Solliciteren via videobellen vraagt om nieuwe skills

De huidige samenleving, en daarmee ook ons werkleven, is in een korte tijd enorm veranderd. Daarmee dus ook het sollicitatieproces. Want nette, opgepoetste schoenen? Joh, je hoeft ze niet eens meer aan te trekken. Je verslapen? Vast niet, want je bent al aanwezig op de afgesproken locatie. En je lunch of snacks? Je loopt gewoon naar je keuken als je trek hebt.

Hoezo dat allemaal? Je solliciteert nu gewoon via videobellen! En omdat dat een heel andere manier van solliciteren is dan je gewend bent, krijg je hierbij de 10 gouden tips. Dan weet jij zeker dat je virtuele sollicitatie straks soepel verloopt, zonder vervelende verrassingen.

Tip 1: Maak van tevoren duidelijke afspraken

Normaal gesproken ga jij naar het bedrijf toe voor het sollicitatiegesprek. Duidelijk en simpel. Maar hoe zit dat nu dan? Welk videoplatform voor het solliciteren via videobellen gebruiken jullie? Zoom? Skype? Iets anders? Enne, wie belt wie eigenlijk? Spreek alles dus duidelijk af! Dan ben je niet 30 minuten bezig elkaar überhaupt aan de lijn te krijgen.

Tip 2: Zorg voor een stabiele internetverbinding

Het interview duurt al een poosje. Helaas merk je dat je tot nu toe niet echt veel indruk maakt. Maar… plotseling komt er zó’n geweldig, intelligent verhaal uit jouw mond, dat je verbaast denkt: Wauw, kwam dat écht uit mijn eigen brein? Zo hé. Gelukkig, dat maakt die eerdere antwoorden zeker weten goed.

Met een brede, zelfverzekerde glimlach wacht je op de reactie van je interviewer. Die staart je 5 seconden zwijgend aan. Na 10 seconden nog steeds. En na 20 seconden door hem aangestaard te worden, begint het wel erg ongemakkelijk te voelen.

Is je misschien-nieuwe-werkgever nou zo onder de indruk, of zei je tóch iets doms zonder dat je dat doorhad? Terwijl die gedachte door je hoofd schiet, beweegt plotseling het beeld weer. En hij zegt: “Je verbinding stopte ineens. Ik hoorde daardoor helaas niet wat je de afgelopen 2 minuten vertelde. Kun je je verhaal a.j.b. nog een keer herhalen?”

Mweh-mweh-mweh-mweh-mwwweeeeehhhhh…

Dus: Check ruim van tevoren of je internetverbinding stabiel is. En wat doe je als dat niet zo is? Dat lees je bij tip 3.

Tip 3: Zorg voor een Plan B

Mocht blijken dat je geboortedatum geen goed wifi-wachtwoord is (en al je buren dat ook weten) waardoor je verbinding nu overbelast is; dan is gewoon bellen je Plan B. Het gesprek kan dan alsnog doorgaan. Dus: wissel vooraf telefoonnummers uit, voor het geval dat.

Tip 4: Zorg ervoor dat niemand je kan storen

Ken je dit filmpje nog? Tijdens een live interview op BBC huppelden de kids van meneer de professor zijn kantoor binnen. De hele wereld was er getuige van en hilarisch dat het was!

Maar stel dat zoiets onverwachts gebeurt tijdens jouw sollicitatiegesprek? Bijvoorbeeld dat je kat opeens over je toetsenbord loopt. Of dat je hond onophoudelijk blaft en jullie elkaar niet meer kunnen verstaan. Oei… bij BBC vond je het grappig, maar nu ook?

Waarschijnlijk niet. Zoiets maakt je alleen maar onzeker. En onzekerheid is het laatste wat je kunt gebruiken tijdens je sollicitatiegesprek. Sowieso maakt bijvoorbeeld een boze partner op de achtergrond die roept ‘of je nou eindelijk eens je vieze sokken in de wasmand wil gooien’ waarschijnlijk ook niet zo’n lekkere indruk.

Daarom: zorg ervoor dat je niemand je kan storen tijdens het solliciteren via videobellen!

Tip 5: Zet je mobiel helemaal uit

Het lijkt ergens zo’n open deur, maar wist je dat veel sollicitanten dit niet doen? En het kan zelfs nog erger. Eén van onze professionals vertelde een gênant verhaal wat haar ooit tijdens een sollicitatie overkwam:

Ze solliciteerde via videobellen, vanwege de afstand. Ze had zich tiptop voorbereid. Maar op het moment dat ze écht pittige vragen kreeg, ging haar telefoon af… een keihard alarm nog wel. Iedereen schrok zich kapot. En nee, het was niet haar ringtone. Dat was ook niet mogelijk, omdat haar telefoon op vliegtuigmodus stond.

