Carrièreswitch tip 1: vraag jezelf af wat je echt wilt.

Een carrièreswitch maken is nogal ingrijpend. Je geeft er immers flink wat zekerheid mee op.

Vraag jezelf dus af of je echt wilt switchen. Is het antwoord 100% Ja? Bedenk dan wat voor werk je wel wilt doen. Waar word je echt blij van, waar loop je warm voor. Volg hierbij je hart en minder je portemonnee. Spaar jezelf niet: wees eerlijk over je gevoelens, wensen en – niet geheel onbelangrijk – je mogelijkheden.

De 'waarom' vraag is hierbij minstens zo belangrijk. Mis je bijvoorbeeld vrijheid in je werk? Wellicht kan je die vrijheid al op een andere manier krijgen zonder direct een carrièreswitch te maken. Praten en communiceren over jouw gevoel is daarbij heel belangrijk.

Carrièreswitch tip 2: durf te dromen

Een droombaan is eigenlijk niets anders dan de concretisering van een gedroomde baan. Een baan dus waarvan of waarover je hebt gedroomd. Als je plannen voor een carrièreswitch serieus zijn, moet je vooral ook blijven dromen. Laat daarbij je fantasie de vrije loop. Omarm de ideeën – hoe buitenissig dan ook – die bij je opborrelen. Diepzeeduiker willen worden terwijl je nu juridisch medewerker bent. Why not? Wie niet groots durft te dromen, zal ook nooit iets groots realiseren.

Carrièreswitch tip 3: koester je skills

Je hebt de nodige diploma’s op zak. Ervaring opgedaan in een bepaalde sector. Aanvullende cursussen gedaan. Da’s allemaal niet niks. Al die skills en ervaringen kun je mee laten wegen in je zoektocht naar een nieuwe carrière. Dat maakt het allemaal wat makkelijker. En vergroot de kans op een succesvolle carrièreswitch. Werk je nu bijvoorbeeld in de zorg? Dan ben je zeer waarschijnlijk empathisch, emotioneel stabiel, fysiek sterk, oplossingsgericht en kun je goed luisteren. Vaardigheden die ook in een andere baan goed van pas kunnen komen.

Carrièreswitch tip 4: win advies in

Je weet wat je niet (meer) wilt . Wat je dan wel wilt, is nog even een groot vraagteken. Win advies in als je er zelf niet uitkomt. Praat erover met familie, vrienden, kennissen. Vertel ze dat je een carrièreswitch overweegt, maar nog ‘worstelt’ met allerlei onzekerheden en gevoelens. Grote kans dat iemand uit je naaste omgeving je op een idee brengt waar je zelf nog niet op was gekomen. Je kunt natuurlijk ook een loopbaancoach in de arm nemen om alle mitsen, maren en mogelijkheden van een carrièreswitch helder te krijgen.

Carrièreswitch tip 5: gebruik je netwerk

Stel, je wilt boomchirurg worden. Kok. Of digital marketeer. Of vul maar in. En je hoort van netwerkvriend Timo – die weet van jouw voorgenomen carrièreswitch – dat een kennis van hem dat beroep al jaren uitoefent. Bel diegene dan op. En vraag hem of haar het hemd van ’t lijf. Mensen vinden het sowieso altijd leuk om over hun werk en ervaringen te praten. Zo krijg je uit de eerste hand, gratis en voor niets, essentiële info over je mogelijk toekomstige carrière.

Het belangrijkste is om een eerste stap te zetten en niet met het gevoel te blijven lopen. Het maakt niet uit hoe klein, maar maak het bespreekbaar.

Je kunt natuurlijk ook altijd met ons praten over de twijfels die je hebt over je huidige job en het maken van een carrièreswitch. Ons team staat klaar voor je. Gewoon even bellen en we plannen een afspraak in. Bij ons op kantoor of elders.

Veel succes met jouw mogelijke carrièreswitch, wij staan achter je!