Wat is het verschil met een stage of startersfunctie?

Een traineeship is niet hetzelfde als een stage of startersfunctie. Er zijn wel degelijk verschillen, dus tijd om deze eens uit te lichten. Bij de meeste hbo-opleidingen heb je de mogelijkheid om stage te lopen. Bij een stage gaat een student binnen een organisatie werken (vaak aan een stage-opdracht) om waardevolle werkervaring op te doen. Werkervaring is altijd belangrijk voor werkgevers, ook bij een eerste baan en dan stage-ervaring kan daarbij dus enorm helpen. Vaak is een stage voor een korte periode van 2 tot 6 maanden en ontvang je hiervoor ook een kleine stagevergoeding. Een stage heeft vooral oriënterend van aard. Zo kun je kijken of een bepaalde organisatie of functie bij je past en het is daarnaast onderdeel van je studieprogramma binnen je hogeschool.

Een startersbaan of startersfunctie is simpelweg een baan voor pas afgestudeerde studenten. De meeste afgestudeerden kickstarten hun carrière met een startersbaan. Dat kan bij grote corporates (deze bieden vaak ook traineeships aan) maar bijvoorbeeld ook bij een start-up of in het MKB. De begeleiding die je hier krijgt, verschilt heel erg per bedrijf.

Een traineeship is totaal anders dan een stage of startersbaan. Het is een intensief opleidingsprogramma binnen een organisatie om jou klaar te stomen voor een specifieke baan. Maar wat houdt een traineeship dan precies in? We leggen het hieronder uit.

Wat is een traineeship?

Voordat we de diepte ingaan, is het allereerst belangrijk om te weten wat een traineeship eigenlijk precies inhoudt. Tijdens een traineeship word je opgeleid richting een specialistische functie en doe je gelijktijdig werkervaring op bij een organisatie. Twee vliegen in één klap dus! Binnen het bedrijfsleven gaan veranderingen erg snel en dat geldt ook voor de behoefte aan vereiste kennis en vaardigheden personeel. Voor hogescholen is het moeilijk om bij te blijven en aan deze specifieke wensen te voldoen. Ze kunnen hun opleidingen immers niet zo snel aanpassen aan de continue veranderingen bij organisaties. Een traineeship biedt dan de perfecte uitkomst waarin leren en werken centraal staat. Voor organisaties de kans om een traineeship aan te bieden die perfect aansluit bij hun wensen en voor een trainee een fijne kickstart van zijn of haar carrière!

Wat zijn de voordelen van een traineeship na HBO?

Je weet wat een traineeship inhoudt, maar nog niet waarom het interessant kan zijn ermee te starten. Een traineeship biedt namelijk vele voordelen. Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet:

Verschillende kijkjes in de keuken

Binnen een traineeship voer je vaak verschillende projecten uit bij diverse afdelingen. Dit geeft je de kans om te ontdekken waar jouw kwaliteiten het best tot hun recht komen en welke afdeling het best bij je past. En misschien wel het allerbelangrijkste: je leert echt alle ins en outs van het bedrijf kennen.

Focus op inhoudelijke en persoonlijke ontwikkeling

Een groot voordeel van een traineeship is dat je naast het werken blijft doorleren. Binnen je traineeship volg je een opleidingstraject. Zo’n opleiding bestaat uit kennis- en vaardigheidstrainingen binnen en buiten het bedrijf. Naast dit programma volg je vaak trainingen en cursussen voor je persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ontwikkel je capaciteiten die voor jou en de organisatie belangrijk zijn. Je maakt als trainee echt een gigantische groei door.

Veel opleidingsmogelijkheden en doorgroeimogelijkheden

Organisaties willen trainees zoveel mogelijk handvatten geven om door te ontwikkelen en te groeien. Het liefst willen ze talenten behouden zodra zijn hun traineeship hebben afgerond. Er wordt tijd en geld in trainees geïnvesteerd, dus zien zij ook graag dat deze kandidaten carrière maken binnen de organisatie.

Persoonlijke begeleiding

Als trainee krijg je begeleiding van iemand binnen het bedrijf. Deze coach is betrokken bij de inhoud van het dagelijks werk en kan jou hierdoor perfect ondersteunen. Ook wordt de voortgang van je persoonlijke doelstellingen besproken. Er wordt gekeken hoe je het maximale uit je traineeship kunt halen. Daarnaast is er een mogelijkheid om samen te sparren en uitdagingen of onduidelijkheden te bespreken en te zoeken naar oplossingen.

Goed voor je netwerk

Doordat je binnen een traineeship veel verschillende projecten uitvoert, ontmoet je veel collega’s en andere belangrijke stakeholders. Deze contacten zijn belangrijk bij het opbouwen van je netwerk. Iets waar je ook na je traineeship veel plezier van hebt.

Je mede-trainees

Een traineeship volg je vaak niet alleen. Je start samen met andere trainees die dezelfde ambities hebben als jij. Je kunt samen sparren over bepaalde onderwerpen, maar het is vaak natuurlijk ook enorm gezellig en je doet contacten op die later in je carrière goed van pas kunnen komen.

Genoeg voordelen dus waarom een traineeship een fijn startpunt van je carrière is. Hebben we je al overtuigd? Lees anders vooral nog even verder.

Wat is het salaris voor een HBO traineeship?

Let’s talk money! Want dat is ook niet onbelangrijk natuurlijk. Het doorlopen van een traineeship kan een tijdje duren, dus het is logisch dat je wil weten wat er iedere maand op je bankrekening wordt gestort. Eén ding is zeker en dat is dat je vanaf dag één al meteen salaris krijgt, ka-ching! Wat je precies verdient, hangt af van verschillende factoren. Denk hierbij aan de branche en het opleidingsniveau van je traineeship. Bovendien kan het salaris ook per organisatie behoorlijk verschillen. Vaak wordt er in de vacature van het traineeship netjes vermeld wat je gaat verdienen. Daarnaast moet je het natuurlijk ook zien als investering, want na het traineeship zijn je doorgroeimogelijkheden groter en ga je natuurlijk meer verdienen.

Waarom een traineeship bij de overheid volgen?

Binnen de overheid veranderen zaken continu, waardoor steeds weer andere kennis en vaardigheden nodig zijn. De overheid kan soms een wat stoffig of saai imago hebben. Maar niets is minder waar. Het volgen van een traineeship bij de overheid is juist ontzettend uitdagend. De overheid is de kern van onze samenleving. Hier kun je impact maken en jouw steentje bijdragen aan een gezonde maatschappij.