Wat het dan wél was? Een alert van de overheid. Ja, sommige alerts gaan ook af als je telefoon op vliegtuigmodus staat.

Dus: uit dat ding!

Tip 6: Ruim je computer en omgeving op

Iedereen heeft wel zo’n mapje op zijn bureaublad met gratis e-books die je ‘ooit nog eens wil lezen’. Of met foto’s die je ‘ooit nog eens moet sorteren’. Je aankomende sollicitatie via videobellen is zodoende een perfect moment om je bureaublad eens te ‘ontmappen´. Want hoe meer troep er op je desktop staat, hoe slomer je computer. En een snelle verbinding is voor het solliciteren via videobellen echt een must.

Dus: vaarwel kattenplaatjes, en vaarwel ´Hoe-word-je-snel-rijk’-e-book collectie.

Check ook je omgeving: wat komt in beeld?

Maar dit opruimen geldt ook voor je echte bureaublad. Ja, die ene waar je met je stoel aan zit. Het komt niet echt professioneel over als je omringd bent door mandarijnenschillen of speelgoed van je kind. Check daarom wat er allemaal in beeld is wanneer jij je camera aan hebt staan. Dat kunstzinnige naaktportret is misschien heel gaaf, maar of je nieuwe werkgever dat nou ook vindt…

Tip 7: Sluit pop-ups en updates

Van welke apps krijg je pop-ups? Sluit desktop-Whatsapp en dergelijke dus van tevoren af. Anders raak je tijdens je sollicitatie misschien afgeleid door de nieuwe vakantiefoto’s van je oma.

Zo ook met tabbladen: sluit ze. Dan zingt Frans Bauer ook niet per ongeluk tijdens je gesprek, omdat je YouTube-tabblad nog openstond.

Daarnaast: gebruik je Windows? Kijk dan echt uit dat je computer niet nét voor je sollicitatie besluit te updaten. Soms betekent dat letterlijk dat je computer 3 uur lang niet beschikbaar is. Windows is nogal berucht daarin.

Tip 8: Bereid je gewoon goed voor!

Je solliciteert nu via videobellen, maar het is geen goed idee om een spiekbriefje bij je gesprek te houden. Of om snel even antwoorden te Googlen. Ja, tenzij je over wilt komen als een ongeïnteresseerde nieuwslezer. Of de indruk wilt wekken dat je zó onzeker bent, dat je weinig oogcontact durft te maken.

Jij bent een professional, en professionals bereiden zich gewoon goed voor. Dit is dus niet anders dan een ouderwetse, face-to-face sollicitatie. Dit geldt dus ook voor de set-up van je computer en omgeving. Zorg ervoor dat alles ruim van tevoren goed werkt en klaarstaat voor het gesprek.

Welke kleding draag je tijdens het solliciteren via videobellen?

Nog even dit: een goede voorbereiding geldt ook voor je kleding. Oké, als je geen schoenen aanhebt, dan zal waarschijnlijk niemand dat merken. Maar doe gewoon wel nette kleding aan die je bij een gewone sollicitatie ook aan zou doen. En ja, ook een broek, want stel dat je op moet staan…

Tip 9: Maak oogcontact

Bij tip 8 las je er al kort over: zorg voor oogcontact. De neiging bij videobellen bestaat dat je naar het scherm kijkt. Ja logisch eigenlijk ook, omdat je daar je interviewer ziet. Maar daardoor kijk je half naar beneden, terwijl je aan het praten bent. Dat ziet er best raar uit en kan de persoonlijke connectie teniet doen.

Dus: kijk in de camera. Dat voelt waarschijnlijk een beetje onwennig. Het beste is dus om dit van tevoren al een paar keer te oefenen. Dan voelt het al snel natuurlijk. Goede reden om je moeder deze week vaak te videobellen!

Tip 10: Meestgemaakte fouten door kandidaten bij solliciteren via videobellen

ResumeGo interviewde 277 werkgevers over solliciteren via videobellen. Hierin vroegen ze onder andere wat volgens hen de meestgemaakte fouten waren door kandidaten. Hier komt de top 3, zodat jij ze straks in ieder geval niet maakt:

Problemen met de software van het videobellen. Dus check die webcam van tevoren, check of het geluid goed doet, en volg de tips 1, 2, 6 & 7.

Luide achtergrondgeluiden. Zie tips 4, 5 & 7.

Te laat voor het interview. Zoals tip 9 al zei: bereid je gewoon goed voor. Dan kom je niet op het laatste moment nog voor verrassingen te staan.

Doe er dus je voordeel mee!

Dit waren ze dan, de 10 tips om succesvol te solliciteren via videobellen. Wil je je nieuwe solliciteren via videobellen-skills meteen oefenen? Mooi! We hebben namelijk ontzettend leuke, nieuwe vacatures voor je. Check snel deze pagina en wie weet videobellen we gauw!