In deze blog leggen we uit wat sociaal werk precies is.

We starten bij de kernwaarden: de basis die centraal staat in elke soort functie die een sociaal werker kan hebben. We leggen je ook uit waar je aan de slag kunt gaan als sociaal werker, welke opleiding je daarvoor nodig hebt, met wie je werkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor onze opdrachtgevers.

Als laatste gaan we nog kort in op wat wij jou te bieden hebben als je via Joinuz aan de slag gaat of gaat starten als sociaal werker.

Wat zijn de kernwaarden van sociaal werk?

De kernwaarden, ook wel de beroepscode van sociaal werk, zijn de regels die aangeven hoe een sociaal werker zich zou moeten gedragen. Omdat je werkt met kwetsbare mensen, zijn deze kernwaarden belangrijk om je aan te houden. Het is misschien gewenst gedrag, maar een sociaal werker zou het eigenlijk al heel logisch moeten vinden dat je respectvol omgaat met mensen. In totaal zijn er 29 normen en 5 kernwaarden vastgesteld door de BPSW, de beroepsvereniging van professionals in sociaal werk. Deze kernwaarden zijn onderdeel van de actuele visie op sociaal werk.

Een sociaal werker heeft namelijk de verantwoordelijkheid om cliënten te helpen. En dat is een flinke verantwoordelijkheid. Met de kernwaarden kunnen alle sociale werkers naar dezelfde waarden handelen, zodat mensen dezelfde kwaliteit van behandeling krijgen, wie ze ook voor zich hebben.

De kernwaarden zijn:

1. Respect voor menselijke waardigheid en autonomie

2. Betrokkenheid en de bereidheid om mensen bij te staan

3. Sociale rechtvaardigheid en mensenrechten

4. Deskundigheid en zorgvuldigheid

5. Betrouwbaarheid en integriteit

    Waar kun je als sociaal werker aan de slag?

    Sociaal werk is een breed domein. Met een afgeronde mbo-opleiding sociaal werk of een hbo-diploma social work op zak kun je daarom op veel verschillende plekken aan de slag.

    Je hebt geleerd hoe je professionele ondersteuning moet geven aan mensen die richting het randje van de samenleving lopen en je weet hoe je ze kunt stimuleren om weer deel te gaan nemen aan de maatschappij.

    Welke doelgroepen kent sociaal werk?

    ‘Buiten de samenleving’ is een breed begrip. Eigenlijk worden daar mensen mee bedoelt die persoonlijke problemen hebben waardoor ze niet zomaar kunnen ‘meedoen’ in de maatschappij. Vanwege hun persoonlijke situatie hebben ze problemen met wonen, naar school gaan, werken en andere dagelijkse dingen in hun leven. Denk bijvoorbeeld aan:

    • Mensen met schulden
    • (Jonge) alleenstaande ouders of tienermoeders
    • Jongeren met een lastige thuissituatie
    • Drugs- en alcoholverslaafden
    • Dak- en thuislozen
    • Gedetineerden
    • Vluchtelingen en asielzoekers

    Maar ook:

    • Ouderen
    • Pleegkinderen
    • Slachtoffers van beroving, inbraak en/of geweld
    • Mensen met een lichamelijke of verstandelijke handicap

    Welk werk doe je als sociaal werker?

    Zoals je hierboven hebt gelezen zijn er veel verschillende mensen die buiten de samenleving kunnen komen te staan. Al deze mensen hebben hulp nodig om hun leven weer op de rit te krijgen, zodat ze aan hun problemen kunnen werken. Uiteindelijk is het doel dat ze weer kunnen deelnemen aan de maatschappij.

    Je kunt daarom ook op veel verschillende soorten plekken aan de slag. Daardoor kunnen je je precieze taken per doelgroep enorm uiteenlopen. En ook hoe een werkdag eruitziet kan daarom per sociaal werker verschillen, maar over het algemeen hou je je bezig met:

    • Intakes en assessments
    • Begeleiden en ondersteunen van cliënten
    • Doorverwijzen van cliënten
    • Voorlichting en preventie

    Bij al deze taken spelen de kernwaarden een rol:

    • Intakes moeten bijvoorbeeld deskundig en zorgvuldig uitgevoerd worden
    • Het begeleiden en ondersteunen van cliënten gebeurt met betrokkenheid
    • Bij doorverwijzingen is het belangrijk om je betrouwbaarheid en de vertrouwelijkheid die je hebt opgebouwd intact te houden
    • Tijdens voorlichting en preventie is respect voor menselijke waardigheid essentieel

    Zijn sociaal werk en maatschappelijk werk hetzelfde?

