Wist je dat dit blog over de salarisschalen van 2023 gaat? De salarisschalen van 2024 zijn al bekend. Je checkt ze in ons nieuwe blog: Salarisschalen Gemeenten 2024!

Salarisschalen bij gemeenten

Net zoals in diverse sectoren hanteren gemeenten vaste salarisschalen, oftewel de gemeente salarisschalen 2023. In de salaristabel zie je duidelijk welk salaris bij jouw functie hoort. Binnen de cao gemeenten wordt bepaald in welke salarisschaal en periodiek je valt, afhankelijk van zaken als ervaring. Bij een nieuwe cao, zoals de cao gemeenten 2023, zie je vaak automatische salarisverhogingen.

De belangrijkste punten uit de CAO Gemeenten 2023

De CAO voor Gemeenten 2023 is dus officieel bekend gemaakt. Hieronder vind je de belangrijkste punten:

1. Structurele loonstijging
De salarissen stijgen per 2 januari 2023 met eerst €240 en daarna 2%. Werknemers van een gemeente kunnen een gemiddelde loonsverhoging van 9,1 % verwachten.

2. Minimumsalaris van €14 per uur blijft
De CAO gemeenten kent sinds 2022 een minimumsalaris van €14 per uur. Dat komt neer op €2.184 per maand. Dit minimumloon wordt niet geïndexeerd. Loonschalen die periodieken bevatten onder het bedrag van €2.184 zijn wel aangepast.

3. Vergoeding hybride werken
Vanaf 1 mei 2023 hebben medewerkers die thuiswerken recht op een vergoeding hybride werken van netto € 3 per dag. De vergoeding hybride werken bestaat uit een thuiswerkvergoeding van netto € 2,15 en een internetvergoeding van netto € 0,85.

4. Bovenwettelijke vakantiedagen
De bovenwettelijke vakantie is nu 43,2 uur (zes dagen) en wordt 50,4 uur (zeven dagen).

5. 5 mei
Met ingang van 1 januari 2024 wordt 5 mei een officiële feestdag. Bevrijdingsdag wordt dus een jaarlijkse feestdag met behoud van salaris en salaristoelage(n).

6. Bovenwettelijke sociale zekerheid
De regels rondom arbeidsongeschiktheid en loondoorbetaling bij ziekte zijn aangepast aan de in Nederland in het algemeen geldende regels. Dat betekent o.a. dat de loondoorbetaling bij ziekte wordt aangepast. Voorheen ontving men in deze situatie 104 weken het volledig salaris. Per 1 januari 2024 wordt de staffel van loondoorbetaling bij ziekte wordt: 1e jaar 100% en 2e jaar 70%.

7. Meer vakantie-uren sparen
Het maximum aantal vakantie-uren dat je mag opsparen wordt verhoogd naar 187 uren (dit maximum was 144 uren). Dit gaat meteen in!

8. Een meer inclusieve CAO
De CAO gemeenten wordt inclusiever. Dat betekent dat men zich ten doel stelt dat alle medewerkers zich kunnen herkennen in de CAO en gelijke toegang hebben tot de daarin opgenomen arbeidsvoorwaarden. Onderdeel van de inclusieve CAO is onder andere dat verlof toegankelijk wordt voor medewerkers die deel zijn van niet-traditionele gezinsvormen. Ook wordt gekeken naar manieren waarop de CAO ondersteuning kan geven aan rouw en de overgang.

* Bronvermelding: VNG.nl

CAO Gemeenten 2023

Jaarlijks worden de gemeentelijke maandsalarissen bepaald. Voor 2023 zijn de salarisschalen gemeente al bekendgemaakt. Hieronder krijg je een duidelijk beeld van de salarisschalen gemeente 2023.

Salarisschalen Gemeenten 2023

Benieuwd naar de volledige CAO Gemeenten 2023?

Download de volledige salarisbrief CAO 2023 **

Download de volledige Nieuwe artikelen CAO 2023 **

** Bronvermelding: VNG.nl

Hoe werkt de salaristabel gemeente?

Weet je al in welke schaal je zit? Zoek dan het schaalnummer op in de bovenste rij van de tabel. Kijk vervolgens naar beneden in die rij. Daar zie je nog een rij getallen van 0 tot 11, dit zijn de treden. Je wordt ingedeeld op een trede afhankelijk van je ervaring en kennis. Als je weinig ervaring hebt, begin je meestal op trede 0. Met meer ervaring kun je hoger beginnen.

Elk jaar op 1 juli maak je kans om een financiële stap te maken naar de volgende trede in je salarisschaal, wat betekent dat je salaris groeit. Als je goed werk levert, is het soms mogelijk om een aantal treden over te slaan en sneller meer te verdienen.

In het kort: door te kijken naar de salarisschalen van je functie bij de gemeente, weet je precies wat je minimale en maximale salaris is.

Wat gebeurt er als ik een salarisverhoging krijg?

In de CAO Gemeenten is vastgelegd dat je salaris ieder jaar wordt verhoogd naar een volgende periodiek. Voorwaarden daarbij zijn dat je:

  • voldoende functioneert
  • nog niet het maximum van je functieschaal hebt bereikt
  • minimaal 12 maanden geleden in dienst bent gekomen, je laatste periodieke salarisverhoging kreeg of dat je een promotie kreeg.

In het geval van een promotie, is het natuurlijk heel goed mogelijk dat je meer dan een periodiek omhoog gaat en – afhankelijk van de stap die je zet – een of meerdere salarisschalen opschuift. Hoeveel je opschuift is afhankelijk van je nieuwe functieprofiel en van je onderhandeling skills.

De voordelen van detachering

Ooit aan detachering gedacht en de voordelen die het met zich meebrengt op het gebied van voorwaarden?
Zoals bijvoorbeeld een leaseauto (of fiets), werken op verschillende projecten bij verschillende gemeenten zodat je snel veel ervaring kan opdoen, genoeg opleidingsmogelijkheden en een team dat altijd voor je klaarstaat?

Oh, en je salaris natuurlijk. Je zit bij de gemeente vast aan de CAO, als je bent uitgegroeid kun je geen schalen meer omhoog. Via detachering is dit dus wel mogelijk.

Werken bij de gemeente, iets voor jou?

Ben je geïnteresseerd in een baan bij een gemeente? Dat is leuk, want je kunt echt een verschil maken voor anderen. Gemeentewerk draait namelijk om mensen. Je zult genieten van het werken met leuke collega's en de mogelijkheid hebben om jezelf snel te ontwikkelen. Bovendien zijn veel gemeenten open voor verandering, wat betekent dat jij echt invloed kunt uitoefenen!

Als je net zo enthousiast bent als wij, bekijk dan de beschikbare vacatures bij de gemeente in jouw woonplaats. Heb je een leuke functie gezien of wil je dat we je helpen met het vinden van een geschikte baan bij een gemeente? Maak dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek met ons.

Bij Joinuz zorgen we ervoor dat je een goede start maakt binnen jouw salarisschaal. Dat is alvast een mooie eerste stap! Neem gerust contact met ons op via telefoon of e-mail voor een afspraak of meer informatie.