Signalen van te hoge werkdruk

Niet iedereen heeft evenveel energie of hetzelfde weerstandsvermogen. Waar de een fluitend ‘lekker bezig’ is, raakt de ander al snel gestrest. Het herkennen van de signalen van hoge werkdruk is dus essentieel om op tijd in te grijpen. Hier zijn enkele symptomen die kunnen wijzen op jou werkdruk die te hoog is:

  • Je raakt sneller geïrriteerd
  • Vergeten wordt een dagelijkse gewoonte
  • Concentreren op je werk wordt moeilijker
  • Je loopt constant achter de feiten aan

Dit kunnen allemaal signalen zijn dat de werkdruk mogelijk te hoog voor je is.

Neem jezelf eens onder de loep

Het kan best lastig zijn om toe te geven dat je het moeilijk vindt om "nee" te zeggen, of dat je niet goed kunt delegeren. Ook je privésituatie kan invloed hebben op hoe je de werkdruk ervaart. Sta eens stil bij jouw eigen rol hierin. Eerlijkheid naar jezelf is de eerste stap naar een oplossing.

Het kan natuurlijk zijn dat je echt te veel op je bordje hebt. Ga dan eens in gesprek met je baas.

Werkdruk

Te hoge werkdruk verminderen

Je baas vertellen dat je het te druk hebt is een goede eerste stap. Een verantwoordelijke werkgever zal dit serieus nemen, mede omdat de kosten van een medewerker met burn-out klachten hoog kunnen oplopen. Proactief handelen is hierbij essentieel.

Kom met concrete voorbeelden

Om je punt kracht bij te zetten, is het handig om gedetailleerd bij te houden wat je dagelijkse taken zijn en hoeveel tijd je daaraan besteedt. Giet alles in een mooi bestandje, zo’n overzicht maakt jouw werkdruk namelijk inzichtelijk en concreet. Dit kan je helpen om je werkdruk concreet en inzichtelijk te maken voor je baas.

Bedenkt ook alvast mogelijke oplossingen om je werkdruk te verlagen. Bespreek deze met je baas. De kans is groot dat je samen tot een oplossing komt.

"Elk kantoor zou een stilteruimte moeten hebben. De werkgever zou iedereen moeten aansporen om elke dag ongeveer dertig minuten daarin door te brengen. Mediteren mag, maar het hoeft niet. Het gaat juist om rust, om niksen, om doelloos gedrag waar we behoefte aan hebben. Er zijn al wat bedrijven die dit soort ruimtes hebben. Google heeft een zogeheten nap pod, voor het doen van tukjes. Het gaat erom dat je middenin de drukte van het kantoor even rustig wordt, even naar jezelf luistert: hoe voel ik me, waar ben ik eigenlijk mee bezig. Even unpluggen."

Door: Alan Lightman, hoogleraar in de menswetenschappen aan het Massachussetts Institute of Technology.

Werkdruk