Wat doet een woningcorporatie?

Er is een flink tekort aan huurwoningen in Nederland. Woningcorporaties hebben mede daarom de belangrijke taak om sociale huurwoningen te onderhouden , leefbaar en betaalbaar te houden, maar ook om deze te leveren en beschikbaar te stellen aan degene die het nodig hebben. Betaalbaar is natuurlijk relatief, maar belangrijk is dat de woningen betaalbaar zijn voor mensen met een laag inkomen. Een groot deel van de woningen in handen van woningcorporaties zijn sociale huurwoningen. Dit type woningen is gebonden aan een bepaalde inkomensgrens en de overheid heeft bepaald dat woningcorporaties deze voor maximaal €808,06 per maand (2023) mogen verhuren.

Naast het verduurzamen en leefbaar houden van bestaande woningen bouwen woningcorporaties ook nieuwe woningen, in strijd tegen het woningtekort. Dit tekort verschilt overigens per stad of streek. Woningcorporaties werken dan ook veel samen met gemeenten om het lokale woningaanbod te versterken.

Wat is een woningcorporatie? Commercieel of overheidsinstantie?

Woningbouwverenigingen werken aan een belangrijke sociale maatschappelijke kwestie, namelijk het aantal betaalbare woningen in stand houden, maar het inkomen van een woningcorporatie bestaat voor het overgrote deel uit huur. Het kan daarom verwarrend zijn wat ze nou precies zijn: een overheidsinstantie of een commercieel bedrijf.

Eigenlijk zijn ze van allebei een beetje. Woningcorporaties zijn namelijk private stichtingen. Ze zijn tegenwoordig niet meer direct verbonden aan de overheid, maar streven wel belangen van de overheid na. Woningcorporaties zijn aan regels gebonden die vanuit de overheid worden opgelegd en gecontroleerd, zoals die van de maximale huur en de hoeveelheid gebouwen die commercieel verhuurd mogen worden.

Het maken van winst is niet de bedoeling van een woningcorporatie
Het is niet de bedoeling dat een woningcorporatie winst gaat najagen. De belangrijkste taak blijft dat de woningbouwvereniging zich inzet voor het aanbieden van betaalbare woningen, maar die leveren nou eenmaal minder op dan woningen in de private sector. Hoe dan ook is het niet de bedoeling dat woningcorporaties meer verdienen dan de kosten die de stichting maakt om draaiende te blijven. Daar worden ze dan ook op gecontroleerd.

Hoe is het om te werken bij een woningcorporatie?

Geen dag is hetzelfde. Dat sowieso. Wat je functie ook is, je gaat te maken krijgen met verschillende partijen. Afhankelijk van je functie natuurlijk, heb je contact met o.a. huurders, de gemeente en projectontwikkelaars. Bij het bouwen en onderhouden van woningen zijn nu eenmaal veel partijen betrokken. Maar dat maakt het ook juist een dynamische omgeving. Er werken mensen met verschillende achtergronden, opleidingen en functies.

Woonconsulent

Als woonconsulent sta je midden in de samenleving en ben je verantwoordelijk voor het sociaal beheer van woningen. Dit betekent dat je je onder andere bezighoudt met het bevorderen van leefbaarheid en participatie, het aanpakken van overlast en het tegengaan van woonfraude. Samenwerking met bewoners en andere betrokken partijen staat centraal in je functie, waarbij je streeft naar een harmonieuze woonomgeving voor iedereen.

Opzichter

Een opzichter is verantwoordelijk voor de uitvoering van inspecties, reparaties en het verduurzamen van bestaande woningen, maar ook betrokken bij de bouw van nieuwe woningen. Als opzichter draaien jouw taken om bestaande woningen leefbaar en in goede staat te houden en toezicht te houden op verschillende fases van nieuwbouwwoningen.

Verhuurmakelaar

Als verhuurmakelaar sta je midden in het verhuurproces van woningen. Je bent niet enkel de persoon achter de bezichtigingen, maar begeleidt potentiële huurders van begin tot eind. Dit betekent dat je je bezighoudt met zaken als het opstellen van huurcontracten, het uitvoeren van woninginspecties en het checken van belangrijke documenten. Met enige technische kennis op zak, ben je in staat om de staat van woningen te beoordelen en renovatieverzoeken te doen waar nodig. En net zoals bij elke interactie, staat samenwerking en communicatie met huurders centraal, waarbij vriendelijkheid en geduld onmisbaar zijn.

Projectleider

Wat je precies als projectleider gaat doen, dat hangt natuurlijk af van je specialisatie en de projecten waarvoor je wordt ingezet. Neem bijvoorbeeld een project voor nieuwbouw en duurzaamheid. Dan ligt de coördinatie daarvan vaak in jouw handen, van het initiatief van een plan tot de oplevering ervan. Je stelt bestuursbesluiten op en bespreekt ontwerpen, maar je werkt ook aan het opstellen van de investeringsbegroting. Een functie met veel variatie, dus.

Wijkbeheerder

Als wijkbeheerder ben jij de brug tussen de woningcorporatie en de huurders. Je bent op de hoogte van wat er in de wijk speelt, gaat langs bij huurders en je bent benaderbaar. Het is belangrijk dat je sociaal en betrokken bent, wat er dan ook speelt in de wijk.

Hoeveel verdien je bij een woningcorporatie?

Wat je verdient in je werk bij een woningcorporatie hangt natuurlijk erg af van de functie waarop je solliciteert, maar ook van je eigen kennis en ervaring. Maar maak je maar geen zorgen over wat het salaris precies wordt. Woningcorporaties zijn verbonden aan een cao en de arbeidsvoorwaarden zijn simpelweg gewoon goed. Je krijgt een nette pensioenregeling en vaak krijg je ook een aantal bovenwettelijke vakantiedagen, zodat er genoeg balans is tussen werk en privé.

Aan de slag bij een woningcorporatie

Wil jij graag aan je carrière bouwen bij een woningcorporatie? Check dan onze vacatures bij woningcorporaties of neem contact met ons op. Laat ons vooral weten of je een relevante opleiding hebt gevolgd of je al ervaring hebt opgedaan en welke kennis en vaardigheden je wil inzetten bij een woningcorporatie. Dan gaan wij graag voor je kijken of we een mooie match kunnen vinden met een van onze opdrachtgevers. Wie weet heb jij binnenkort je droombaan te pakken?