Het gemiddelde salaris van een hbo verpleegkundige

Wat je als hbo verpleegkundige verdient lijkt een eenvoudige vraag, maar toch is het lastig om hier een goed antwoord op te geven. Het verschilt namelijk nogal of je net klaar bent met je studie of dat je al twintig jaar werkervaring opdeed en je jezelf verder specialiseerde. Als we dat echter even buiten beschouwing laten en alle salarissen van hbo verpleegkundigen op een grote hoop harken, komen we op een gemiddelde van € 3.193,-- per maand.*

Factoren die je salaris bepalen

Zoals bij ieder beroep zijn er verschillende factoren die het hbo verpleegkunde salaris kunnen beïnvloeden. Een gemiddelde noemen geeft een redelijke indicatie, maar hoeveel je gaat verdienen/verdient hangt af van zaken zoals:

 • Werkervaring
 • Functie
 • Aanvullende specialisaties
 • Onregelmatige diensten

Bovenstaande punten zijn allemaal relevant voor het uiteindelijk bedrag dat op je loonstrookje komt te staan. Daarom is het verstandig om dieper te duiken in de vraag wat je als hbo verpleegkundige nou eigenlijk kunt gaan verdienen.

De onregelmatigheidstoeslag van de VVT

Als verpleegkundige heb je geen 9-tot-5-baan. Dat hoort uiteraard bij de charme van je beroepskeuze, maar voor deze wisselende diensten – soms ’s nachts, soms in het weekend en wellicht ook op feestdagen – ontvang je wel een extra vergoeding bovenop je salaris. Dit is de onregelmatigheidstoeslag.

De onregelmatigheidstoeslag wordt niet bepaald door je opleiding, specialisatie of werkervaring, maar wel door de uren waarop je werkt:

 • 22% tussen 06.00 en 07.00 uur en tussen 20.00 en 22.00 uur op maandag tot en met vrijdag
 • 38% tussen 06.00 en 08.00 uur en tussen 12.00 en 22.00 uur op zaterdag
 • 47% tussen 00.00 en 06.00 uur en tussen 22.00 en 24.00 uur op maandag tot en met vrijdag
 • 52% tussen 00.00 en 06.00 uur en tussen 22.00 en 24.00 uur op zaterdag
 • 60% tussen 00.00 en 24.00 uur op zon- en feestdagen en tussen 18.00 en 24.00 uur op 24 en 31 december

De hoogte van het hbo verpleegkunde salaris wordt dus voor een belangrijk deel beïnvloed door de uren waarop en de dagen wanneer je werkt.

Werkervaring en specialisaties

Als je eenmaal je hbo-diploma op zak hebt, kun je aan de slag als gediplomeerd verpleegkundige. Hierbij geldt uiteraard dat hoe langer je werkt, hoe hoger je salaris is. Werkervaring bepaalt immers voor een deel je uiteindelijke loon. Ook specialisaties zijn van invloed op het salaris dat je gaat verdienen.

In vacatureteksten staat vaak aangegeven in welke schaal de functie is ingedeeld. Hiermee kun je in de CAO Ziekenhuizen snel opzoeken welk salaris daarbij hoort. Zo heb je een indicatie van wat je kunt verwachten. Met een hbo-opleiding start je op € 2.759,-- doorgroeien naar € 3.922,-- bruto per maand exclusief vakantiegeld en een eindejaarstoeslag.

Wil je meer weten over de salarisschalen van de CAO Ziekenhuizen? Lees in dit artikel hoe deze indeling precies werkt.

Studie hbo verpleegkundige en salaris

Al tijdens je studie ga je een salaris verdienen. Je gaat immers aan de slag in een ziekenhuis en daar staat een beloning tegenover. Volg je een duale studie waarbij je afwisselend leert en werkt, dan krijg je in de maanden dat je voor een organisatie werkt een leerlingmaandsalaris. Dit bouwt zich (op basis van 36 uur en de cao waaronder je valt) als volgt op:

 • 1e jaar: € 1.529,--
 • 2e jaar: € 1.698,--
 • 3e jaar: € 1.915,--
 • 4e jaar: € 2.120,--

Kom kennis maken en vind je droombaan in de zorg

Kun je niet wachten om zelf als hbo verpleegkundige aan de slag te gaan? Vraag dan nu een vrijblijvend kennismakingsgesprek bij Joinuz aan. Onze beroepsspecialist kijkt samen met jou naar jouw interesses en wensen, zodat we jou een vliegende start in je droombaan kunnen bezorgen.

Meld je aan voor een kennismakingsgesprek bij Joinuz.

Ook als je naar een andere interessante baan in de zorgsector op zoek bent, zit je goed bij Joinuz. Uiteraard maken we ook dan graag kennis met je! Klik hier voor een overzicht van onze andere zorgbanen en laat het ons meteen weten als er iets voor je tussen zit.

*Cijfers uit onderzoek van indeed.nl gebaseerd op 1.293 (anoniem ingediende) salarissen en vacatureomschrijvingen.