Mijn naam is Tessa en ik ben 23 jaar. Sinds vorig jaar ben ik in het bezit van mijn diploma Verzorgende IG. Tijdens mijn zoektocht naar een leuke baan in de zorg kwam ik terecht bij Joinuz. Al tijdens het eerste kennismakingsgesprek kreeg ik een ontzettend goed en fijn gevoel bij Joinuz.

Joinuz kon mij, als starter op de arbeidsmarkt, verschillende uitdagende opdrachten bieden onder de zekerheid van een vast contract. Toen bleek dat ik in de thuiszorg zou gaan werken kreeg ik ook nog eens de mogelijkheid om via Joinuz een leuke auto te rijden!

Wat betekent het om een verzorgende IG te zijn?

Een Verzorgende IG (Individuele Gezondheidszorg) is een zorgprofessional die directe ondersteuning biedt aan mensen met gezondheidsbehoeften, zoals ziekte, ouderdom of handicap. Ze helpen bij dagelijkse activiteiten zoals persoonlijke verzorging, medicatiebeheer en medische observatie. Ook het schrijven van rapporten en communicatie met familie hoort bij het takenpakket.

Verzorgende IG bij Evean

Ik werk nu bijna een half jaar als Verzorgende IG bij Evean in Zaandam. Het vaste team bestaat ongeveer uit 25 collega’s en daarnaast zijn er ook nog uitzendkrachten en stagiaires.

Als Verzorgende IG voer je verschillende taken uit. Onder de taken van een Verzorgende IG vallen het helpen met handelingen rond persoonlijke hygiëne van de cliënt (wassen, douchen, tanden poetsen), het verrichten van dagelijkse bezigheden (aankleden, eten, in en uit bed komen) en verpleegtechnische taken zoals het verzorgen van wonden, het geven van injecties en het toedienen van medicijnen.

Als Verzorgende IG verricht je dus verzorgende, verpleegtechnische en begeleidende taken bij cliënten, in de thuissituatie. Je werkt volgens zorgplannen en in kleine teams, waarbij je terug kunt vallen op een teamleider. Daarnaast kun je als Verzorgende IG een specifiek aandachtsveld hebben, zoals incontinentie, ADL, fysieke belasting en uitvoerende organisatorische taken die behoren bij een eerste verantwoordelijke (EVV).

Emoties

Ook heb je met verschillende emoties te maken. Van geluk, van de lieve cliënten en collega’s, tot tranen van een terminale cliënt die overlijdt. Dat is waarschijnlijk het ergste wat je hier kan meemaken. Het hebben van een goede band met iemand en het dan verliezen en natuurlijk het loslaten en naar de volgende cliënt gaan.

De thuiszorg als Verzorgende IG vind ik heel erg leuk door alles wat je ervoor terugkrijgt en doordat het werk erg varieert.

Verzorgende IG

Hoe ziet een dag als Verzorgende IG eruit?

Het werk kent verschillende soorten diensten. Ook kan je soms wat eerder klaar zijn of wat later.

  • Je kan een ochtenddienst hebben, dat is van 7:30 tot 12:30 uur.
  • Je kan een dagdienst hebben, dat is van 7:30 tot 16:00 uur.
  • Je kan een middag-avonddienst hebben, dat is van 16:00 tot 23:00 uur.
  • Je kan een avonddienst hebben, dat is van 18:00 tot 23:00 uur.

Voor de nachtdiensten hebben wij een speciaal nachtteam dus daar hoef ik mij geen zorgen om te maken :).

Wat doet een Verzorgende IG op een dag?

Laatst heb ik een middag-avonddienst gehad en zo ziet het er ongeveer uit:

16:00 uur, Mw. H
Bij dit zorgmoment maak je het avondeten gereed zodat mw het eten meteen in de magnetron kan doen. Deze mw krijgt ook oogdruppels.

16:17 uur, Mw. K.
Bij dit zorgmoment maak je ook het avondeten gereed zodat mw het eten meteen in de magnetron kan doen. Mw. krijgt ook medicatie.

16:34 uur, Mw. B.
Dit zorgmoment is een toiletronde. Hierbij begeleid je mw uit de stoel, op de rolstoel en naar het toilet.

16:51 uur, Mw. V.
Bij dit zorgmoment maak je het avondeten klaar, wondzorg en het uittrekken van haar steunkousen.

17:30 uur tot 18:00 uur heb je pauze.

18:00 uur, Mw. D.
Bij dit zorgmoment trek je de steunkousen uit bij mw.

18:12 uur, Mw. B.
Bij dit zorgmoment trek je de steunkousen uit bij mw. Deze mw helpen wij ook met het omkleden en oogdruppels.

18:29 uur, Mw. J.
Bij dit zorgmoment trek je de steunkousen uit bij mw.

18:41 uur, Mw. D.
Bij dit zorgmoment krijgt mw haar medicatie. Hierbij maken wij ook een praatje met dhr en mw. is dementerend.

19:03 uur, Mw. R.
Bij dit zorgmoment krijgt mw hulp bij de adl. Mw wordt elke avond begeleid bij het douchen.

19:35 uur, Dhr. K.
Bij dit zorgmoment trek je de steunkousen uit van dhr. Ook vraag je of dhr begeleiding nodig heeft bij het omkleden, maar meestal zit hij al in zijn pyjama. Bij deze meneer kijk je ook altijd naar de liezen en zijn stuit. Als het nodig is moet je deze insmeren met sudocrème.

20:10 uur, Dhr. M.
Bij dit zorgmoment help je dhr met het omkleden voor de nacht. Ook maak je nog een broodje voor later op de avond.

20:42 uur, Mw. H.
Bij dit zorgmoment hoef je alleen de bloedsuiker te meten. Als het hoger is dan een bepaald aantal moet je eenheden bijspuiten.

21:00 uur, Mw. L.
Bij dit zorgmoment trek je de steunkousen uit van mw. Hierna smeer je de benen goed in met vette zalf. Mw heeft erg last van droge benen.

21:15 uur, Mw. V.
Bij dit zorgmoment krijgt mw medicatie via de sonde. Deze spuit je eerst goed door met water, vervolgens spuit je de medicatie erin en dan spoel je de sonde weer door met water. Deze mw ligt op bed en moet je ook adl verzorgen en verschonen. Ook de insteekopening moet je goed schoonmaken van de sonde.

21:45 uur, Mw. F.
Bij dit zorgmoment maak je de slaapkamer gereed. Hierbij doe je de gordijnen dicht, zet je een beker water neer op mw haar nachtkastje en sla je haar bed open. Ook maak je altijd even een praatje met deze mw.

22:00 uur, Mw. S.
Bij dit zorgmoment help je mw met haar medicatie, voor de avond en de ochtend. Ook krijgt mw oogdruppels en mag je soms haar haren opnieuw in de spelden zetten.

22:45 uur, Mw. K.
Bij dit zorgmoment krijgt mw haar medicatie en sla je haar bed open.

Zo ziet ongeveer een middag-avonddienst eruit. Ook kan er altijd een belletje of een spoedgeval tussendoor komen, waardoor je iets later klaar bent. Dit is gelukkig niet vaak het geval.

Ontzettend naar mijn zin!

Ik werk met ontzettend veel plezier in de thuiszorg en ik kan iedereen die op zoek is naar een nieuwe uitdaging in de zorg aanraden eens in gesprek te gaan met Joinuz. Wil jij ook aan de slag als Verzorgende IG? Bekijk hier de vacatures.