Wat doet een verzorgende IG

Een verzorgende IG is een professional in de zorg die mensen met gezondheidsbehoeften ondersteunt. Dat kan zijn omdat ze niet meer zelfstandig kunnen wonen, maar ook omdat een cliënt ziek is en daardoor tijdelijk ondersteuning nodig heeft.

Waar je als verzorgende IG terecht komt heeft natuurlijk invloed op hoe jouw werkdag eruit zal zien, maar in dit werk heb je een aantal basistaken:

 • Bieden van persoonlijke verzorging
 • Beheren van medicijnen
 • Adviseren en uitleg geven, plus communicatie naar familie
 • Uitvoeren van verpleegtechnische handelingen

Omdat je werkt met mensen die afhankelijk zijn van jouw hulp, is een actieve houding natuurlijk belangrijk. Je moet altijd klaar kunnen staan om je cliënten met de meest uiteenlopende zaken te ondersteunen. En omdat de mensen waarmee je werkt constant hulp van je nodig hebben, is het ook belangrijk dat je flexibel bent.

Daarnaast is het natuurlijk van groot belang dat je over goede communicatieve vaardigheden beschikt.

Waar staat ‘IG’ voor bij verzorgende IG

De ‘IG’ staat voor Individuele Gezondheidszorg en dat is eigenlijk ook precies waar je je mee bezighoudt.

Heb je als verzorgende IG een BIG-registratie nodig?

Nee, in tegenstelling tot een aantal andere beroepen in de gezondheidszorg heb je als verzorgende IG geen BIG-registratie nodig.

Welke opleiding heb ik nodig voor verzorgende IG?

Om als verzorgende IG aan de slag te gaan moet je de mbo-opleiding ‘Verzorgende IG’ (ook wel VIG genoemd) op niveau 3 hebben afgerond. Na het afronden van je opleiding kun je jezelf verzorgende IG of VIG noemen. Je kunt dan aan de slag in een afwisselende baan, waar al jarenlang veel vraag naar is.

Hoe lang duurt de opleiding verzorgende IG?

De opleiding verzorgende IG op mbo-niveau 3 duurt drie jaar. Tijdens deze drie jaar wissel je werken en leren af. Hierdoor krijg je de juiste theoretische basis, maar doe je ook meteen de nodige ervaring op in het werken met cliënten.

Waar kun je als verzorgende IG werken?

Als verzorgende IG kom je – hoe kan het ook anders - natuurlijk in de zorg terecht. Maar de zorg kent veel verschillende werkgebieden. Als VIG’er kun je werken in onder andere:

 • Verpleging
 • Verzorging
 • Thuiszorg
 • Geestelijke gezondheidszorg
 • Kraamzorg
 • Gehandicaptenzorg

Waar je ook werkt, als verzorgende IG krijg je dagelijks te maken met cliënten met enige vorm van gezondheidsproblemen, die jij op verschillende manieren kunt helpen. Dat maakt het mooi, belangrijk en waardevol werk, niet in de laatste plaats omdat je een mooie band opbouwt met je cliënten.

Soms kan het ook zwaar zijn, vanwege cliënten die bijvoorbeeld terminaal ziek zijn. De hulp die je anderen kunt bieden, het kunnen zorgen voor cliënten en de band die je voor korte of langere tijd met hen kunt opbouwen, zijn enkele waardevolle aspecten van jouw werk als VIG.

Wat zijn de taken van een verzorgende IG?

Als verzorgende IG is het jouw hoofdtaak om mensen te ondersteunen die - al dan niet tijdelijk - hulp nodig hebben. Je werkt met lichamelijk kwetsbare mensen, waardoor ze afhankelijk zijn van jou in zowel hun medische verzorging als de dagelijkse dingen.

Als je bijvoorbeeld met ouderen gaat werken, kan de dagelijkse ondersteuning bestaan uit iemand uit bed helpen, wassen en aankleden en begeleiden naar de eetzaal. Het kan ook zijn dat je tijdens een zorgmoment helpt met steunkousen uitdoen of het toedienen van bijvoorbeeld oogdruppels.

Wat je precies doet tijdens deze zorgmomenten hangt natuurlijk erg af van waar je aan de slag gaat als verzorgende IG en wat de behoeften van je cliënten zijn.

Een verpleegkundige neemt het opstellen van een zorgplan op zich. Jij helpt om dit uit te voeren en je behandelt je cliënten volgens het zorgplan. Als VIG kunnen je uitvoerende medische taken bijvoorbeeld bestaan uit:

 • Verzorgen van wonden
 • Toedienen van sondevoeding
 • Cliënten helpen met medicijnen innemen
 • Meten van bloedsuikerwaarden

Je hebt daarnaast ook een belangrijke communicatieve rol. Je biedt een luisterend oor, maar je bent vaak ook een relevante schakel in het contact met de familie van een cliënt. Jij bent namelijk degene die de cliënt dagelijks spreekt en helpt. Als verzorgende IG kom je ook in contact met andere zorgprofessionals, zoals bijvoorbeeld de huisarts van je cliënt.

Wat is het salaris van een verzorgende IG?

Als je online zoekt naar het salaris van een verzorgende IG vind je antwoorden als ‘gemiddeld €1997 per maand’, ‘tussen €2.205,- en €2.980,- en zie je bedragen tot ca. €3.000,- per maand voorbijkomen.

In de praktijk kan het salaris van een verzorgende IG erg uiteenlopen, mede afhankelijk van je ervaring, de organisatie en je precieze werkzaamheden en verantwoordelijkheden. Geen zorgen, bij Joinuz doen we natuurlijk ons best om ervoor te zorgen dat je een salaris krijgt waar jij tevreden mee bent.

Wat is het verschil tussen verpleegkundige en verzorgende IG?

De functies van verpleegkundige en verzorgende IG lijken op het eerste gezicht een beetje op elkaar. Beide kunnen binnen de zorg breed worden ingezet en beide voeren verzorgende taken uit. Toch is er een duidelijk verschil. Zo heb je voor verpleegkundige een mbo Verpleegkunde (of mbo V) opleiding op niveau 4 nodig. Voor de functie van Verzorgende IG is dit mbo-niveau 3. Mede daardoor verschillen de taken en verantwoordelijkheden dus ook.

Als verpleegkundige mag je, omdat je een meer medisch inhoudelijke opleiding hebt afgerond, ook zelfstandig meer verpleegtechnische handelingen uitvoeren. Daarnaast stelt een verpleegkundige een zorgplan op voor een cliënt. Als verzorgende IG mag je dit soort taken vaak ook uitvoeren, maar onder begeleiding van een verpleegkundige. Je helpt met het uitvoeren van het zorgplan van de verpleegkundige.

Het salarisverschil tussen verzorgende IG en verpleegkundige

Naast de verschillen in opleiding en verantwoordelijkheden tussen verzorgenden IG en verpleegkundigen, is er ook een verschil in salaris. Over het algemeen ligt het salaris van een verpleegkundige hoger dan dat van een verzorgende IG. Volgens de data van Indeed ligt het gemiddelde loon van een verzorgende IG gemiddeld rond de €2.719 en dat van een verpleegkundige gemiddeld rond de €3.184.

Gemiddeld loon Verpleegkundige in januari 2024 (Data van Indeed)
Gemiddeld loon van een Verpleegkundige in januari 2024 (Bron: Indeed)
Gemiddeld loon Verzorgende IG in januari 2024 (Data van Indeed)
Gemiddeld loon van een Verzorgende IG in januari 2024 (Bron: Indeed)


Wat is het verschil tussen een helpende in de zorg en een verzorgende IG?

Het verschil tussen helpende en verzorgende IG zit ‘m vooral in het opleidingsniveau. Als verzorgende IG heb je zoals gezegd een opleiding op MBO-niveau 3 gedaan. Je richt je op de verzorging van de cliënt en daarnaast voer je ook kleine verpleegkundige handelingen uit. Een helpende IG heeft MBO-niveau 2 en houdt zich meer bezig met het sociale aspect van de zorg en het uitvoeren van bijvoorbeeld huishoudelijke taken.

Als verzorgende IG aan de slag bij Joinuz

Klaar om als verzorgende IG aan de slag te gaan bij Joinuz? Bekijk dan meteen onze zorgvacatures! Of neem contact met ons op. We helpen je graag verder.

Bij veel van onze opdrachtgevers wordt gewerkt in verschillende diensten. Deze zien er vaak als volgt uit:

 • Een ochtenddienst van 7:00 tot 12:30 uur
 • Een dagdienst van 7:00 tot 15:30 uur
 • Een middag-avonddienst van 15:15 tot 23:15 uur
 • Een avonddienst van 18:00 tot 23:00 uur
 • Een nachtdienst van 23:00 tot 07:15

Weet je al precies waar je als verzorgende IG aan de slag wilt? Super, laat het dan vooral aan ons weten. Dan gaan we kijken of we een match kunnen vinden met een van onze opdrachtgevers!