    Niet precies. Maatschappelijk Werk en Sociaal Werk zijn twee verschillende opleidingen. Maatschappelijk Werk is daarvan de bredere, ‘algemenere’ opleiding. Sociaal Werk is net wat specifieker. Op de werkvloer zit er wel overlap tussen maatschappelijk werk en sociaal werk.

    Sommige instanties zien maatschappelijk werker en sociaal werker dan weer wel als twee verschillende namen voor hetzelfde werk. Wij kiezen ervoor om deze functies gescheiden te houden.

    Welke vaardigheden heeft een sociaal werker nodig?

    Als sociaal werker ondersteun je mensen die hulp nodig hebben om weer hun eigen draai te vinden in de samenleving. Het is jouw taak om mensen te stimuleren om weer actief mee te doen in de maatschappij. Dit kan betekenen dat je een ontwikkeling op gang brengt op een of meerdere vlakken waarin ze mogelijk achterlopen, of hulp bieden bij het oplossen van problemen die ze hebben. Van wonen en leefbaarheid, tot school en werk, sociale relaties en financiën, maar ook lichamelijk en psychische gezondheid. Uiteindelijk leidt het allemaal tot het doel voor de cliënten zelf: zingeving.

    Om je taak goed te kunnen uitvoeren als sociaal werker, moet je natuurlijk gek zijn op sociaal contact. Daarnaast verwachten onze opdrachtgevers dat sociaal werkers een aantal basisvaardigheden hebben. Dat zijn onder andere:

    • Betekenisvol contact kunnen leggen met verschillende mensen
    • Actief kunnen luisteren
    • Signalen van cliënten kunnen opvangen
    • Mensen kunnen ondersteunen, zodat ze zich kunnen ontwikkelen op een manier die zij prettig vinden
    • Mensen met elkaar kunnen verbinden

    Uiteindelijk is het doel dat mensen weer op eigen kracht verder kunnen. Voordat cliënten daar zijn, is het mede aan jou om ze daarin bij te staan en ze als het ware te versterken. Dit wordt bij sociaal werk ook wel empowerment genoemd. Je focust je daarbij op het welzijn, de gezondheid, de krachten en de beschermende factoren van een cliënt.

    Wat verdien je als sociaal werker?

    Wat je precies verdient als sociaal werker hangt niet zo zeer af van waar je aan het werk gaat. Ga je werken bij een gemeente, een daklozenopvang, of jeugdzorg? Als jouw titel sociaal werker is, dan hanteren organisaties de CAO sociaal werk, tenzij je voor een gemeente werkt, dan val je namelijk onder de gemeente salarisschalen.

    Wat je uiteindelijk verdient – ook als je via Joinuz aan de slag gaat – hangt af van een combinatie van je opleiding, ervaring en vaardigheden. Deze bepalen namelijk je salarisschaal. Wij zorgen er in ieder geval altijd voor dat je salaris past bij jouw specifieke kwaliteiten en vaardigheden.

    Wat kun je verder van Joinuz verwachten?

    Naast een salaris dat past bij jouw ervaring zijn er ook andere dingen die Joinuz graag voor je regelt:

    • Een reiskostenvergoeding of leaseauto
    • Een goede pensioenregeling
    • Toegang tot een bedrijfsfitnessplan (ter waarde van € 25 per maand)
    • Toegang tot vak gerelateerde opleidingen
    • Een op maat gemaakt opleidingsprogramma via de Joinuz Academy.

    Via Joinuz aan de slag als sociaal werker

    Ben je geïnspireerd door wat je hierboven hebt gelezen? Fijn! Hou dan vooral ook onze vacatures in de gaten. Weet je al precies waar je wil werken, maar heb je de match tussen vacature en jouw wensen nog niet gevonden? Neem gerust contact met ons op. Dan kunnen we samen de juiste werkplek voor je vinden, zodat jij lekker aan de slag kunt. We horen graag van je.