Het gemiddelde salaris van een hbo verpleegkundige

Wat verdien je als hbo verpleegkundige? Het lijkt een eenvoudige vraag, maar het antwoord is complexer dan je denkt. Afhankelijk van je ervaring, of je bijvoorbeeld als IC verpleegkundige werkt, en welke salarisschaal verpleegkundige van toepassing is, kunnen de bedragen variëren. Het gemiddelde salaris voor een hbo verpleegkundige ligt rond de €3.193,- netto per maand*.

Factoren die je salaris bepalen volgens de salarisschaal verpleegkundige

Bij de bepaling van het salaris, speelt de cao verpleegkundige ziekenhuis een grote rol. Andere belangrijke factoren zijn:

 • Werkervaring
 • Functie (bijvoorbeeld verpleegkundige A of IC verpleegkundige)
 • Aanvullende specialisaties
 • Onregelmatige diensten

Bovenstaande punten zijn allemaal van belang om een beeld te krijgen van het netto salaris verpleegkundige. Daarom is het verstandig om dieper te duiken in de vraag wat je als hbo verpleegkundige nou eigenlijk kunt gaan verdienen.

De onregelmatigheidstoeslag van de VVT

Als verpleegkundige heb je geen typische 9-tot-5-baan, vooral als je in een ziekenhuis werkt. Dat hoort uiteraard bij de charme van je beroepskeuze, maar voor deze wisselende diensten – soms ’s nachts, soms in het weekend en wellicht ook op feestdagen – ontvang je wel een extra vergoeding bovenop je salaris verpleegkundige. Dit is de onregelmatigheidstoeslag. Deze toeslag verschilt per dienst en is vastgelegd in de cao verpleegkundigen.

De onregelmatigheidstoeslag wordt niet bepaald door je opleiding, specialisatie of werkervaring, maar wel door de uren waarop je werkt:

 • 22% tussen 06.00 en 07.00 uur en tussen 20.00 en 22.00 uur op maandag tot en met vrijdag
 • 38% tussen 06.00 en 08.00 uur en tussen 12.00 en 22.00 uur op zaterdag
 • 44% tussen 00.00 en 06.00 uur en tussen 22.00 en 24.00 uur op maandag tot en met vrijdag
 • 49% tussen 00.00 en 06.00 uur en tussen 22.00 en 24.00 uur op zaterdag
 • 60% tussen 00.00 en 24.00 uur op zon- en feestdagen en tussen 18.00 en 24.00 uur op 24 en 31 december

De hoogte van het hbo verpleegkunde salaris wordt dus voor een belangrijk deel beïnvloed door de uren waarop en de dagen wanneer je werkt.

Werkervaring en specialisaties

Als je eenmaal je hbo-diploma op zak hebt, kun je aan de slag als gediplomeerd verpleegkundige. De salarisschaal verpleegkundige uit de cao verpleegkundige ziekenhuis geeft aan dat hoe langer je werkt, hoe hoger je salaris is. Werkervaring bepaalt immers voor een deel je uiteindelijke loon. Ook specialisaties zoals IC verpleegkundige kunnen van invloed zijn op wat je verdient.

In vacatureteksten staat vaak aangegeven in welke schaal de functie is ingedeeld. Hiermee kun je in de cao ziekenhuizen snel opzoeken welk salaris daarbij hoort. Zo heb je een indicatie van wat je kunt verwachten. Met een hbo-opleiding start je op €2.759,- en kun je doorgroeien naar €3.922,- bruto per maand exclusief vakantiegeld en een eindejaar toeslag.

Wil je meer weten over de salarisschalen van de cao ziekenhuizen, alles over deze cao lees je hier!

Studie hbo verpleegkundige en salaris

Al tijdens je studie ga je een salaris verdienen, wat afhankelijk is van de cao verpleegkundige waar je onder valt. Je gaat immers aan de slag in een ziekenhuis en daar staat een beloning tegenover. Volg je een duale studie waarbij je afwisselend leert en werkt, dan krijg je in de maanden dat je voor een organisatie werkt een leerling maandsalaris. Dit bouwt zich (op basis van 36 uur en de cao waaronder je valt) als volgt op:

 • 1e jaar: € 1.529,-
 • 2e jaar: € 1.698,-
 • 3e jaar: € 1.915,-
 • 4e jaar: € 2.120,-

Kom kennis maken en vind je droombaan in de zorg

Kun je niet wachten om aan de slag te gaan in een ziekenhuis als hbo verpleegkundige? Meld je dan aan voor een kennismakingsgesprek bij Joinuz. Ook als je geïnteresseerd bent in andere zorgbanen, ben je bij Joinuz aan het juiste adres.

Ook als je naar een andere interessante baan in de zorgsector op zoek bent, zit je goed bij Joinuz. Uiteraard maken we ook dan graag kennis met je! Klik hier voor een overzicht van onze andere zorgbanen en laat het ons meteen weten als er iets voor je tussen zit.

*Cijfers uit onderzoek van indeed.nl gebaseerd op 1.293 (anoniem ingediende) salarissen en vacatureomschrijvingen.