Het belang van ervaring in de zorg

Voordat je start als zzp'er in de zorg, is het belangrijk dat je voldoende ervaring hebt opgedaan binnen je vakgebied. Werk eerst enkele jaren in loondienst, zodat je voldoende kennis en vaardigheden in huis hebt. Op deze manier ontwikkel je waardevolle expertise en bouw je een netwerk van waardevolle contacten op. Dat netwerk heb je namelijk hard nodig wanneer je als zzp’er op zoek gaat naar je eigen opdrachtgevers.

Het vinden van opdrachtgevers

Je bent klaar om de stap naar zelfstandig ondernemerschap te zetten, maar nu moet je op zoek potentiële opdrachtgevers in de zorgsector. Waar vind je die? Maak gebruik van je professionele netwerk en breid dit uit door deel te nemen aan branche-evenementen en conferenties. Daarnaast zijn online platformen zoals LinkedIn, vacaturewebsites en detacheringsbureaus de perfecte manier om opdrachten te vinden . Maak een professioneel account aan op deze platforms en probeer in contact te komen met potentiële opdrachtgevers of solliciteer op beschikbare vacatures.

Het opzetten van je eigen onderneming

Als zzp'er in de zorg ben je niet alleen een zorgprofessional, maar ook een ondernemer. Bij het opzetten van je eigen onderneming komen ook administratieve werkzaamheden om de hoek kijken. Om te kunnen starten als zzp’er moet je je registreren bij de Kamer van Koophandel. Kies de rechtsvorm die past bij jouw onderneming en zorg ervoor dat je op de hoogte bent van alle relevante belastingregels. Het kan zinvol zijn een boekhouder in de hand te nemen die helpt bij het beheer van je financiën en het invullen van je belastingaangiften. Er komt namelijk veel op je af. Daarom kan het slim zijn om bepaalde zaken uit te besteden. Kost je een beetje, maar kan je veel tijd en moeite besparen.

Inschrijven BIG-register

Als je als verpleegkundige in de gezondheidszorg werkt, kun je niet zonder een BIG-registratie aan het werk. Vanaf verpleegkundige niveau 4, is het verplicht om je na afronding van je studie in te schrijven in het BIG-register. In dit register worden jouw medische bevoegdheden opgeslagen. Dit register komt voort uit de Wet op Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG). Om dit werk te kunnen blijven doen, moet je je registratie elke 5 jaar vernieuwen.

Het belang van verzekeringen

Als zzp'er in de zorg is het van groot belang dat je de juiste verzekeringen afsluit. De aansprakelijkheidsverzekering is één van de belangrijkste verzekeringen. Met deze verzekering dek je eventuele schadeclaims die kunnen voortvloeien uit jouw handelingen. Het is ook verstandig om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze is specifiek gericht op eventuele fouten of nalatigheid in je werk. Daarnaast raden we je aan om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Als zzp'er ben je niet automatisch verzekerd bij ziekte of letsel. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering biedt je financiële bescherming als je (tijdelijk) niet in staat bent om te werken.

Het beheren van financiële zaken

Als zzp'er in de zorg ben je verantwoordelijk voor je eigen financiële zaken. Hierbij is het belangrijk een aparte zakelijke rekening te hebben, zodat jij je inkomsten en uitgaven gescheiden kunt houden van je persoonlijke financiën. Zo heb je een handig overzicht voor je driemaandelijkse btw-aangifte en je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Daarnaast is het belangrijk om een goede boekhouding te hebben. Hou je facturen, bonnetjes en andere belangrijke documenten zorgvuldig bij en registreer al je inkomsten en uitgaven. Tegenwoordig heb je handige boekhoudsoftware voor die je hierbij helpt. Zoals gezegd kan het ook slim zijn om een boekhouder in te huren die je kan ondersteunen bij je financiële administratie.

Het belang van bijscholing

De zorgsector is voortdurend in beweging en daarom is het essentieel om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en regelgeving. Volg relevante nieuwsbronnen, neem deel aan professionele netwerken en schrijf je in voor trainingen en cursussen om je kennis en vaardigheden up-to-date te houden. Door deze bijscholing goed bij te houden, blijf je jezelf ontwikkelen als zorgprofessional, blijf je in staat om in te spelen op de behoeften van je opdrachtgevers, en vergroot je de kans dat zij gebruik willen blijven maken van jouw diensten.

Wat verdien je als zzp’er in de zorg?

Als zzp'er in de zorg kan je inkomen variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan het tarief dat je vraagt voor je diensten, het aantal opdrachten dat je hebt en de specifieke zorgsector waarin je werkt. Deze factoren spelen allemaal een rol in de hoogte van je inkomen. Als zzp’er in de zorg heb je de mogelijkheid een hoger uurtarief te vragen dan werknemers in loondienst. Het is wel belangrijk om een realistisch beeld te hebben van je kosten, belastingverplichtingen en andere zakelijke uitgaven. Zo zorg je ervoor dat je je inkomsten effectief beheert en dat je financiële stabiliteit bereikt.

Om te starten als zzp’er in de zorg zijn er dus wel bepaalde zaken waar je rekening mee moet houden. Je hebt natuurlijk minder zekerheid dan wanneer je in loondienst werkt, maar je krijgt er veel vrijheid voor terug én je geeft jezelf de kans om je carrière helemaal in te vullen zoals jij hem voor je ziet. Bereid je goed voor op de stappen die je moet zetten en zorg voor een goede basis. Dan kun je vanuit daar aan de slag als zelfstandige in de zorg. Met de juiste mindset ga jij je doel bereiken en word je een succesvolle zzp'er in de zorg. Kunnen wij je ergens bij helpen? We horen het graag!