Op gesprek!
Je hebt een interessante vacature gezien, hebt een knaller van een brief geschreven, je CV op orde gemaakt en nu word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Alleen gaat dat gesprek online plaatsvinden. Nog nooit eerder gedaan? Joinuz helpt je op weg. Al wel vaker gesolliciteerd met videobellen? Dan zijn deze tips misschien gesneden koek voor je. Of wie weet lees je juist wel wat er bij een vorige online sollicitatie niet goed ging. Toch ook maar even lezen dan? De meeste tips zijn misschien vrij logisch, want inmiddels Teamsen, Zoomen en Skypen we ons met zijn allen een slag in de digitale rondte. Maar toch:

  • Je voorbereiding. Bereid je voor, oefen je gesprek. Weet via welke app je je gesprek gaat hebben en zorg dat je die app goed snapt en kent. Zodat je niet vijf minuten voor aanvang ineens voor gekke verrassingen komt te staan.
  • Je profielfoto. Skype? Teams? Facetime? Overal kun je een goede, professionele en sympathieke profielfoto plaatsen. Doe dat dan ook; dat is het eerste dat je gesprekspartner van je ziet.
  • Je verbinding. Echt. Zorg voor een goede verbinding, dat is de basis. Dus: check, baby check, baby 1 – 2 – 3 – 4.
  • Je audio en video. Camera? Geluid? Actie! Zorg ervoor dat je camera en geluid aanstaan en dat je op een goede manier in beeld bent. Niet te veel licht, niet te weinig. Niet te ver van de camera, niet te dichtbij. Zet je camera zo hoog dat je niet naar beneden hoeft te kijken. Haal tegels uit de stoep om je laptop hoger te zetten, laat je vader zijn oude telefoongidsen brengen of zaag een stuk van de poten van je stoel af. Regel het. Je staat er zoveel beter op als je recht in de lens kunt kijken. Try it.
  • Je afleiding. Andere apps? Sluiten. Geen ‘ja, maar’, gewoon alle andere apps op je laptop of je tablet afsluiten. En je telefoon? Uitzetten. Zodat je niet gestoord kunt worden door het geluid van inkomende berichten, pingeltjes van je voetbalpoule of een exploderende appgroep van vrienden.
  • Je achtergrond. Wat laat je achter je zien? Needless to say, maar een rustige achtergrond is stukken beter dan een keuken met de vaat van 10 dagen opgestapeld. Je kunt natuurlijk ook je achtergrond vervagen in de app die je gebruikt. Weet je niet hoe? Check het een dag van tevoren. Dat hoef je je daar vlak voor je online sollicitatie niet druk om te maken. Kun je je lekker concentreren op het gesprek zelf.
  • Je kleding. Zie er netjes en verzorgd uit, kies iets waar jij je lekker in voelt en waarvan je denkt dat het past bij de organisatie. En dat geldt niet alleen voor dat gedeelte van je kleding dat in beeld komt. In je oude boxershort je gesprek voeren is echt anders dan wanneer je ook gewoon een nette broek (en schoenen) hebt aangetrokken. En het voorkomt gênante momenten als je tijdens je gesprek toch onverwachts ineens moet opstaan, omdat er een neushoorn dwars door je deur dendert of je bejaarde buurvrouw doodleuk 5 minuten lang met haar trouwring op het raam blijft staan tikken.
  • Je lijf. Maak oogcontact. Kijk niet alleen naar je scherm, maar kijk ook regelmatig recht de lens in. Op die manier ziet je gesprekspartner je echt. En dat helpt je. Trust us. Zorg voor een open en actieve houding, let op je handen en armen; zwaai die in al je enthousiasme niet steeds langs de camera, daar word je gesprekspartner op den duur tureluurs van.
  • Je afronding. Vaak nemen mensen bij videogesprekken minder tijd voor een goede afronding. En dat is jammer. Want ook dat is belangrijk. Zorg er dus voor dat jij aan het eind van het gesprek goed weet waar je aan toe bent. Heb je nog vragen? Weet je hoe het vervolg van de sollicitatieprocedure eruitziet? Is jouw beeld van organisatie en de functie helemaal helder? Nee? Stel je vragen! Ja? Rond vriendelijk en kordaat af.

Hét grote voordeel bij je online sollicitatie
Je hebt één supergroot voordeel bij online solliciteren: je kunt ongegeneerd en ongezien een spiekbriefje gebruiken. Schrijf vragen die je wil stellen of belangrijke steekwoorden op een briefje en plak dat naast de camera van je laptop of tablet. Dan valt het niemand op als jij even checkt of je alles al hebt verteld of gevraagd. Moet je alleen niet te klein schrijven en zorgen dat je het zelf makkelijk kunt lezen.

En verder?

Vooraf: Ben op tijd, bereid vragen voor, ken je eigen CV op je duimpje, verdiep je in de organisatie, lees de vacature nog een keer goed door en bedenk vast hoe je jouw ervaring en vaardigheden kunt koppelen aan functievereisten.

Tijdens: geef heldere en concrete antwoorden en stel gerust relevante vragen. Durf de tijd te nemen voor een antwoord. Een korte stilte laten vallen is echt niet erg. En ben niet bang om je positieve kanten op een oprechte manier te benoemen.

‘Huh, maar die tips, die ken ik al’, zul je denken. Dat kan heel goed. Als je je online sollicitatiegesprek goed hebt voorbereid, lijkt dit namelijk verdacht veel op een ‘gewoon’ sollicitatiegesprek.

En nu? Klaar om aan de slag te gaan? Ready for some action? Bekijk onze actuele vacatures. Zit er een functie waar jij wel een online sollicitatie aan wil wagen? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Reageer en wie weet spreken we je snel!