Wat is een pedagogisch medewerker?

Kort gezegd is een pedagogisch medewerker iemand die voor zijn beroep kinderen begeleidt. Deze begeleiding vindt plaats bij jeugdzorg, de kinderopvang of naschoolse opvang, maar bijvoorbeeld ook in een ziekenhuis. De kinderen die je begeleidt variëren van baby’s, peuters en kleuters of schoolgaande kinderen tot een jaar of twaalf, afhankelijk van de instantie waar je voor werkt. Binnen deze verschillende instanties heb je als pedagogisch medewerker te maken met andere begeleiding. Zo zijn er binnen jeugdzorg kinderen die sociale, economische of psychische problemen hebben en daarbij begeleiding nodig hebben. In de reguliere kinderopvang hoeft dit natuurlijk niet het geval te zijn. Daar helpt de pedagogisch medewerker kinderen bij hun ontwikkeling door hen te begeleiden en verschillende activiteiten zoals knutselen, spelletjes spelen, dansen en toneelspelen te organiseren. Er zijn dus behoorlijk wat verschillen binnen het werkveld van de pedagogisch medewerker, maar wat bij iedere instantie geldt is dat je een belangrijke factor bent in de ontwikkeling van kinderen.

Wat doet een pedagogisch medewerker?

De werkzaamheden van een pedagogisch medewerker verschillen dus per instantie. Zo ziet de dag van een pedagogisch medewerker op een kinderdagverblijf er heel anders uit dan bij jeugdzorg. Daarnaast heeft ook iedere organisatie een eigen pedagogisch beleid waarin staat hoe de begeleiding in zijn werk gaat. Op basis van dat beleid worden de dagen ingevuld. De uiteindelijke invulling van het werk als pedagogisch medewerker is afhankelijk van verschillende factoren. Wij raden je aan om dit per instantie eens te bekijken en te ontdekken wat bij je past. Kom je er niet uit? Wij helpen je hier uiteraard graag bij.

Welke opleiding heb je als pedagogisch medewerker nodig?

Om als pedagogisch medewerker aan de slag te gaan, heb je een diploma nodig. Dit kan op hbo-niveau, maar ook met mbo-niveau 3 of 4. Op hbo-niveau kun je denken aan de volgende studies: Pedagogiek, Social Work, SPH, Toegepaste Psychologie of de Pedagogische academie voor het basisonderwijs (pabo). Bij het mbo heb je op niveau 3 de opleiding Pedagogisch Medewerker en voor niveau 4 de opleiding gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker. Binnen het werkveld van pedagogisch medewerkers zijn er twee niveaus, A en B. Een pedagogisch medewerker van niveau A heeft hbo gedaan en niveau B heeft minimaal mbo. Voordat je solliciteert op een vacature is het daarom goed om te controleren welk niveau je nodig hebt.

Je kunt als pedagogisch medewerker niveau A aan de slag na dat je een relevante hbo opleiding hebt afgerond, die vier jaar duurt. Om als pedagogisch medewerker op niveau B te gaan werken, moet je een pedagogische mbo-diploma hebben, met minimaal één tot drie jaar ervaring. De werkzaamheden voor de verschillende niveaus lichten we hieronder verder toe.

Niveau A

Een pedagogisch medewerker van niveau A mag zelfstandig bepalen welke methodiek geschikt is om toe te passen voor de begeleiding van kinderen en jongeren en kan deze aanpassen als dat tijdens het behandelingsproces nodig is. Daarnaast krijg je bij niveau A ook te maken met coördinerende taken zoals het aansturen van een team. Ook financiële taken en het borgen van de veiligheid horen bij de werkzaamheden van de pedagogisch medewerker niveau A.

Niveau B

Een pedagogisch medewerker van niveau B ondersteunt bij de ontwikkeling van kinderen die geplaatst zijn in een instelling of naar de reguliere kinderopvang gaan. Je belangrijkste taak is om een veilige en verantwoorde omgeving te creëren. Het kan voorkomen dat je als pedagogisch medewerker samenwerkt met ouders van kinderen en/of hen goed op de hoogte moet houden van ontwikkelingen van hun kind. Ook signaleer en rapporteer je eventuele achterstanden of problemen bij kinderen.

Wat verdient een pedagogisch medewerker?

Als pedagogisch medewerker ben je een belangrijke factor in de ontwikkeling van kinderen. Hiervoor is het noodzakelijk kennis op te doen over de ontwikkeling en opvoeding van kinderen en eventuele behandelmethodes. Maar wat verdient een pedagogisch medewerker die al deze kennis in huis heeft? Dat is natuurlijk afhankelijk van de organisatie waar je gaat werken, het niveau, je leeftijd en je ervaring. Aan de start van je carrière ligt je salaris rond de € 2.000,- per maand. Heb je meer ervaring en/of ben je hoger opgeleid, dan kan dit oplopen tot € 4.000,- per maand bij een volledige werkweek. Natuurlijk gaan we ook over je salaris als pedagogisch medewerker graag in gesprek met jou en onze opdrachtgever.

Welke competenties zijn belangrijk voor een pedagogisch medewerker?

Het allerbelangrijkste is dat je affiniteit hebt met kinderen en je hen wil ondersteunen in hun ontwikkeling. Hierbij is inlevingsvermogen ook heel belangrijk, omdat een kind van acht jaar iets heel anders leuk vindt dan een kind van driejarige dreumes. Je moet hiermee om kunnen gaan en de juiste aandacht en begeleiding kunnen bieden.

Andere belangrijke competenties zijn communicatie en het nemen van verantwoordelijkheid. Ouders vertrouwen jou hun kind toe en het is dus belangrijk dat jij deze verantwoordelijkheid bloedserieus neemt. Omdat je veel met collega’s overlegt en contact hebt met de ouders van de kinderen is het belangrijk dat je goede communicatieve vaardigheden hebt.

Verder is het belangrijk dat je zowel zelfstandig als in teamverband beslissingen kunt nemen. Je wil dat alles soepel verloopt en daarvoor maak je duidelijke afspraken met je team. Een overzichtelijke taakverdeling en het geven van feedback op elkaar is hierbij cruciaal. Naast teamverband is ook zelfstandig kunnen beslissen over bepaalde acties van belang bij het werk als pedagogisch medewerker.

De laatste belangrijke competentie is observeren. Je bent als pedagogisch medewerker een belangrijke schakel in de ontwikkeling van kinderen. Door hun ontwikkeling goed te observeren, kun je tijdig eventuele achterstanden signaleren. Hierbij is kennis over de ontwikkeling en het gedrag van kinderen enorm van belang.

Lekker aan het werk als pedagogisch medewerker via Joinuz?

Ben je na het lezen van dit artikel overtuigd dat werken als pedagogisch medewerker écht iets voor jou is. Tof! Dan helpen we je graag om de perfecte baan te vinden. Wij hebben goede contacten met de leukste organisaties, ook op dit gebied en hebben regelmatig mooie vacatures voor pedagogisch medewerkers. Benieuwd? Bekijk de vacatures of neem contact met ons op voor meer informatie.