Wat doet een projectleider?

Als projectleider geef je leiding en bestuur je het project waarover jij de projectleiding hebt. Afhankelijk van de grootte en complexiteit van het project kan het ook voorkomen dat je met teammanagers samenwerkt. Het is een functie met veel variatie en verschillende taken.

De taken van een projectleider hangen af van de specialisatie en de projecten waar je voor wordt ingezet. Om je een precies beeld te geven, vind je hieronder een beschrijving van de taken van een projectleider binnen het Publieke Domein.

De projectleider:

  • Is verantwoordelijk voor de dagelijkse coördinatie en het managen van het project;
  • Stelt een projectteam samen en managet dit team;
  • Ontwikkelt een projectmanagementplan;
  • Zorgt voor de uitvoering van het project en leidt dit;
  • Houdt de opdrachtgever en het college of raad op de hoogte van de (tussentijdse) resultaten.

Welke opleiding heb je nodig om projectleider te worden?

De functie van projectleider is er écht zo een waar niet één opleiding voor bestaat, maar waar vooral ervaring zwaar meeweegt. Wel moet je als projectleider minstens een HBO-opleiding gedaan hebben, al is WO werk- en denkniveau soms ook een vereiste.

De precieze studie die nodig is verschilt per sector. Vaak zie je dat projectleiders bijvoorbeeld een studie Bedrijfskunde of Bedrijfseconomie hebben afgerond, maar ook Bestuurskunde/Overheidsmanagement en Civiele Techniek komen voor.

De combinatie van de kennis die je hebt opgedaan tijdens een studie en de vaardigheden uit eerdere werkervaring bij complexe projecten, is een stuk belangrijker dan alleen een studie. Eventuele bij- of nascholing is natuurlijk ook altijd een goed idee.

Een typische werkdag van een projectleider

Benieuwd hoe een werkdag van een projectleider eruit kan zien? Hieronder hebben we op een rijtje gezet hoe een dag als projectleider binnen het Publieke Domein zo ongeveer verloopt.

Je doet lekker je ding in de ochtend en gaat op pad. Neem je het openbaar vervoer, dan kun je misschien al wat voorbereidende taken uitvoeren, zoals je takenlijst en planning bijwerken en je mailbox langslopen. Dat is natuurlijk niet verplicht en mag ook met een kop koffie op kantoor. Na de start van je dag kun je aan de werkzaamheden van je projecten beginnen. Deze zullen niet alleen op de dag zelf variëren, maar zijn ook sterk afhankelijk van de fase waar het project zich bevindt.

Aan de start van een project ben je bezig met het organiseren van een PSU (Project Start Up), kennismakingsgesprekken met externe stakeholders inplannen en voeren en met het opstellen van het projectmanagementplan. Dat is al flink variërend. Zit je al verder in het project, dan richt je je meer op het toewijzen van de werkzaamheden, bewaak je dagelijks de voortgang van het project en zorg jij ervoor dat problemen en uitdagingen in goede banen worden geleid. Het is natuurlijk belangrijk dat een project wordt opgeleverd met het juiste resultaat. Jij levert ook de decharge, het moment om formeel stil te staan bij de succesvolle de afronding van het project, waarbij wordt vastgesteld dat er aan de eisen en verwachtingen van het project is voldaan.

Andere taken waar je aan kunt denken zijn: het organiseren en leiden van projectmeetings en aansluiten bij andere overleggen. Je zult maandelijks (of vaker) schakelen met de teamleider of opdrachtgever om de voortgang van het project te bespreken. In afstemming met hem of haar zorg je ook voor de rapportage aan het college of de raad over de voortgang.

Wat verdient een projectleider bij Joinuz?

Als projectleider kom je via Joinuz niet alleen op een leuke werkplek terecht, maar krijg je ook een lekker salaris. Dit salaris bepalen we natuurlijk altijd op jouw werkervaring, maar gemiddeld kun je een salaris van zo’n € 5.000 tot € 6.000 per maand verwachten. Maar dat is niet het enige. Daarnaast krijg je:

  • Een reiskostenvergoeding (conform de CAO);
  • Toegang tot de Joinuz Acadamy, om je verder te ontwikkelen. Je krijgt toegang tot toffe trainingen, maar ook betaalde opleidingen;
  • Een sportabonnement, of je nou dagelijks naar de gym gaat of liever aan yoga doet, Joinuz betaalt €25 mee aan jouw sportabonnement.

Ga je als Trainee Projectleider aan de slag? Dan kun je een salaris van tussen € 2.500 en € 3.250 per maand verwachten, plus alle bovenstaande extra’s.

Werken als Projectleider via Joinuz

Heb jij al een aantal jaar als projectleider achter de rug? Of dit nou in het Fysiek Domein, Wonen of Sociaal Domein is, dankzij ons grote netwerk kan Joinuz jou helpen aan een volgende functie als projectleider bij een gemeente.

Interesse? We horen graag van je! Reageer daarom op een van onze vacatures, of neem lekker contact met ons op. We zien je graag langskomen voor een gesprek, zodat we de juiste functie voor je kunnen vinden; een waar jij plezier in hebt, maar ook professioneel kunt groeien. Tot snel!