillende situaties tegenkomen. Maar dit houdt het werk ook weer uitdagend!


7.00 uur:
de wekker gaat af, ik maak mij klaar voor de dag.
8.00 uur:
rond deze tijd zit ik in de auto om vanuit Hoorn naar Amsterdam te rijden. De ergste files zijn dan voorbij, wat natuurlijk een bijkomend voordeel is!
9.00 uur:
ik probeer bij de eerste cliënt te zijn, daarna zullen er nog twee huisbezoeken volgen. Mijn doel tijdens de huisbezoeken is een gesprek zo prettig mogelijk te laten verlopen. Ik vind het belangrijk dat een cliënt zich gehoord voelt, ook wanneer ik een cliënt niet verder kan helpen.
13.00 uur:
ik ga richting kantoor of richting huis om adviesrapportages te schrijven over de huisbezoeken. Ik overleg hierbij regelmatig met collega indicatieadviseurs of medisch adviseurs (artsen). Ook heb ik regelmatig telefonisch contact met hulpverleners van cliënten (zoals ergotherapeuten, fysiotherapeuten en persoonlijk begeleiders).
16.30 uur:
ik bereid de hulpvragen van mijn cliënten voor de volgende dag voor. Wanneer de cliënt al bekend is bij het Indicatieadviesbureau lees ik het dossier door. Wat is er al bekend van de cliënt?
17.00 uur:
de dag is weer om, ik sluit mijn laptop af."

Toekomst

"Op dit moment ben ik zo’n drie maanden aan het werk als indicatieadviseur Wmo. Ik heb mijzelf de afgelopen drie maanden mogen ontwikkelen binnen het Sociaal Domein en kijk ontzettend uit naar de toekomst!"

Wil jij ook een traineeship volgen via Joinuz?

Lijkt het jou ook leuk om zo je werkdag in te delen? En heb jij het gevoel dat je het in je hebt om een goede Wmo-consulent te worden? Schrijf je dan in bij Joinuz!

Benieuwd naar al onze Wmo vacatures? Neem hier een kijkje en solliciteer direct!