De dag begon in de wijk Transvaal. Toen het nog zonnig was heb ik mijn auto geparkeerd bij ‘de algemene warenmarkt’, beter bekend als de ‘Haagse Markt’ of 'Haagse Mart’, en was het nog een klein stukje lopen naar het adres van het eerste huisbezoek. Renske, werkzaam als WMO Consulente bij Joinuz voor de gemeente Den Haag, wachtte mij daar op.

Bij binnenkomst zagen wij een kleine, kwetsbare mevrouw gewikkeld in een fleecedeken. Mevrouw gaf aan nog steeds erg zwakjes en duizelig te zijn na haar hartinfarct van 6 maanden terug. Haar stem was breekbaar en haar ogen stonden hol. Renske stelde veel open vragen en vroeg goed door of er meer nodig zou zijn dan alleen ondersteuning in het huishouden. Renske noteerde alle medicatie die mevrouw gebruikte en keek goed naar de manier van bewegen van mevrouw om een beeld te vormen van de mobiliteit. Middels de vragenlijst bracht Renske in kaart tot welke huishoudelijke taken mevrouw wel en niet zelfstandig in staat was.

Tijdens het gesprek bleek mevrouw 6 kinderen te hebben, van wie er drie niet in staat zijn om voor zichzelf te zorgen, laat staan voor mevrouw. Verder heeft mevrouw ook nog 2 thuiswonende kinderen, waarvan de één chronisch ziek bleek te zijn en de ander nog maar 13 jaar oud. Ik vond het erg treurig om te horen dat mevrouw nauwelijks nog naar buiten kan, omdat het lopen zeer moeizaam gaat. Het enige moment waarop mevrouw buiten komt is wanneer zij naar de supermarkt moet, maar dit gaat nog maar net. Naast huishoudelijke hulp, zou mevrouw ook graag in aanmerking willen komen voor een driewielerfiets. Bij de fysiotherapeut oefent zij regelmatig op haar eigen tempo op de oefenfiets. Een dergelijke fiets zou haar de mogelijkheid bieden om wat vaker naar buiten te kunnen gaan. Verder gaat zij ook deze week een scootmobiel uitproberen bij de fysiotherapeut. Ook het douchen blijkt voor mevrouw lastig te zijn, daarom adviseerde Renske mevrouw een douchestoel te huren bij haar zorgverzekeraar of deze zelf aan te schaffen bij de zorgwinkel.

Na het eerste huisbezoek ging ik samen met Renske door naar de volgende drie gesprekken die voor die dag gepland stonden. Twee van deze huisbezoeken betroffen alleenstaande vrouwen en het derde gesprek hadden wij met een ouder echtpaar. De emoties die in de bovengenoemde gesprekken bij de mensen naar bovenkomen raken mij. Ik vond het treurig om de verhalen over eenzaamheid aan te horen en de emoties die gepaard gaan met het verliezen van contact met familieleden, zoals kinderen.

Al met al kijk ik terug op een zeer leerzame dag. Ik vond het mooi om te zien hoe Renske, naast het doel van het indiceren, binnen een relatief strak tijdsbestek, ook echt een luisterend oor biedt.

Wmo consulentZou jij ook aan de slag willen als bijvoorbeeld WMO Consulente? Kijk dan eens bij onze vacatures!