De kip, de wip en de balans

Een tijdje geleden ging een kort filmpje viraal op – hoe toepasselijk - TikTok. De kip stond op een wip. En liep heen en weer van de ene naar de andere kant. Toen ze had uitgevogeld hoe de wip werkte, maakte ze er al snel een spelletje van. Ze liep heen en weer over de wip en liet hem dan weer naar links, dan weer naar rechts naar beneden bewegen. Zodra het rechterstoeltje op de grond kwam, liep ze terug naar links en liet het linkerstoeltje op de grond komen. En niet zonder kop, zoals de gallus gallus domesticus volgens homo sapiens vaak beweegt. Maar ze was helemaal in evenwicht en ze wist precies wat ze deed.

Een kip met gevoel voor de werking van de wip. Zoals publiek bij een optreden van Snollebollekes ging ze volledig in balans van links naar rechts. En ze leek zich er prima mee te vermaken. Met het balanceren tussen het ene en het andere uiterste.

Werk + gezin + thuiswerken = #!*??

De afgelopen maanden moesten velen van de menselijke soort plotseling meer dan tevoren balancerend door het leven. Voor die tijd was de werk-gezin-verhouding redelijk goed in balans. Werken deden we vooral op kantoor, in een fabriek, een winkel of in een hippe koffiebar met een laptop voor onze neus.

Ons privéleven speelde zich gewoon thuis af. Laptop dicht, telefoon stil en ontspannen maar. Natuurlijk waren er toen ook al kippen zonder kop wiens werk en privé compleet door elkaar heen liepen. Die waren er toen en die zullen er altijd blijven.

En toen gingen we massaal thuiswerken. Scholen gingen dicht. De kinderopvang sloot. Baby’s, kinderen, pubers en volwassenen, allemaal samen in een woonomgeving. We gingen Skypen, Teamsen en Zoomen, terwijl de kinderen op de grond lagen te puzzelen, de pubers verveeld in de bank hingen en onze betere wederhelften tegelijkertijd probeerden ook iets van werk te verzetten. Of heel onwennig of juist volledig routineus het huishouden probeerden op peil te houden.

Gezocht: Timemanagement skills

En inderdaad: weg balans tussen werk en gezin. We vlogen van links naar rechts en regelmatig vlogen we zelfs compleet uit de bocht. Waar begon werk en waar hield het op? Wanneer mocht die telefoon nou op stil en wanneer kon je met goed fatsoen nog een call organiseren buiten de normale kantooruren? Hoe moesten we nu toch full time werken en tegelijkertijd ons gezin gezond, tevreden en bij elkaar houden?

Compleet onverwacht moesten we beginnen met een serieus stukje timemanagement. Een nieuwe planning moest worden gemaakt, want de plannen voor de werkweek zoals we die kenden, konden helemaal overboord.

Onze timemanagement skills hadden een opfrisser nodig
. En snel ook. Als we tenminste wilden voorkomen dat we compleet zouden doordraaien en uit pure wanhoop onze kinderen maar voor de laptop zouden zetten om die meeting te leiden. Of die Zoomsessie tot een goed einde te brengen. En dan zelf de rest van de dag op de grond te gaan zitten met een bak Lego voor ons in plaats van een laptop. Zo sapiens bleken we toch nog niet met zijn allen.

De tips voor een betere balans tussen werk en gezin en de moraal

De moraal van dit verhaal? Die is er niet. Maar wel hebben we bij Joinuz een aantal concrete tips voor je op een rijtje gezet. Zodat jij je privé en werk beter in balans kunt krijgen. De vogel in het filmpje was trouwens geen kip, maar een kraai. Maar dat maakt niet uit. Waar het om gaat is, de balans.

Dus wees zoals die kip. Of die kraai. Spring op de wip, balanceer en maak plezier. Lees die tips en doe er je voordeel mee. Voor je het weet heb je weer tijd over. Zodat je lekker kunt leven. En dat kunt doen wat echt belangrijk is voor je. Ongegeneerd een hele dag gaan Legoën. Of naar de speeltuin met je kleine. Samen schommelen. Of op de wip. Zijn werk en gezin in balans, dan is er geen haan die daar naar kraait.

7 gouden tips voor een betere balans tussen werk en gezin

Stop met het rondlopen als een kip zonder kop. Hoe kun je je werk en je gezinsleven beter in balans krijgen? Hieronder vind je de 7 Gouden Tips van Joinuz:

1. Stop met overwerken

Probeer het gewoon niet te doen. Het is niet alleen niet prettig om veel te moeten overwerken, uit studies naar timemanagement is zelfs gebleken dat overwerk je productiviteit verlaagt. Dus klap je laptop op tijd dicht, doe de deur van je kantoor op slot en ontspan. Dat is goed voor je, voor je gezin en voor je werk. Stoppen met overwerken verhoogt namelijk je productiviteit. Echt.

