Talent acquisition of recruitment?

"Bij beide gaat het om de bemiddeling tussen professionals en organisaties. Wij kennen onze kandidaten en de organisaties waarvoor we werken natuurlijk op ons duimpje. Of tenminste, we weten heel goed wat ze willen, wat ze zoeken en wat ze te bieden hebben. En als wij denken een 'match made in heaven' te hebben gevonden, dan proberen we die twee partijen bij elkaar te brengen en ervoor te zorgen dat ze lekker gaan samenwerken. Zij blij. Wij blij. Daar doen we het voor. Maar hoe doen we dat precies? Laten we eerst de verschillen tussen de twee expertises eens benoemen."

Recruitment

“Zo op het eerste gehoor klinkt het misschien als redelijk hetzelfde, recruitment en talent acquisition,” begint Lisa enthousiast. “Maar wat ons betreft is er een wezenlijk verschil. Recruitment richt zich vooral op het invullen van vacatures op de korte termijn. Vaak eindigt een relatie met een kandidaat zodra hij of zij aan de slag gaat. Hierbij gaat het dus om het vinden van de juiste mensen om bestaande vacatures in te vullen.”

Talent acquisition

“Bij talent acquisition richt je je juist op de langere termijn. Als organisatie kijk je vooral naar de toekomstige groei en ontwikkeling. Hierbij gaat het ook om het ontwikkelen van langdurige relaties met opdrachtgevers én kandidaten. En dat maakt het werk echt leuk, dat je iemand kunt blijven volgen en ziet hoe hij of zij het doet in de opdracht. En dat je een organisatie steeds beter leert kennen en steeds sneller weet waar men behoefte aan heeft.”

Wat doet Joinuz?

“Wij zijn eigenlijk continu bezig om mensen te binden. Aan onze eigen organisatie, aan onze opdrachtgevers, aan elkaar. Wij zien het niet als alleen iemand plaatsen en weer door. Ik zie mezelf dan ook vooral als talent acquisition specialist, ook al is dat een hele mond vol.”

Talent acquisition specialist

Mensen aan je binden

Hoe Lisa mensen aan zich weet te binden? “Een belangrijk deel van mijn werk is het zorgen voor een supergoede ‘candidate journey’. Hoe begeleid je een kandidaat tijdens een traject? Dat begint bij een goed kennismakingsgesprek. Daarin wil je een zo compleet mogelijk beeld krijgen van wie je voor je hebt. Wat wil die persoon nou echt en wat is zijn of haar ervaring? En natuurlijk probeer ik helder te krijgen of iemand past bij het Joinuz DNA. En ben je blij met elkaar? Dan gaat Joinuz aan de slag, op zoek naar een opdracht, op basis van opleiding, ervaring, kwaliteiten, ontwikkelwensen en persoonlijkheid."

Hoe doe je dat concreet?

“Samen met mijn accountmanager help ik kandidaten bij de voorbereiding op het gesprek met de opdrachtgever. Veel kandidaten vinden dat fijn. Ik maak er ook graag een moment van als een kandidaat wordt aangenomen. Dan vieren we samen dat we een overeenkomst aangaan. Ik hou contact tijdens een opdracht, we drinken soms een kopje koffie om bij te praten en houd ik ontwikkelgesprekken. Dat vind ik ook belangrijk, om te weten waarin iemand zich wil ontwikkelen. Heeft hij of zij concrete leerdoelen of een wens om een opleiding te doen? Dan ga ik meekijken wat de mogelijkheden zijn. Vaak betaalt Joinuz zo’n opleiding trouwens geheel of gedeeltelijk. Dat soort dingen helpt om mensen aan je te binden. En het is natuurlijk ook belangrijk om er te zijn als je merkt dat iemand het niet helemaal naar de zin heeft. Dan ga ik meedenken en zoeken naar een oplossing en uiteindelijk misschien zelfs naar een nieuwe opdracht. Op die manier bind je ook mensen. En natuurlijk door de feesten en bijeenkomsten die we regelmatig organiseren. Zo geef je mensen het gevoel dat ze bij Joinuz werken, dat ze er echt bij horen.”

Recruiter bij Joinuz

Wat moet een talent acquisition specialist kunnen?

“Haha, heb je even? Ik denk dat het belangrijk is om een open houding te hebben, dat je goed kunt luisteren en op de juiste momenten kunt doorvragen. Zo kom je precies te weten wat je moet weten om die 'match made in heaven' echt te kunnen realiseren. Je moet goede communicatieve vaardigheden en een oprechte interesse hebben. Zo merken je opdrachtgevers en kandidaten dat je echt meedenkt over hun wensen en mogelijke volgende stap.”

En verder?

“Je moet goed zijn in het onderhouden van contacten. Hoe gaat het je kandidaat af bij een nieuwe opdracht? Hoe bevalt de samenwerking? En ik denk dat het heel belangrijk is dat je transparant bent. Kandidaten en opdrachtgevers moeten altijd weten waar ze aan toe zijn. Bij Joinuz houden we niet van verborgen agenda’s, onduidelijkheden of achterkamertjesgesprekken. Iedereen is gebaat bij duidelijkheid.”

Talent acquisition bij een detacheerder, wat maakt het werken bij Joinuz zo leuk?

“Het feit dat je voor een langere periode met een kandidaat in contact blijft en een band met elkaar kunt opbouwen. Dat je echt iets kunt betekenen en dat je kunt zien hoe iemand zich ontwikkelt. We werken voor leuke doelgroepen en ik vind het interessant dat je je kunt specialiseren. Door je te verdiepen in jouw doelgroep, word je een specialist op dat gebied."

Sfeer, collega’s en activiteiten

"En Joinuz is een mooi bureau. Er heerst een superfijne werksfeer, ik heb heel leuke collega’s en fijne arbeidsvoorwaarden. We hebben regelmatig uitjes en activiteiten en we hebben een gezellig en fanatiek team. Natuurlijk zijn we wel commercieel, maar niet té. We denken echt vanuit onze kandidaten en niet vanuit de omzet. Persoonlijk vind ik eigenlijk dat je het niet beter kunt krijgen dan bij Joinuz. En wat ik trouwens ook goed vind, is dat we aandacht hebben voor gezondheid. Er komt regelmatig een masseur langs die je even onder handen neemt, we doen jaarlijks een health check, we sporten regelmatig samen en iedere dag staat er een gezonde lunch klaar.”

Uitjes Joinuz

Iets voor jou?

Zie jij jezelf ook wel als talent acquisition specialist aan de slag gaan bij ons? We kunnen altijd goede, fijne en leuke mensen gebruiken! Bekijk hier onze werken bij Joinuz pagina. Neem je contact met ons op? Dan spreken we elkaar snel!

Al langer opzoek naar de ideale baan? Laat ons via een aantal vragen weten wat jouw droombaan is en we gaan voor je op zoek! Lekker simpel.