Werken bij de overheid

Toch blijkt dat mensen bij een loopbaankeuze vaak niet direct aan een overheidsbaan denken. Zonde, want het is een stabiele branche met interessante functies. Daarom gaan we in dit artikel dieper in op werken bij de overheid en wat dit jou te bieden heeft.

Benieuwd naar de diverse overheidsbanen? Joinuz helpt je aan werk binnen het Sociaal Domein of het Fysiek Domein.

De overheid – wat is dat eigenlijk?

‘De overheid’ is een overkoepelende term voor tal van bedrijfstakken. Er zijn twee hoofdsegmenten die op hun beurt weer onder te verdelen zijn in afzonderlijke overheidssegmenten:

Openbaar bestuur
Gemeenten
Provincies
Waterschappen
Rechterlijke macht
Rijksoverheid

Veiligheid
Politie
Defensie

In deze overheidssegmenten vind je tal van beroepsrichtingen. Ben je op zoek naar een baan in een van de volgende branches, dan raden we je zeker aan om je ook eens te oriënteren op een carrière bij de overheid:

 • Openbaar bestuur, veiligheid en juridisch
 • Zorg en welzijn
 • Sociaal Domein
 • ICT
 • Commercieel
 • Economisch-administratief
 • Techniek
 • Management

Deze diversiteit zorgt voor de meest uiteenlopende beroepen. Als politieagent of beroepsmilitair kom je in dienst bij de overheid, maar met een baan bij de rechtbank of een gemeentelijke instelling werk je eveneens voor de Nederlandse overheid.

Voordelen van werken bij de overheid

De veelzijdigheid is een van de aspecten die de overheid tot een aantrekkelijke werkgever maakt. Stabiliteit is een ander kenmerk van werken bij de overheid. Zo werkt maar liefst 90% van de werknemers in vaste dienst. Ter vergelijking: het gemiddelde in ons land ligt op 74%. Het is dan ook zeer aannemelijk dat je met een overheidsbaan een stabiele carrière opbouwt.

Een ander voordeel van werken bij de overheid is dat het vaak geaccepteerd is om in deeltijd te werken. Wel zien we hierbij een verschil tussen de diverse overheidssegmenten – zo werken de meeste mensen in deeltijd bij gemeenten en zijn de minste deeltijdbanen te vinden bij defensie – maar over het algemeen werkt ruim een derde van de werknemers bij de overheid in deeltijd (minder dan 35 uur per week). Wie op zoek is naar een deeltijdfunctie, heeft grote kans om deze te vinden in een overheidsbetrekking.

Het salaris van een ambtenaar

Uiteraard is een stabiele en uitdagende baan een groot pluspunt, maar als je kiest voor een baan bij de overheid, wil je ook weten wat je hiermee kunt verdienen. Door de veelzijdigheid is het wat ingewikkeld om hier een eenduidig antwoord op te geven – er zijn immers zoveel verschillende functies in diverse overheidssegmenten, dat het eigenlijk een beetje appels met peren vergelijken is.

Toch valt er wel iets zinnigs te zeggen over het salaris dat je bij de overheid kunt gaan verdienen. Iedere functie is namelijk ingedeeld in een salarisschaal. Deze salarisschalen bestaan uit meerdere stappen, zodat je tijdens je loopbaan kunt doorgroeien. Bovendien krijgt iedere ambtenaar ieder jaar salarisverhoging, waardoor het betrekkelijk eenvoudig is om met je salaris door te groeien.

De startsalarissen bij de overheid zien er gemiddeld gezien als volgt uit:

 • Afgeronde mbo-studie: tussen de € 1.671,-- en € 2.270,-- bruto per maand
 • Afgeronde hbo-studie: tussen de € 2.051,-- en € 2.805,-- bruto per maand
 • Afgeronde universitaire studie: tussen de € 2.160,-- en € 3.528,-- bruto per maand

Zelf aan de slag bij de overheid

Ondanks dat werknemers in dienst van de overheid relatief weinig van baan verwisselen, zijn er steeds meer vacatures om te vullen. Dit komt voor een groot deel door de toenemende vergrijzing in Nederland: veel mensen gaan met pensioen en er zijn nieuwe mensen nodig om deze vrijgekomen plekken op te vullen. Wie weet ben jij wel een van deze nieuwe werknemers die gaat voor een carrière bij de overheid.

Want wat jouw achtergrond ook is – welke studie je hebt gedaan of welke werkervaring je hebt – de kans is groot dat je bij de overheid een baan vindt die je op het lijf geschreven is. Joinuz denkt en zoekt graag met jou mee om jou aan deze baan te helpen. Wil jij werken bij de overheid? Neem dan snel contact met ons op voor een kennismakingsgesprek!

Meld je hier aan voor het kennismakingsgesprek over werken bij de overheid.