Mijn verwachting was dat er wat weerstand zou komen, omdat er mogelijk gekort ging worden op de huishoudelijk hulp die mevrouw ontvangt. Mijn klomp brak daarom ook toen de mevrouw het gesprek opende met de zin: “Ik weet niet wat jullie hier precies komen doen, maar ik hoef echt geen 2,5 uur zorg. 2 uur is voor mij meer dan genoeg”. Wat dat betreft de omgekeerde wereld, maar wel heel leuk om te zien dat dit dus ook nog gewoon voor komt.
Uiteindelijk is er gedurende het gesprek ingezoomd op de huishoudelijke klusjes die mevrouw wel en niet meer zelfstandig uit kan voeren. Ook werd er, als vanzelfsprekend, gevraagd naar het netwerk en de dagelijkse bezigheden. Het was duidelijk dat deze mevrouw helaas niet zo veel aanspraak had en dat haar netwerk met vrienden summier is. Erg sneu natuurlijk. Bij het afscheid bleef deze mevrouw daarom nog lekker lang doorkwebbelen, omdat ze naar eigen zeggen het wel heel leuk vond dat ze weer eens wat andere mensen over de vloer had.
Na het huisbezoek heeft Paula mij wegwijs gemaakt in het systeem en liet ze mij zien hoe de rapportages opgemaakt werden. ’s Middags mocht ik daarnaast nog aansluiten bij de (anonieme) intervisie, waar de WMO consulenten knelpunten in casussen bespraken.
Aan het eind van de dag ging ik moe, maar voldaan van Den Haag naar huis. Het was erg leuk om eens met eigen ogen te zien hoe de WMO Consulenten bij de MO-zaak te werk gaan. Zeker met het oog op de mooie samenwerking die Joinuz en de MO-zaak zijn aangegaan. De komende jaren gaan wij een hoop ergotherapeuten, fysiotherapeuten, maatschappelijk werkers en orthopedagogen op weg helpen binnen de WMO. Zo kunnen ze via Joinuz en de MO-zaak een opleiding krijgen, waar leren en stage-/werkervaring gecombineerd worden. Het eerste traineeprogramma is onlangs gestart. Lijkt dit je ook wat? Stuur dan snel je CV naar lisa@joinuz.nl en wie weet kan jij aan het volgende opleidingstraject deelnemen!
Benieuwd naar al onze WMO vacatures? Neem hier een kijkje en solliciteer direct.