Solliciteren via videobellen vraagt om nieuwe skills

De huidige samenleving, en daarmee ook ons werkleven, is in een korte tijd enorm veranderd. Daarmee dus ook het sollicitatieproces. Want nette, opgepoetste schoenen? Joh, je hoeft ze niet eens meer aan te trekken. Je verslapen? Vast niet, want je bent al aanwezig op de afgesproken locatie. En je lunch of snacks? Je loopt gewoon naar je keuken als je trek hebt.

Hoezo dat allemaal? Je solliciteert nu gewoon via videobellen! En omdat dat een heel andere manier van solliciteren is dan je gewend bent, krijg je hierbij de 10 gouden tips. Dan weet jij zeker dat je virtuele sollicitatie straks soepel verloopt, zonder vervelende verrassingen.

Tip 1: Camera op ooghoogte

Op camera zien dingen er vaak anders uit dan in het echt, jij dus ook. De hoogte van je camera is dus erg belangrijk. In het echt kijken mensen je vaak op ooghoogte aan, maar online is dat lastig vanwege de positie van je camera.

Zorg er dus voor dat je camera op ooghoogte staat. Bij een laptop kun je bijvoorbeeld een oude schoenendoos gebruiken om je laptop hoger te krijgen.

Tip 2: Zorg voor een stabiele internetverbinding

Het interview duurt al een poosje. Helaas merk je dat je tot nu toe niet echt veel indruk maakt. Maar
 plotseling komt er zó’n geweldig, intelligent verhaal uit jouw mond, dat je verbaast denkt: Wauw, kwam dat Ă©cht uit mijn eigen brein? Zo hĂ©. Gelukkig, dat maakt die eerdere antwoorden zeker weten goed.

Met een brede, zelfverzekerde glimlach wacht je op de reactie van je interviewer. Die staart je 5 seconden zwijgend aan. Na 10 seconden nog steeds. En na 20 seconden door hem aangestaard te worden, begint het wel erg ongemakkelijk te voelen.

Is je misschien-nieuwe-werkgever nou zo onder de indruk, of zei je tóch iets doms zonder dat je dat doorhad? Terwijl die gedachte door je hoofd schiet, beweegt plotseling het beeld weer. En hij zegt: “Je verbinding stopte ineens. Ik hoorde daardoor helaas niet wat je de afgelopen 2 minuten vertelde. Kun je je verhaal a.j.b. nog een keer herhalen?”

Mweh-mweh-mweh-mweh-mwwweeeeehhhhh


Dus: Check ruim van tevoren of je internetverbinding stabiel is.
Ook is een bedrade internet verbinding altijd stabieler dan een draadloze verbinding. Als je de mogelijkheid hebt om een netwerkkabel te gebruiken raden wij dit zeker aan!

Tip 3: Kledingtip(s) voor videobellen

Een goede voorbereiding geldt ook voor je kleding. Oké, als je geen schoenen draagt, dan zal waarschijnlijk niemand dat merken. Maar doe gewoon wel nette kleding aan die je bij een gewone sollicitatie ook aan zou doen.

Het is beter om overdressed te zijn dan underdressed.

Zorg er dus voor dat je een gestreken overhemd of nette blouse aantrekt ener verzorgd uitziet. Ook al is het bedrijf waar je solliciteert vrij in hun dresscode is het altijd verstandig om hier niet op te gokken. Ook vallen dierenharen heel erg op, op de camera. Geen dierenharen op je kleding is dus een must!

Verder nog even dit, trek ook gewoon een broek aan, want stel dat je wel op moet staan


Tip 4: Zorg ervoor dat niemand je kan storen

Ken je dit filmpje nog? Tijdens een live interview op BBC huppelden de kids van meneer de professor zijn kantoor binnen. De hele wereld was er getuige van en hilarisch dat het was!

Maar stel dat zoiets onverwachts gebeurt tijdens jouw sollicitatiegesprek? Bijvoorbeeld dat je kat opeens over je toetsenbord loopt. Of dat je hond onophoudelijk blaft en jullie elkaar niet meer kunnen verstaan. Oei
 bij BBC vond je het grappig, maar nu ook?

Waarschijnlijk niet. Zoiets maakt je alleen maar onzeker. En onzekerheid is het laatste wat je kunt gebruiken tijdens je sollicitatiegesprek. Sowieso maakt bijvoorbeeld een boze partner op de achtergrond die roept ‘of je nou eindelijk eens je vieze sokken in de wasmand wil gooien’ waarschijnlijk ook niet zo’n lekkere indruk.

Daarom: zorg ervoor dat je niemand je kan storen tijdens het solliciteren via videobellen!

