Werken als jeugdconsulent

Een jeugdconsulent heeft een essentiële taak binnen de gemeente. Ze ontvangen aanvragen van ouders of zorgaanbieders met hulpvragen voor hun kinderen, variërend van 0 tot 18 jaar. Wat doet een jeugdconsulent dan precies? Aly legt uit dat het kan variëren afhankelijk van de leeftijd van het kind.

Bij jongere kinderen draaien de hulpvragen vaak om ontwikkelingskwesties. Vragen als: "Waarom is mijn kind zo onrustig?" of "Hoe kan ik helpen met de faalangst van mijn kind?" zijn niet ongewoon. Voor oudere kinderen zijn vragen meer gericht op relaties met leeftijdsgenoten of eventuele problemen thuis. Als reactie op deze aanvragen plant Aly een huisbezoek. Ze stelt vervolgens een perspectief plan op, dat samen met de ouders wordt besproken, om te bepalen welke hulp het meest geschikt is.

Thuiswerken als jeugdconsulent tijdens de coronacrisis

De pandemie heeft het werk van een jeugdconsulent gemeente zeker beïnvloed. Thuiswerken is nu de norm en persoonlijke ontmoetingen zijn veranderd in videogesprekken. Aly mist het persoonlijke contact met collega’s en vindt het soms moeilijk om een balans te vinden tussen werk en privé.

Recentelijk moest ze een dringende situatie aanpakken, waarbij ze nauw moest samenwerken met organisaties zoals Veilig Thuis en de Jeugdbescherming. "Het was een stressvolle periode, vooral zonder direct overleg met mijn naaste collega’s", zegt Aly.

Binnen haar team van jeugdconsulenten bij de gemeente Amstelveen zijn er subteams, elk met hun eigen specialisme. Aly, met haar affiniteit voor de oudere doelgroep, waardeert de wekelijkse overleggen met haar subteam en de gedragswetenschapper.

Het leukste aan werken als jeugdconsulent

Voor Aly ligt de voldoening in haar baan als jeugdconsulent in het directe contact met mensen. Ze moedigt iedereen die overweegt jeugdconsulent te worden aan om de sprong te wagen: "Je hebt de mogelijkheid om écht een verschil te maken in het leven van gezinnen.

Echt alles weten over de functie Jeugdconsulent? Bekijk onze jeugdconsulent pagina. Op deze pagina beantwoorden wij alle vragen die je maar kunt hebben over het beroep Jeugdconsulent.