Wat is een beleidsmedewerker?

Wat is een beleidsmedewerker eigenlijk? Een beleidsmedewerker speelt een belangrijke rol binnen organisaties. Het vaakst komen beleidsmedewerkers voor bij gemeenten en andere overheidsinstellingen. Zij zijn verantwoordelijk voor het ontwikkelen, beoordelen en implementeren van beleid, zodat de organisatie waarvoor zij werkzaam zijn soepel draait. Beleidsmedewerkers voeren veel onderzoek uit, analyseren data en adviseren over beleidsstrategieën.

Er zijn veel verschillende soorten beleidsmedewerkers. Je hebt zo bijvoorbeeld beleidsmedewerkers voor duurzaamheid, gebiedsontwikkeling, Wmo en nog veel meer!

Wat doet een beleidsmedewerker

Beleidsmedewerkers voeren veel onderzoek uit, analyseren data en adviseren over beleidsstrategieën.

Dus, een beleidsmedewerker vervult een breed spectrum aan taken en verantwoordelijkheden. Maar wat doen zij nou precies?
Hiervoor hebben wij een overzicht gemaakt met de meest voorkomende taken:

 • Analyse en onderzoek
  Uitvoeren van grondige analyses en onderzoek naar relevante onderwerpen om geïnformeerde beleidsvoorstellen te ontwikkelen.
 • Beleidsontwikkeling
  Ontwerpen en ontwikkelen van beleidsstrategieën en plannen die de doelstellingen van de organisatie waarvoor zij werkzaam zijn ondersteunen.
 • Stakeholdermanagement
  Ook onderhouden beleidsmedewerkers contacten en adviseren zij stakeholders, inclusief overheidspartijen, belangengroepen, en het publiek, om consensus en ondersteuning voor beleidsinitiatieven te verkrijgen.
 • Projectmanagement
  Leiden en beheren van projecten gerelateerd aan de ontwikkeling en implementatie van beleid, waarbij tijdige voltooiing binnen budget wordt gewaarborgd.

Wat verdient een beleidsmedewerker?

Het salaris van een beleidsmedewerker is erg afhankelijk van ervaring, opleidingsniveau, en of je in loondienst bent of als zzp'er aan de slag gaat. In loondienst wordt het salaris vaak bepaald op basis van de cao gemeenten, schaal 10 t/m 11a. De periodiek wordt bepaald op basis van jouw ervaring, opleiding en specialisme, maar het gemiddelde salaris tussen de €3.500 en €6.000 bruto per maand.

Deze schalen (en periodieken) vind je terug in ons blog Salarisschalen gemeenten 2024. Ook voor zzp'ers is het uurtarief afhankelijk van ervaring en specialisatie, maar ligt gemiddeld tussen de €70 en €90 per uur. Senior beleidsmedewerkers en die in specifieke sectoren zoals bij een gemeente werken, hebben vaak een hoger uurtarief.

Gemiddeld loon van een beleidsmedewerker in februari 2024
Gemiddeld loon van een Beleidsmedewerker in februari 2024 (Bron: Indeed)


Waar kun jij komen te werken als beleidsmedewerker?

Je kunt als beleidsmedewerker in diverse sectoren en bij verschillende soorten organisaties terechtkomen. Hier zijn de meest voorkomende werkplekken van beleidsmedewerkers:

 1. Overheidsinstellingen
  Hier zijn beleidsmedewerkers betrokken bij het vormgeven en uitvoeren van beleid op verschillende niveaus. Je werk heeft direct invloed op de gemeenschap en biedt de kans om bij te dragen aan belangrijke beslissingen die het dagelijks leven beïnvloeden.
 2. Onderwijsinstellingen
  Universiteiten, hogescholen, en zelfs sommige grotere scholen hebben beleidsmedewerkers nodig om hen te helpen met het ontwikkelen van lesprogramma's, onderzoeksbeleid en nog veel meer.
 3. Non-profitorganisaties
 4. Hier gebruik je jouw kennis en vaardigheden voor het goede doel. Of het nu gaat om het milieu of sociale kwesties, je draagt bij aan de missie van organisaties die streven naar positieve verandering.
 5. Gezondheidszorginstellingen
  Ziekenhuizen, zorggroepen, en andere gezondheidszorgorganisaties hebben beleidsmedewerkers nodig om te helpen bij het navigeren van complexe regelgeving in de gezondheidszorg maar ook om beleid te ontwikkelen dat de patiëntenzorg verbetert.
 6. Adviesbureaus
  Hier kun je als beleidsmedewerker aan de slag gaan om advies en expertise te leveren aan een breed scala aan klanten. Ideaal als je in meerdere keukens wilt kijken en ervaring op te doen.


Hoe word je beleidsmedewerker?

Welke opleiding voor beleidsmedewerker?

Om beleidsmedewerker te worden, is het belangrijk dat je een relevante opleiding volgt en beschikt over competenties die aansluiten op de functie. We hebben een algemeen overzicht van de opleidingen en competenties gemaakt die je nodig hebt om een beleidsmedewerker te worden.

De meeste beleidsmedewerkers hebben een universitaire bachelor- of masteropleiding afgerond in een relevant vakgebied, zoals: bestuurskunde, politieke wetenschappen, rechten, economie of sociale wetenschappen.

De specifieke opleiding kan afhangen van het beleidsterrein waarin je wilt werken

Competenties van een beleidsmedewerker

Om een goede beleidsmedewerker te zijn, moet je ingewikkelde informatie goed kunnen begrijpen. Een sterk analytisch vermogen is dus erg belangrijk. Ook moet je deze informatie kunnen uitleggen en omzetten in duidelijke adviezen. Dit betekent dat je communicatief sterk moet zijn.

Ook zijn een probleem oplossende instelling en enige flexibiliteit enorm belangrijk. De flexibiliteit ook omdat je veel samenwerkt met anderen, zowel binnen je eigen team als mensen buiten de organisatie, zoals overheidsinstanties en partners.

Beleidsmedewerker vacatures

Ben je al beleidsmedewerker en ben je opzoek naar een nieuwe uitdaging of wil je gewoon even kijken wat we te bieden hebben? Bekijk hier al onze vacatures voor beleidsmedewerker!