Weet je niet precies in welke schaal je zit? De schaal die bij een bepaalde functie hoort, vind je meestal ook bij de vacatures voor gemeentebanen. Zo weet je direct wat je gaat verdienen en tot welk maximale salaris je kunt doorgroeien. Hieronder vind je de salaristabel gemeenten. Zo weet je precies wat je hoort te verdienen:

Download de CAO gemeente 2021-2022

Salarisschalen gemeente 2021 - 2022

In de salaristabel vind je de maandsalarissen die horen bij elke schaal en functie. Bij gemeenten in Nederland bestaan in totaal 19 CAO loonschalen. Een functie met een lager opleidingsniveau begint bij schaal 1 en loopt door tot schaal 19 voor functies waar een hoger opleidingsniveau nodig is. De burgemeester zit in een hogere schaal dan bijvoorbeeld een administratief medewerker. De nummers van de CAO salarisschalen zie je in de tabel in de bovenste rij terug.

Elk jaar worden de bedragen van maandsalarissen bij de gemeente opnieuw vastgesteld. Meestal betekent dat dat je een automatische salarisverhoging krijgt.

Alle bedragen in de salaristabel gemeente zijn bruto maandsalarissen voor een fulltime functie.

Salaris april 2022

Hoe werkt de salaristabel gemeente?

Weet je (al) welke schaal bij jouw functie hoort? Zoek het nummer van de schaal dan op in de bovenste rij in de tabel. Als je het schaalnummer gevonden hebt, dan kijk je naar beneden in de rij. Daar zie je een nieuwe reeks getallen die lopen van 0 tot en met 11. Dat zijn de treden, of ook wel ‘periodieken’ genoemd. Afhankelijk van jouw ervaring en kennis word je ingedeeld op een bepaalde trede binnen jouw schaal. Heb je nog geen, of heel weinig ervaring? Dan begin je meestal op trede ‘0’ binnen jouw schaal. Als je al wat meer ervaring hebt, dan kun je soms al meteen een aantal treden hoger beginnen.

Per 1 juli elk jaar groei je automatisch door naar de volgende trede. Zo bouw je steeds een beter salaris op. Lever je heel goed werk af? Dan is het soms ook mogelijk dat je een aantal treden overslaat en op die manier sneller meer gaat verdienen.

Kortom: door te kijken naar de salarisschalen bij de gemeente die bij jouw functie horen, weet je dus precies wat je minimale en maximale salaris is!

Wat gebeurt er als ik een salarisverhoging krijg?

In de CAO Gemeenten is vastgelegd dat je salaris ieder jaar wordt verhoogd naar een volgende periodiek. Voorwaarden daarbij zijn dat je:

  • voldoende functioneert
  • nog niet het maximum van je functieschaal hebt bereikt
  • minimaal 12 maanden geleden in dienst bent gekomen, je laatste periodieke salarisverhoging kreeg of dat je een promotie kreeg.

In het geval van een promotie, is het natuurlijk heel goed mogelijk dat je meer dan een periodiek omhoog gaat en – afhankelijk van de stap die je zet – een of meerdere salarissschalen opschuift. Hoeveel je opschuift is afhankelijk van je nieuwe functieprofiel en van je onderhandelingsskills.

En wat gebeurt er bij een salarisverlaging?

Tijdens je carrière kan het ook zijn dat je met een salarisverlaging te maken krijgt. Bijvoorbeeld als je een andere functie krijgt na een herplaatsing, reorganisatie of wanneer je stopt met het draaien van bijzondere diensten waar voor je een toeslag kreeg. Net als bij een salarsiverhoging moet ook deze aanpassing van je loon gerechtvaardigd zijn, want je werkgever mag natuurlijk niet zomaar je CAO salaris verlagen.

En als ik een hogere functie krijg?

Vraagt je werkgever je om (structureel) meer taken of verantwoordelijkheden op je te nemen? Dan kan het zijn dat je in een hogere functieschaal terechtkomt. Wil je weten of dat bij jou het geval is? In de CAO Gemeenten 2021 – 2022 vind je ook deze informatie terug.

Kom je in een hogere schaal terecht? Meestal schuif je dan horizontaal door. Zit je bijvoorbeeld in salarisschaal 12, periodiek 3 en schuif je door naar salarisschaal 13? In de meeste gevallen start je in je nieuwe schaal dan ook in periodiek 3. Dit is niet vastgelegd in de CAO schalen, dus dat verschilt per geval.

Werk je onregelmatige uren?

Ben je werkzaam bij een gemeente en valt jouw werk onder de bijzondere regeling voor werktijden (vastgelegd in artikel 5.5 in de CAO Gemeenten). Dan heb je recht op een onregelmatigheidstoeslag, zoals de Toelage Onregelmatige Dienst (TOD) officieel heet. Deze regeling geldt bij alle uren die je werkt op zaterdagen, zondagen en feestdagen. En bij de uren die je tussen maandag en vrijdag werkt tussen 18:00 uur en 08:00 uur. De toelage is een percentage van je salaris per uur en is afhankelijk van het moment in de week waarop je je onregelmatige uren maakt.

Werken bij de gemeente, iets voor jou?

Ben je op zoek naar een baan bij een gemeente? Dat is een goed idee, want je betekent met zo’n baan echt iets voor anderen. Het draait er om mensen. Je hebt leuke collega’s en kunt jezelf snel ontwikkelen. Ook staan veel gemeenten open voor verandering, dus dat betekent dat je echt een verschil kunt maken!

Ben je net zo enthousiast als wij? Kijk dan eens naar alle beschikbare vacatures die we bij de gemeente in jouw woonplaats hebben. Heb je daar een leuke functie gezien, of wil je graag dat we je helpen zoeken naar een goede baan bij een gemeente? Kom dan gerust eens langs voor een kennismakingsgesprek bij Joinuz.

We helpen je graag en zorgen meteen dat jij op een mooie trede binnen jouw salarisschaal start. Dat is alvast een mooi begin! Bel of mail ons gerust voor een afspraak of meer informatie.