Wat is een Gedragswetenschapper?

Een gedragswetenschapper onderzoekt menselijk gedrag en de onderliggende psychologische, sociale en biologische processen. Dit vakgebied overlapt met psychologie, sociologie, en antropologie, waardoor het een interdisciplinaire benadering kent. Gedragswetenschappers zijn verantwoordelijk voor het analyseren en verbeteren van menselijke interacties, besluitvormingsprocessen, en gedragspatronen.

Werkomgeving van een Gedragswetenschapper

De werkomgeving van een gedragswetenschapper is divers. Gedragswetenschappers zijn te vinden in academische instellingen, onderzoekscentra, overheidsorganisaties en in de private sector. Elk van deze omgevingen biedt andere uitdagingen en kansen om het menselijk gedrag te bestuderen en te beïnvloeden.

Wat zijn de carrièremogelijkheden voor een Gedragswetenschapper

Carrièremogelijkheden voor gedragswetenschappers zijn breed en veelzijdig, maar wel vaak afhankelijk van je vaardigheden en natuurlijk persoonlijke interesses. Ze kunnen aan de slag als onderzoekers, beleidsmakers, consultants of therapeuten. Afhankelijk in welk vakgebied je jezelf gespecialiseerd hebt, kun je ook rollen vervullen in marketing, human resources of in educatieve diensten.

Wat doet een Gedragswetenschapper?

De taken en verantwoordelijkheden van een gedragswetenschapper zijn gevarieerd, maar richten zich vooral op het analyseren van menselijk gedrag en het ontwikkelen van interventies die gericht zijn op verbetering van individueel en groepsgedrag.

De taken en verantwoordelijkheden van een Gedragswetenschapper

Gedragswetenschappers hebben dus veel uitdagingen. Hun werk is breed en divers, maar wat doen ze nou eigenlijk? We hebben de meest voorkomende taken even op een rijtje gezet:

 • Onderzoeken opzetten
  Gedragswetenschappers bedenken onderzoeken om meer te weten te komen over hoe en waarom mensen zich op bepaalde manieren gedragen. Hiervoor gebruiken ze verschillende methoden, zoals vragenlijsten, interviews, of observaties.
 • Gegevens analyseren
  Nadat ze informatie hebben verzameld, kijken ze naar de gegevens om patronen of trends te vinden. Dit helpt hen te begrijpen wat normaal is en wat niet.
 • Theorieën ontwikkelen
  Met de verzamelde informatie bedenken ze theorieën, ofwel goed onderbouwde ideeën, over waarom mensen bepaalde dingen doen.
 • Oplossingen bedenken
  Ze gebruiken hun bevindingen om manieren te vinden om mensen te helpen beter te handelen of zich beter te voelen. Dit kan zijn in scholen, op werkplekken, of binnen gemeenschappen.

De voornaamste taak van gedragswetenschappers is menselijk gedrag bestuderen om ons te helpen onszelf en anderen beter te begrijpen. Hun werk is belangrijk omdat het bijdraagt aan verbeteringen in onderwijs, gezondheidszorg en vele andere gebieden van ons leven.

Vaardigheden en competenties

Een goede gedragswetenschapper is iemand die een goed analytisch vermogen heeft en ook probleem oplossend denkt, duidelijk kan praten en schrijven, en veel weet over hoe je onderzoek doet. Het is ook belangrijk dat ze zich kunnen inleven in anderen en weten wat goed en fout is in verschillende situaties. Empathie is dus een enorm belangrijke eigenschap als gedragswetenschapper.

Wat verdient een Gedragswetenschapper?

Hoeveel een gedragswetenschapper verdient, hangt af van verschillende factoren zoals hoe lang ze al als gedragswetenschapper werken, wat voor diploma's ze hebben, maar ook waar ze werken. Maar over het algemeen krijgen gedragswetenschappers een goed salaris. Dit komt omdat ze belangrijk werk doen dat zowel mensen als bedrijven helpt.

Gemiddeld salaris van een Gedragswetenschapper

Het salaris van een gedragswetenschapper kan sterk variëren afhankelijk van ervaring, onderwijsniveau, en de sector waarin ze werken. Over het algemeen ligt het startsalaris van een gedragswetenschapper rond de €3.500,- bruto per maand. Ervaren gedragswetenschappers verdienen vaak rond de €6.000,- bruto per maand.

Gemiddeld loon van een Beleidsmedewerker in februari 2024
Gemiddeld loon van een Gedragswetenschapper in februari 2024 (Bron: Indeed)


Hoe word je Gedragswetenschapper?

Als Gedragswetenschapper observeer je gedrag met als doel het verbeteren en begrijpen van groepsgedrag en individueel gedrag.

Opleidingen en specialisaties

Vaak begin je met een hbo- of een wo- opleiding in een relevant veld. Psychologie, sociologie en antropologie zijn goede keuzes omdat ze een sterke basis bieden in het begrijpen van menselijk gedrag. Tijdens je bacheloropleiding leer je over de basisprincipes van menselijk gedrag, onderzoeksmethoden en statistieken.

Verdere specialisatie

Na het afronden van je hbo- of wo opleiding kun je ervoor kiezen om je te verder te specialiseren door een master in gedragswetenschappen- of een gerelateerde discipline te volgen. Zo'n masteropleiding biedt de kans om je verder te specialiseren in een specifiek gebied van de gedragswetenschappen, zoals klinische psychologie, organisatiepsychologie of gedragseconomie.

Doorgroeimogelijkheden

Gedragswetenschappers kunnen doorgroeien naar leidinggevende rollen, specialiseren in nichegebieden of overstappen naar consultancy. Academische paden bieden kansen als hoogleraar of onderzoeksleider. In de praktijk biedt ervaring mogelijkheden voor hogere functies in beleid, onderwijs en bedrijfsleven, waarbij specialisatie en voortdurende educatie sleutels tot succes zijn.