Specialist in voorzieningen binnen de Wmo

Binnen de Wmo ben ik specialist in voorzieningen. Door mijn eerdere werkzaamheden als hulpmiddelen leverancier ben ik in staat andere mensen op te leiden en te coachen, zodat zij een gedegen advies kunnen geven. Binnen de gemeente Den Haag waar ik nu geplaatst ben, heb ik ook meerdere mensen mogen coachen.

Blijven leren als Wmo Consulent

Anderhalf jaar geleden ben ik begonnen met mijn Master Management, met een specialisatie in het Verandermanagement. Met een beetje geluk en hard werken hoop ik deze in februari 2019 af te ronden.

Detacheren of vast in dienst?

Op dit moment ben ik bezig met mijn scriptie. Deze gaat over het verschil tussen het adoptie vermogen van werknemers die meer dan een jaar bij 1 gemeente werken en werknemers die korter dan 1 jaar bij de gemeente werken. Onder deze laatste groep kun je gedetacheerd personeel rekenen. Mij viel op dat ingrijpende veranderingen moeilijker te verwerken waren voor het bestaande personeel, dan het kort verblijvend (gedetacheerde) personeel. Ik denk dat dit komt, doordat het bestaande personeel een aandeel heeft gehad in de oude situatie. Zij hebben meegewerkt aan projecten, hebben geholpen met het ontwikkelen van werkprocessen en hebben de opzet van rapportages gemaakt. Wanneer dit allemaal verandert, ontstaat er veel weerstand. Men wil niet afbreken wat zij ooit hebben opgebouwd. Dit is een grote demotiverende factor, waardoor het accepteren van de nieuwe situatie langer uitblijft.

Ik heb persoonlijk voor de detachering gekozen, omdat het erg afwisselend is en je vaak in situaties terecht komt waar veel moet veranderen. Dít zorgt ervoor dat ik meewerk aan het oplossen van een probleem en ook kan meedenken over de oplossing. Dit is voor mij een uitdaging. Joinuz matcht mij met projecten waar ik het best tot mijn recht kan komen.

Adoptievermogen binnen de Wmo

Het werkende leven van een Wmo consulent is geen dag hetzelfde. Dat maakt het werk ook zo leuk. Iedere keer ontmoet je nieuwe mensen en kom je terecht in verschillende situaties.

Als Wmo consulent heb je voortdurend te maken met verandering. Voorbeelden van veranderingen en ontwikkelingen zijn:

  • Wil een gemeente gaan werken in wijkteams of willen ze juist centraal vanuit het gemeentehuis werken?
  • Is er een systeem ontworpen wat beter past bij de manier van werken en zorgt dat voor betere rapportages en een efficiëntere werkwijze?
  • Wat vindt de politiek en wat geven zij aan dat er moet gebeuren?
  • Heeft een gemeente te maken met achterstanden en duurt het te lang om deze in te halen met de normale werkprocessen?

Zomaar wat veranderingen gegrepen uit het leven als Wmo consulent en dat vraagt veel flexibiliteit. Het kan per dag verschillen wat er van je verwacht wordt en hoe je werkzaamheden moet uitvoeren. Je hebt hiervoor een hoog adoptievermogen nodig. Je mag kritisch zijn, maar soms moet je de dingen accepteren hoe ze zijn. Persoonlijk vind ik het leuk om hierin de balans te zoeken. Ik vind het fijn dat ik de vrijheid krijg mijzelf te ontwikkelen in hetgeen ik het best bij mij vind passen.

Wil jij ook werken binnen de Wmo? Bekijk hier onze Wmo vacatures.