In dit blog leggen we je alles uit wat je moet weten over de functie van triagist. Ook gaan we in op welke eigenschappen wij bij Joinuz graag zien in een triagist. Enthousiast van het idee om via Joinuz aan de slag te gaan als triagist? Lees vooral verder en neem daarna lekker contact met ons op!

Wat is een triagist?

Als triagist ben je het eerste aanspreekpunt van een huisartsenpost (HAP) of dokterswacht. Patiënten vertellen de triagist telefonisch van welke gezondheidsklachten ze last hebben. Een triagist is bevoegd om de urgentie van gezondheidsklachten te bepalen en aan de hand van die informatie bepaalt hij of zij vervolgens wat de stappen moeten zijn om de patiënt te behandelen – en hoe snel de behandeling moet plaatsvinden.

Wat doet een triagist?

Als eerste aanspreekpunt heb je als triagist de belangrijke taak om de gezondheidsklachten op een rijtje te zetten en te bepalen hoe ernstig de klacht is. Na het vaststellen van de ernst bepaal je ook de vervolgstappen: moet de patiënt direct naar de huisartsenpost komen, of kan de behandeling wachten tot de volgende (werk)dag? Als triagist zorg je er uiteindelijk voor dat een huisartsenpost niet overspoeld raakt met (te) kleine medische zaken, maar dat de patiënten die nu
zorg nodig hebben, ook zorg kunnen krijgen.

Als triagist draai je veel avond- en nachtdiensten en werk je ook regelmatig in het weekend. Op die momenten is de vaste huisarts van de patiënt die je aan de lijn hebt niet meer bereikbaar. Daarom komen zij bij de huisartsenpost terecht. Omdat je als triagist bepaalt of de klacht kan wachten tot de volgende dag of niet, zijn jouw inschattingen dus erg belangrijk.

Waar kun je werken als triagist?

Nu je weet wat een triagist is en wat ze doen, kijken we naar waar een triagist eigenlijk werkt.

Zoals we hierboven al aangeven, werkt een triagist voornamelijk op een huisartsenpost. Dit is een locatie is waar iemand terecht kan wanneer zijn of haar eigen huisarts niet bereikbaar of beschikbaar is. Wanneer iemand de huisartsenpost belt, krijgen ze als eerste een triagist aan de lijn. De huisartsenpost is ook eigenlijk de enige plek waar iemand telefonisch, op basis van een klachtbeschrijving, een prognose opstelt en de urgentie van een geval bepaalt.

Het werk van een triagist

Een triagist werkt vrijwel altijd telefonisch. Het is daarbij natuurlijk belangrijk dat je goed kunt luisteren, want je kunt alleen werken met de informatie die je te horen krijgt. Je moet daarnaast goed zijn in vragen stellen om een compleet beeld te krijgen. Het is jouw taak om goed door te vragen, om het voornaamste te kunnen doen: symptomen bepalen. Niet iedereen kan het probleem of de symptomen precies op de juiste manier verwoorden. Als triagist heb jij gelukkig veel kennis van verschillende ziektebeelden en kun je inschatten of er wel of niet iets aan gedaan moet worden.

Op basis van de informatie die jij als triagist hebt verzameld, ga je de urgentie bepalen. Nadat je een beeld hebt van wat het probleem is en hoe snel er iets aan gedaan moet worden, laat jij de patiënt de juiste vervolgstappen nemen. Tijdens dit hele proces is het natuurlijk belangrijk dat je je kunt inleven in degene aan de andere kant van de lijn. Als triagist plak je niet alleen een label op het probleem, je staat de patiënt te woord en kalmeert diegene als dat nodig is.

Alle bovenstaande handelingen leiden tot jouw beslissing: kan het bezoek aan de huisarts wachten tot morgenochtend? Gaat het goed als er nog een weekend overheen gaat? Of is er juist nú een ambulance nodig?

De eigenschappen van een goede triagist

Voor de telefonische triage is het natuurlijk belangrijk dat je sociaal en communicatief vaardig bent. Je staat personen te woord en jij bent het eerste contact dat ze op dat moment hebben met de huisartsenpost. Maar dat is niet het enige. Bij Joinuz vinden we dat er ook nog een aantal andere belangrijke eigenschappen zijn voor een triagist:

 • Stressbestendigheid
  Je moet goed tegen stressvolle situaties kunnen. Het kan namelijk regelmatig voorkomen dat de persoon aan de andere kant van de lijn zélf in een stressvolle situatie zit. Hoezeer iemand ook in paniek is, je zult uiteindelijk toch een zo compleet mogelijk verhaal nodig hebben om de juiste conclusies te trekken.
 • Vasthoudendheid
  Tijdens je gesprek is het belangrijk dat je goed doorvraagt, zodat je een compleet beeld van het probleem kunt vaststellen. Alleen met de juiste informatie kun je bepalen hoe urgent de kwestie is.
 • Luisterend oor
  We herhalen het nog een keer: of iemand nu zelf klachten heeft, of dat het diens partner, kind of ouder betreft: het is belangrijk dat jíj degene aan de andere kant van de lijn niet alleen netjes toespreekt, maar zeker ook dat je goed luistert. Het is aan jou om de symptomen zo duidelijk mogelijk op een rijtje te krijgen.
 • Professionaliteit
  Hoe vaak je een probleem ook al hebt gehoord, het is belangrijk dat je je kunt blijven inleven in de situatie en oog houdt voor wat het gevolg is voor degene aan de lijn.
 • Geduld
  Er kan best wat geduld nodig zijn om het volledige plaatje compleet te krijgen.
 • Inschattingsvermogen
  Je moet een goed inschattingsvermogen hebben om de symptomen te kunnen koppelen aan een probleem. Én natuurlijk om te bepalen hoe snel er iets gedaan moet worden aan de klacht.

Hoe word ik een triagist

Je kunt op verschillende manieren triagist worden, maar je hebt wel wat voorkennis en relevante werkervaring nodig. Zo kun je triagist worden als je bijvoorbeeld een zorgopleiding als doktersassistent(e) op mbo-niveau 4 of verpleegkundige hebt afgerond. Ook een verzorgenden IG – één met voldoende werkervaring – kan in aanmerking komen voor de opleiding tot triagist.

Uiteindelijk is het wel nodig om een opleiding te doen: de korte opleiding tot triagist. Dit is een parttime opleiding op mbo-niveau die je in een aantal dagdelen kunt volgen, bijvoorbeeld in de avonden en weekenden. Je kunt de opleiding alleen volgen als je ook al een relevante mbo- of hbo-opleiding hebt afgerond.

Wat verdient een triagist

Een triagist in Nederland zit meestal op schaal 5 van de CAO Huisartsenzorg. Je kunt daarbij uitgaan van een salaris tussen de € 2.500,- en € 3.500,- op basis van een fulltime werkweek. Uiteindelijk bepaalt je ervaring wat je precies verdient en op welke trede van de schaal je terechtkomt. Een junior triagist begint vaak met een salaris rond € 2.500,-. Zoals gezegd, hou er rekening mee dat je ook regelmatig avond-, nacht- en weekenddiensten draait.

Ga als triagist aan de slag via Joinuz

Heb jij de juiste ervaring om binnenkort als triagist aan de slag te gaan? Of heb je al wat jaren als triagist achter de rug? Dan horen we graag van je!

Bij Joinuz zoeken we regelmatig triagisten voor verschillende opdrachtgevers. Hou onze zorgvacatures daarom goed in de gaten voor een up-to-date overzicht. Ben je enthousiast en wil je graag direct met ons sparren over de mogelijkheden? Neem dan vooral contact met ons op.