In dit artikel bespreken we de belangrijkste competenties en vertellen we hoe je deze verder ontwikkelt. Daarnaast leggen we uit wat het verschil is tussen een psycholoog en een gz-psycholoog én welke weg je moet afleggen om daadwerkelijk aan de slag te gaan binnen dit werkveld. Kortom, we praten je helemaal bij.
De vijf belangrijkste competenties van een gz-psycholoog
1. Klinische kennis en vaardigheden
Voor een gz-psycholoog is een goede basis van klinische kennis en vaardigheden heel erg belangrijk. Denk hierbij aan psychologische theorieën, behandelmethoden en therapeutische technieken. Deze kennis is nodig om als gz-psycholoog complexe problemen te begrijpen, een diagnose te stellen en een passend behandelplan te ontwikkelen. Maar daar stopt het niet, want je moet continu op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen je vakgebied en investeren in je professionele ontwikkeling om tot de beste adviezen te komen. Je bent eigenlijk nooit echt uitgeleerd.
2. Communicatie en empathisch vermogen
Effectieve communicatie en empathie zijn essentieel voor het opbouwen van een vertrouwensrelatie met cliënten. Als gz-psycholoog heb je de taak om behandelingen duidelijk uit te leggen aan cliënten en hun families. Daarnaast moet een cliënt zich bij jou vertrouwd, gesteund en begrepen voelen. Communicatie draait niet alleen om het goed kunnen uitleggen, maar ook om goed luisteren. Dit is van cruciaal belang om de behoefte en zorgen van cliënten te begrijpen en daar op een goede manier op te reageren.
3. Probleemoplossend vermogen
Als gz-psycholoog krijg je regelmatig met complexe problemen en uitdagingen te maken. Een gestructureerd en creatief probleemoplossend vermogen is daarom van groot belang. Je moet in staat zijn informatie te verzamelen, te analyseren en te vertalen naar effectieve behandelplannen. Ook zijn flexibiliteit en het goed kunnen omgaan met veranderingen van belang. Het is en blijft namelijk een dynamisch werkveld.
4. Integriteit
Als gz-psycholoog ben je integer. Je hebt je te houden aan een wettelijke geheimhoudingsplicht. Dit betekent dat je altijd eerlijk en oprecht bent naar je cliënten. Tijdens gesprekken moet je je eigen emoties de baas blijven en objectief kunnen handelen.
5. Inlevingsvermogen
Als gz-psycholoog krijg je te maken met de meest uiteenlopende cliënten, die bijvoorbeeld verschillen in geslacht, leeftijd, achtergrond en problematiek. Elke doelgroep heeft zijn eigen unieke kenmerken en specifieke behoeften. Het is voor een gz-psycholoog belangrijk om brede kennis te hebben van verschillende achtergronden en problemen die kunnen voorkomen binnen iedere doelgroep. Om effectieve en gepersonaliseerde zorg te bieden is inlevingsvermogen heel belangrijk. Wanneer jij je goed kunt inleven in de cliënt zal hij of zij zich gehoord en begrepen voelen en waarschijnlijk sneller bereid zijn om relevante informatie te delen.
Waar werk je als gz-psycholoog?
Je weet nu welke competenties belangrijk zijn voor een gz-psycholoog, maar bij welke organisaties kun je deze vervolgens allemaal inzetten? Oftewel: waar kun je gaan werken na het afronden van je studie? We zetten een aantal mogelijkheden op een rij: ziekenhuizen, gehandicaptenzorg, revalidatiezorg, verpleeghuizen, forensische psychiatrische- en ggz instellingen.
De organisaties die we hier noemen worden allemaal gefinancierd door de overheid, maar je kunt er ook voor kiezen te gaan werken bij een onafhankelijke kliniek of uiteindelijk een eigen kliniek op te zetten.
Hoe word je een gz-psycholoog?
Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een psycholoog en een gz-psycholoog? Sinds 1994 is de titel ‘psycholoog’ niet meer beschermd in Nederland, maar de term gz-psycholoog is dat daarentegen wel. Om als gz-psycholoog aan de slag te gaan, dien je allereerst de universitaire studie psychologie af te ronden. De bachelor bestaat uit drie jaar en de master bestaat uit twee jaar. Na deze vijf jaar ben je nog geen BIG-geregistreerd psycholoog en zonder deze registratie mag je niet zelfstandig diagnoses stellen.
Om als gz-psycholoog aan het werk te gaan, moet je nog een post master van twee jaar volgen voor je die titel officieel mag dragen. De studie neemt wel wat jaren in beslag, maar na afronding pakt niemand jou die titel meer af. Het leren stopt alleen nooit, ook niet na je studie. Zoals gezegd is dit een dynamische werkomgeving en als gz-psycholoog zul jij je moeten blijven bijscholen om tot de beste behandelingen voor je cliënten te komen.
Hoe kun je je competenties ontwikkelen?
Door je competenties te blijven ontwikkelen word je beter in je vak. Je zult in staat zijn cliënten beter te helpen. Investeer dus bijvoorbeeld in training en bijscholing. Daarmee kun je als gz-psycholoog je vaardigheden verbeteren en blijven groeien als professional. Zo lever je een waardevolle bijdrage aan het welzijn van je cliënten en haal jij het maximale uit je carrière in de geestelijke gezondheidszorg. Om echt stappen te zetten in de ontwikkeling van je competenties is het raadzaam eerst een 0-meting te doen. Praat met mensen uit je omgeving over de competenties en vraag of ze een cijfer kunnen geven. Zo krijg je een idee over wat je sterke punten zijn en aan welke competenties je wellicht nog kan werken.
Het salaris van een gz-psycholoog
Het gemiddelde salaris van een gz-psycholoog varieert afhankelijk van factoren zoals ervaringsniveau, werkplek en locatie. Over het algemeen kunnen gz-psychologen een inkomen verwachten dat boven het nationale gemiddelde ligt. Een hoog salaris is natuurlijk fijn, maar werken als gz-psycholoog betekent ook enorme verantwoordelijkheden waar je rekening mee moet houden. Het salaris van een gz-psycholoog ligt ongeveer tussen de 3.750 euro en 6.850 euro per maand , waarbij je ook afhankelijk bent van de cao. Wil je gaan werken als zelfstandige gz-psycholoog dan bepaal je natuurlijk je eigen tarief.
Werken als zzp gz-psycholoog
Het werken als zelfstandige gz-psycholoog biedt zowel uitdagingen als voordelen. Als zzp’er heb je de vrijheid een eigen praktijk op te zetten en je werkzaamheden naar eigen inzicht uit te voeren. Bovendien kun je je eigen tarieven bepalen en heb je meer zeggenschap over je financiële situatie. Aan de andere kant brengt het werken als zzp’er ook verantwoordelijkheden met zich mee, zoals het zelfstandig regelen van administratieve taken, marketing en het opbouwen van een cliëntenbestand. Daarnaast hangen er aan het werken als zzp’er financiële risico's en variëren je inkomsten. Wil je als zelfstandige gz-psycholoog aan de slag? Dan is het belangrijk dat een omgeving van autonomie en ondernemerschap jou aanspreekt.
Is werken als gz-psycholoog iets voor jou? Beschik je over de vijf competenties waarover je hierboven hebt gelezen, heb jij een gz-psycholoog opleiding afgerond en ben je BIG geregistreerd? Bekijk dan vooral onze vacatures voor gz-psycholoog eens of neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder!