Wat is een beleidsmedewerker?

Laten we bij het begin beginnen: wat is een beleidsmedewerker eigenlijk? Een beleidsmedewerker speelt een belangrijke rol binnen organisaties. Een beleidsmedewerker is de persoon die gaat over het beleid van een organisatie: het ontwikkelen, beoordelen en implementeren ervan. Dat beleid moet ervoor zorgen dat de organisatie soepel draait en lekker functioneert.

Wat veel invloed heeft op wat je doet, is waar je als beleidsmedewerker aan de slag gaat. Vaak werk je als beleidsmedewerker bij een gemeente of overheidsinstelling. Je hebt bijvoorbeeld beleidsmedewerkers voor duurzaamheid, gebiedsontwikkeling, Wmo, volkshuisvesting – en nog veel meer.

Wat een beleidsmedewerker doet zou je kunnen samenvatten als onderzoek uitvoeren, data analyseren en adviseren over beleidsstrategieën. Hieronder gaan we specifieker in op wat een beleidsmedewerker precies doet.

Wat doet een beleidsmedewerker

Een beleidsmedewerker vervult een breed spectrum aan taken en heeft veel verantwoordelijkheden. Dat vertelt ons alleen nog niet zoveel. Dus wat doet een beleidsmedewerker nou eigenlijk precies?

De taken van beleidsmedewerkers zijn in de basis vaak hetzelfde. Beleidsmedewerkers voeren veel onderzoek uit, analyseren data en adviseren over beleidsstrategieën. Daarnaast spelen stakeholdermanagement en projectmanagement ook een belangrijke rol in de functie van beleidsmedewerker. Je schakelt veel en komt met veel informatie in aanraking.

  • Analyse en onderzoek: Een beleidsmedewerker voert grondige analyses uit en doet onderzoek naar relevante onderwerpen voor het beleid waar hij of zij aan werkt. Alleen zo kun je ook geïnformeerde beleidsvoorstellen ontwikkelen en het beste werk leveren.
  • Beleidsontwikkeling: Beleidsmedewerkers werken – natuurlijk – ook aan beleidsontwikkeling. Dit is het ontwerpen en ontwikkelen van beleidsstrategieën en plannen die de doelstellingen van de organisatie waarvoor je werkt ondersteunen.
  • Stakeholdermanagement: Als beleidsmedewerker werk je met verschillende belanghebbenden. Daarom is het onderhouden van contacten en het adviseren van stakeholders een belangrijk onderdeel van de taken van een beleidsmedewerker. Afhankelijk van waar je aan de slag gaat kunnen dit overheidspartijen, belangengroepen of bewoners zijn. Via deze groepen kun je consensus en ondersteuning voor beleidsinitiatieven krijgen.
  • Projectmanagement: Het leiden en beheren van projecten die gerelateerd zijn aan de ontwikkeling en implementatie van beleid hoort ook bij de taken van een beleidsmedewerker. Natuurlijk waarborg je dan ook een tijdige voltooiing binnen budget.


Waar kun je werken als beleidsmedewerker?

Je kunt als beleidsmedewerker in diverse sectoren en bij verschillende soorten organisaties terechtkomen. De sector zal beïnvloeden met welke soort vraagstukken je te maken krijgt en wat jij doet als beleidsmedewerker. Hieronder vind je de meest voorkomende werkplekken van beleidsmedewerkers:

  1. Overheidsinstellingen: Bij overheidsinstellingen zijn beleidsmedewerkers betrokken bij het vormgeven en uitvoeren van beleid op verschillende niveaus van de overheid. Je werk heeft direct invloed op de samenleving. Het bied je de kans om bij te dragen aan belangrijke beslissingen die het dagelijks leven kunnen beïnvloeden.
  2. Onderwijsinstellingen: Universiteiten, hogescholen en zelfs sommige grotere scholen hebben beleidsmedewerkers nodig om hen te helpen met het ontwikkelen van lesprogramma's, onderzoeksbeleid en nog veel meer.
  3. Non-profitorganisaties: Of het nu gaat om het milieu of sociale kwesties, je draagt bij aan de missie van organisaties die streven naar positieve verandering. Bij een non-profitorganisatie gebruik je jouw kennis en vaardigheden vaak voor een goed doel.
  4. Gezondheidszorginstellingen: Ook ziekenhuizen, zorggroepen en andere gezondheidszorgorganisaties hebben beleidsmedewerkers nodig om te helpen bij het navigeren van complexe regelgeving in de gezondheidszorg en om beleid te ontwikkelen dat de patiëntenzorg verbetert.
  5. Adviesbureaus: Bij een adviesbureau kun je als beleidsmedewerker aan de slag gaan om advies en expertise te leveren aan een breed scala aan klanten. Ideaal als je in meerdere keukens wil kijken en breed ervaring op wil doen.


Hoe word je beleidsmedewerker?

Om beleidsmedewerker te worden is het belangrijk dat je een relevante opleiding volgt of hebt gevold en beschikt over competenties die passen bij de functie. Maar er is niet één manier om beleidsmedewerker te worden; er is geen opleiding tot beleidsmedewerker die je kunt volgen. Hieronder vind je de opleidingen en competenties die relevant zijn als je een beleidsmedewerker wil worden.

Welke opleiding voor beleidsmedewerker?

De meeste beleidsmedewerkers hebben een universitaire bachelor- of masteropleiding afgerond in een relevant vakgebied, zoals bestuurskunde, politieke wetenschappen, rechten, economie of sociale wetenschappen. Deze studies zijn een goede basis voor de functie beleidsmedewerker. Weet wel dat de opleiding die je hebt gevolgd invloed zal hebben op het specifieke beleidsterrein waarin je kunt werken. Daarnaast is er nog iets: de juiste competenties op zak hebben.

Competenties van een beleidsmedewerker

Je weet wel wat een beleidsmedewerker doet en waar je zoal aan de slag zou kunnen gaan. Maar een goedebeleidsmedewerker ben je niet zomaar. Omdat je veel onderzoek doet en werkt aan beleidsontwikkeling en óók nog eens veel in contact bent met verschillende stakeholders is het belangrijk dat je ook de juiste competenties op zak hebt.

Competenties beleidsmedewerker

  • Een sterk analytisch vermogen. Je moet complexe informatie goed kunnen begrijpen.
  • Je moet communicatief sterk zijn. Je moet de ingewikkelde informatie kunnen uitleggen en omzetten in duidelijke adviezen.
  • Een probleemoplossende instelling en flexibiliteit zijn enorm belangrijk. Flexibiliteit is met name belangrijk omdat je veel samenwerkt met anderen, zowel binnen je eigen team als mensen buiten de organisatie, zoals overheidsinstanties en partners.

Dus, hoe word je beleidsmedewerker? De juiste opleiding is jouw eerste stap. Uiteindelijk zal eerdere ervaring ook een rol spelen en helpt het ook om te beschikken over de juiste competenties

Wat verdient een beleidsmedewerker?

Het gemiddelde salaris ligt tussen de €3.500 en €6.000 bruto per maand, maar het salaris van een beleidsmedewerker is sterk afhankelijk van ervaring en opleidingsniveau. Het salaris van een junior beleidsmedewerker zal dan ook lager liggen dan het salaris van een senior beleidsmedewerker. De ervaring in taken en situaties, maar ook de competenties die je meeneemt wegen allemaal mee.

Goed om te weten: in loondienst wordt het salaris van een beleidsmedewerker vaak bepaald op basis van een cao. Als beleidsmedewerker bij een gemeente valt jouw salaris bijvoorbeeld tussen schaal 10 en 11a van de cao voor gemeenten. Ook hierbij geldt: wat een beleidsmedewerker gemeente verdient wordt bepaald op basis van ervaring, opleiding en specialisme. Dat beïnvloedt namelijk de periodiek (of trede) van je salaris. Deze schalen (en periodieken) vind je terug in ons blog Salarisschalen gemeenten 2024.

Wat nog meer invloed heeft op wat een beleidsadviseur verdient, is of je in loondienst bent of als zzp'er aan de slag gaat. Ook voor zzp'ers is het uurtarief natuurlijk afhankelijk van ervaring en specialisatie. Het uurtarief ligt gemiddeld tussen de €70 en €90 per uur. Senior beleidsmedewerkers die in specifieke sectoren zoals de gemeente werken, hebben vaak een hoger uurtarief.

Gemiddeld loon van een Beleidsmedewerker in februari 2024 (Bron: Indeed)

Beleidsmedewerker vacatures

Zo. Hopelijk hoef jij je niet meer af te vragen: ‘beleidsmedewerker, wat is dát?’ Ben je al beleidsmedewerker en sta je te springen om een nieuwe uitdaging? Neem dan vooral contact met ons op. Wil je gewoon kijken naar wat wij te bieden hebben aan beleidsmedewerkers? Snappen we helemaal. Bekijk dan onze vacatures voor beleidsmedewerker en laat vooral van je horen als je een match ziet. We horen graag van je!