Werkvoorbereider?

Als werkvoorbereider zorg je er bijvoorbeeld voor dat er een goede planning is, dat er voldoende bekwaam personeel inzetbaar is en dat alle materialen op het juiste moment worden besteld en geleverd. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de kosten van het project en bewaak je vaak de begroting. Door jouw fijne dosis Pietje Preciezerigheid is dat allemaal geen enkel probleem voor je.

Afhankelijk van je functie controleer je ook technische tekeningen en hou je - nadat het project van start is gegaan - een nauwkeurig oogje in het zeil over de voortgang. Soms doe je dat aan de hand van cijfers en informatie die je wordt toegestuurd en soms bezoek je live de project locatie.

werkvoorbereider


Het doel van de werkvoorbereider

Daar kunnen we eigenlijk heel kort over zijn: je belangrijkste doel is ervoor zorgen dat het werk dat er gedaan gaat worden tijdens een project, op alle mogelijke fronten zo goed mogelijk is voorbereid. Je zorgt ervoor dat iedereen die een project gaat uitvoeren zijn werk goed en op het juiste moment kan doen met de afgesproken materialen. En zo zie je er mede op toe dat de vooraf bepaalde kwaliteit wordt gehaald, dat de afwerking wordt zoals gewenst en dat alles binnen budget en op tijd wordt gerealiseerd.

Kortom: aan jou de schone taak voorwaarden te creëren dat de bouw of installatie zo glad als babybilletjes verloopt, van begin tot eind.

Drie pijlers van het werk van de werkvoorbereider

Zoals een goed gebouw rust op een stevig fundament, zo is het werk van de werkvoorbereider ook vaak opgebouwd uit verschillende pijlers: die van planner, tekenaar en calculator. In veel gevallen worden deze rollen gecombineerd tot een algemene functie van werkvoorbereider.

De planner

Dat de planner vooral verantwoordelijk is voor de planning van een project, zal je niet verbazen. Anders hadden ze er wel een andere naam aan gegeven. Jij beantwoordt vragen als: welk personeel is er nodig? Volgens welk rooster werken zij? Welke materialen moeten er wanneer worden ingekocht? En wanneer moeten die op de locatie aanwezig zijn? Daarnaast onderhoud je contact met uiteenlopende partners, zoals opdrachtgevers, onderaannemers en toeleveranciers.

De calculator

Een calculator is vooral heel goed met cijfertjes. In deze functie stel je bijvoorbeeld begrotingen op en bereken je heel nauwkeurig hoeveel manuren en materialen er nodig zijn om het project op de afgesproken manier en binnen de begroting op te leveren. Zijn er besparingen mogelijk? Jij herkent en verwerkt ze. Dreigen de kosten hoger op te lopen dan begroot? Jij signaleert het als eerste en weet bij wie je aan de bel moet trekken.

De technisch tekenaar

Een technisch tekenaar tekent. Je produceert met name de gedetailleerde technische tekeningen voor het project voor bijvoorbeeld constructies en installaties. Je voorziet de tekeningen van onder andere maten, verwijzingen en bijschriften. Hiervoor maak je gebruik van verschillende softwareapplicaties.

Hoe word je een werkvoorbereider?

Om als werkvoorbereider aan de slag te kunnen, bestaan verschillende opleidingen, zowel op MBO- als op HBO-niveau. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een opleiding:

  • Werkvoorbereider Installatie of Fabricage (MBO)
  • Technisch tekenaar (MBO)
  • Calculeren en werkvoorbereiding (MBO)
  • Bouwkunde (HBO)

Wat verdient een werkvoorbereider?

Een opleiding tot werkvoorbereider is een goede investering in jezelf. Volgens de Nationale Beroepengids heb je een uitstekende kans op een baan in deze sector. Alleen al door het bestaande woningtekort, wordt er de komende jaren enorm veel gebouwd door gemeenten, woningcorporaties en andere commerciële partijen. En op ieder project is een werkvoorbereider een onmisbare schakel.

En daarbij komt – ook niet onbelangrijk – dat je kunt rekenen op een prima (start-)salaris. Natuurlijk is dat afhankelijk van je opleiding het aantal jaar ervaring dat je hebt, maar dat is met alle banen. Wil je een concrete salarisindicatie van een vacature die we open hebben staan? Bel of mail ons en we vertellen het je meteen.

Iets voor jou?

Dus: ben je accuraat, goed met cijfers, kun je snel en scherp anticiperen, observeren en reageren? Ben je klant- en oplossingsgericht? En heb je op zijn minst een vleugje perfectionisme in je? Dan is de functie van werkvoorbereider echt iets voor jou. Joinuz heeft vaak mooie vacatures als werkvoorbereider, bijvoorbeeld bij woningcorporaties of bij een gemeente. Wil je meer weten? Heb je vragen? Bereid ze voor en stel ze aan een van onze mensen. Wij horen graag van je!