2. Nee is ook een antwoord

Stel duidelijke grenzen voor jezelf en geef die aan bij je collega’s of medewerkers. Zeg dus niet op alles ‘ja’. Een goede balans tussen werk en gezin krijg je ook door je alleen bezig te houden met werk dat relevant is en dat je resultaten oplevert. Probeer dus eens ‘nee’ te zeggen als iemand een taak aan jou probeert te slijten en je zult zien hoeveel tijd je daarmee bespaart. Tijd die jij weer overhoudt voor je privéleven.

3. #DTV

Durf. Te. Vragen. Besef en accepteer dat jij niet altijd alles alleen hoeft te doen. Er zijn zaken die je niet alleen kunt oplossen, hoe graag je ook zou willen. Durf dus hulp te vragen aan een collega. Als je een taak sneller – en vaak beter – kunt afronden door die samen met een collega op te pakken, waarom zou je dat dan niet doen af en toe? Je kunt ook kijken of jij een taak kunt delegeren aan een ander, die daar misschien zelfs sneller of beter in is dan jij. Ook daarmee geef je jezelf meer ruimte voor een betere werk-gezin-balans.

4. Prioriteer

Vaak zijn je werkzaamheden belangrijk, maar niet heel dringend. Dat is voor velen de basis van hun werk. Die taken doe je dus ‘gewoon’. Is jouw taak dringend en belangrijk? Doen! Is de taak die je collega je in de schoenen wil schuiven dringend maar onbelangrijk? Laten! Bedank vriendelijk voor de eer. Of, als het echt iets is waar je in weinig tijd iemand enorm mee kunt helpen, lekker doen, ben je ook even weg van je eigen werk. Niks mis mee. Next: is iets niet belangrijk en niet dringend? Don’t even think about it. Als je tenminste echt een goede balans wil tussen je werk en privéleven.

Wil je nóg beter prioriteiten leren stellen? Check dan de ultieme prioritetenmatrix!

Werk en gezin balans


5. Begrens je bereikbaarheid

Welke functie je ook hebt, in welke branche je ook werkt en hoe veeleisend je collega’s of leidinggevenden soms ook zijn, je hoeft niet – nee, je kunt niet – 24/7 bereikbaar zijn. Spreek daarom met je collega’s en met jezelf af wanneer je wel en niet bereikbaar bent. En hou jezelf en hen daaraan. Ben je niet bereikbaar? Check je mail dan ook niet, zet de notificaties op je telefoon uit. Op die manier creëer je helderheid voor jezelf en je collega’s. Zo lukt het je beter om een beter evenwicht tussen gezin en werk te vinden. En dat spoedmailtje dat er even tussendoor moet? Dat kan vaak echt wel een paar uur of een dag wachten.

6. Ben en plan realistisch

Ben bij het plannen van je werk niet al te optimistisch. Vaak weet je heel goed hoeveel tijd een taak je zal kosten, maar hoop je dat je hem sneller kunt afronden. Ben hierin dus liever realistisch dan optimistisch. Want zeg nou zelf: Plan je liever 2 uur in voor het schrijven van een rapport of het afwerken van een presentatie, om te zien dat je al na 1,5 uur klaar bent - en dus een half uur over hebt? Of blokkeer je hiervoor 1 uur in je agenda om er vervolgens achter te komen dat het je toch 1,5 uur kost en je de rest van de dag gevangen zit in een race tegen de klok? Voor een goede werk/privé-balans is het dus ook zaak om kritisch te kijken naar je eigen planning. Zo voorkom je dat je achter de feiten aanloopt en je privétijd in de knel komt, doordat je zelf je werk niet goed hebt gepland.

7. Plan tijd op te niksen

Ah, de verloren kunst van het niks doen. Hoe lang geleden is het dat je echt even niks deed? Niks. Dus: geen telefoon, geen tv, geen spelletje, geen boek of krant. Niks. Soms even niks doen is net zo belangrijk als alle dingen die je moet, die je graag wil doen, of die je routinematig doet. Het geeft je brein een opfrisbeurt, je wordt er creatiever van en het maakt je productiever. En hoe productiever je bent, hoe meer tijd je over houdt. En dus hoe groter de kans op een goede balans tussen je werk en je gezinsleven.