Het geheim? Niks geheim, kwestie van je werknemers verantwoordelijkheid geven. En dat heeft onze baas goed begrepen. Ieder van ons weet precies wat z’n taak is en vooral waarom we het doen.

Of dat in elk bedrijf zo is? Mwah, je zal ze de kost moeten geven die echt niet weten waarom ze doen wat ze doen. Ja, omdat het moet van de baas. Maar het doel is niet duidelijk. Ze mogen vaak niet zelf iets beslissen. Hebben geen verantwoordelijkheden. Daar word je echt niet blij van. Niet echt goed voor het moreel, ’t zelfvertrouwen en de motivatie, ook.

Wij hebben wel een duidelijk gemeenschappelijk doel, een collectief belang en iedereen is daar een even belangrijke schakel in. Geen functie wordt als minder beschouwd. Of je nou werkster bent, luizenmelker, soldaat, bouwer of verkenner…iedereen draagt z’n steentje, takje - of in mijn geval als bladsnijder z’n blaadje - bij aan het grotere geheel. Teamwork in optima forma: een voor allen, allen voor een om maar ‘ns een beroemd motto te citeren. Valt er eentje uit, dan neemt een ander direct z’n taken over. Er is geen kinnesinne onderling er worden nooit olifanten van muggen gemaakt. Jaloezie kennen we niet. Roddels of achterklap evenmin.

Nou heb ik begrepen dat bij de dieren die op twee benen rondlopen, het fenomeen glazen plafond bestaat. Dat vrouwen in topposities nogal een dingetje is voor ze. Bij ons dus niet. De hoogste functie in onze organisatie wordt bekleed door een vrouw. We noemen haar alleen geen directeur of CEO, maar koningin…