Tip 5: Zet notificaties op je mobiel uit

Zet je telefoon op vliegtuig stand en leg hem uit je zicht. Zo kunnen pop-ups van apps je ook niet afleiden en heb je 100% je aandacht bij je sollicitatiegesprek.

Tip 6: Achtergrond en omgeving

Met de geweldige technologie van tegenwoordig is het mogelijk om bij de meeste videobel diensten een achtergrond in te stellen. Maak hier gebruik van.
Kies dan niet een achtergrond met alle kleuren van de regenboog, maar gewoon een rustige effen kleur. Een witte achtergrond is prima.

Mocht dit niet werken, check dan je omgeving: wat komt in beeld?

Het komt namelijk niet echt professioneel over als je omringd bent door mandarijnenschillen of speelgoed van je kind. Check daarom wat er allemaal in beeld is wanneer jij je camera aan hebt staan. Dat kunstzinnige naaktportret is misschien heel gaaf, maar of je nieuwe werkgever dat nou ook vindt


Zorg ook voor goede belichting. En zorg dat je niet in het licht zit. Dit houdt in dat de lichtbron direct achter je is. Dit kan ervoor zorgen dat je helemaal donker wegvalt op de camera. Het beste is om licht van achter de camera te hebben dat direct op je gezicht schijnt.

Ga dus vooral lekker in de buurt van een raam zitten.

Tip 7: Sluit pop-ups en updates

Van welke apps krijg je pop-ups? Sluit desktop-Whatsapp en dergelijke dus van tevoren af. Anders raak je tijdens je sollicitatie misschien afgeleid door de nieuwe vakantiefoto’s van je oma.

Zo ook met tabbladen: sluit ze. Dan zingt Frans Bauer ook niet per ongeluk tijdens je gesprek, omdat je YouTube-tabblad nog openstond.

Daarnaast: gebruik je Windows? Check dan echt even goed dat je computer niet nét voor je sollicitatie besluit te updaten. Sommige updates kunnen enorm lang duren. Soms betekent dat letterlijk dat je computer 3 uur lang niet beschikbaar is.

Tip 8: Bereid je gewoon goed voor!

Je solliciteert nu via videobellen, maar het is geen goed idee om een spiekbriefje bij je gesprek te houden. Of om snel even antwoorden te Googlen. Ja, tenzij je over wilt komen als een ongeĂŻnteresseerde nieuwslezer. Of de indruk wilt wekken dat je zĂł onzeker bent, dat je weinig oogcontact durft te maken.

Jij bent een professional, en professionals bereiden zich gewoon goed voor. Dit is dus niet anders dan een ouderwetse, face-to-face sollicitatie. Dit geldt dus ook voor de set-up van je computer en omgeving. Zorg ervoor dat alles ruim van tevoren goed werkt en klaarstaat voor het gesprek.

Tip 9: Maak oogcontact

Bij tip 8 las je er al kort over: zorg voor oogcontact. De neiging bij videobellen bestaat dat je naar het scherm kijkt. Ja logisch eigenlijk ook, omdat je daar je interviewer ziet. Maar daardoor kijk je half naar beneden, terwijl je aan het praten bent. Dat ziet er best raar uit en kan de persoonlijke connectie teniet doen.

Dus: kijk in de camera. Dat voelt waarschijnlijk een beetje onwennig. Het beste is dus om dit van tevoren al een paar keer te oefenen. Dan voelt het al snel natuurlijk. Goede reden om je moeder deze week vaak te videobellen!

Tip 10: Meest gemaakte fouten door kandidaten bij solliciteren via videobellen

ResumeGo interviewde 277 werkgevers over solliciteren via videobellen. Hierin vroegen ze onder andere wat volgens hen de meestgemaakte fouten waren door kandidaten. Hier komt de top 3, zodat jij ze straks in ieder geval niet maakt:

Problemen met de software van het videobellen. Dus check die webcam van tevoren, check of het geluid goed doet, en volg de tips 1, 2, 6 & 7.

Luide achtergrondgeluiden. Zie tips 4, 5 & 7.

Te laat voor het interview. Zoals tip 9 al zei: bereid je gewoon goed voor. Dan kom je niet op het laatste moment nog voor verrassingen te staan.

Doe er dus je voordeel mee!

Dit waren ze dan, de 10 tips om succesvol te solliciteren via videobellen. Wil je je nieuwe solliciteren via videobellen-skills meteen oefenen? Mooi! We hebben namelijk ontzettend leuke, nieuwe vacatures voor je. Check snel deze pagina en wie weet videobellen we gauw!