Wat doet een Wmo consulent?
Als Wmo-consulent is mijn voornaamste taak het ondersteunen van mensen die hulp nodig hebben. Dit kan variëren van het aanvragen van hulp in het huishouden tot het indiceren van hulpmiddelen zoals een rolstoel. Binnen de gemeente Diemen, waar ik nu werk, bezoek ik mensen thuis om hun situatie te evalueren, zodat we samen kunnen besluiten welke hulp het beste bij hen past.
Ik werk nauw samen met zorgaanbieders, mantelzorgers en natuurlijk mijn collega’s. Elke aanvraag is uniek, en daarom is een respectvolle en oprecht geïnteresseerde houding essentieel. Het is mijn uitdaging om ervoor te zorgen dat elk gesprek natuurlijk en openblijft, ook wanneer ik soms moeilijke beslissingen moet communiceren.
Wat doet een Wmo consulent nog meer?
Het werk van een Wmo consulent is heel divers. We hebben nog maar een klein deel van het takenpakket van een Wmo consulent behandeld.
Maar Wmo consulenten hebben nog veel meer taken en werkzaamheden, zoals:
- Advies geven en voorlichten: Het informeren van cliënten over de beschikbare voorzieningen, hulpdiensten en andere mogelijkheden binnen het kader van de Wmo;
- Monitoren en evaluatie: Als Wmo-consulent ben je verantwoordelijk voor het gehele proces van ontvangst tot afronding van aanvragen binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning. Dit omvat het beoordelen van de aanvraag, het verzamelen van de benodigde informatie en documenten, en het nemen van een besluit over de toekenning van voorzieningen;
- Bemiddelen en onderhandelen met zorgaanbieders: Samenwerking met externe partijen, zoals zorgverleners en maatschappelijk werk, is enorm belangrijk voor het bieden van een integrale aanpak en toegang tot een breed scala aan hulpbronnen.
- Opstellen van ondersteuningsplannen: Na het verzamelen van alle noodzakelijke informatie via intakegesprekken en huisbezoeken, ontwikkel je als Wmo-consulent een gedetailleerd ondersteuningsplan. Dit plan beschrijft de specifieke voorzieningen en diensten die worden aanbevolen om de cliënt effectief te ondersteunen, rekening houdend met hun persoonlijke situatie en wensen.
- Uitvoeren van intakegesprekken: Diepgaande gesprekken met cliënten voeren is ook onderdeel van de werkzaamheden van een Wmo consulent. Als Wmo consulent moet je unieke situaties en behoeften van je cliënten begrijpen. Deze gesprekken vormen de basis voor het ontwikkelen van een persoonlijk ondersteuningsplan dat nauwkeurig aansluit bij de individuele behoeften van de cliënt.
Wat verdient een Wmo consulent?
Een van de meest gestelde vragen die vaak naar voren komt bij mensen die overwegen om als Wmo-consulent te werken of net beginnen in de functie, is: "Wat verdient een Wmo-consulent?" Het salaris van een Wmo-consulent kan variëren op basis van verschillende factoren.
In 2023 ligt het gemiddelde startsalaris voor een Wmo-consulent rond de €2.500,- bruto per maand. Dit salaris kan stijgen op basis van ervaring, met senior Wmo-consulenten die soms wel tot €3.800,- bruto per maand of meer kunnen verdienen. Het is echter belangrijk op te merken dat dit gemiddelden zijn en dat het salaris ook afhankelijk kan zijn van de regio waar je werkt, de grootte en het budget van de gemeente, en specifieke taken en verantwoordelijkheden.
Afbeeldingbron: Indeed.com
Bovendien kunnen er ook secundaire arbeidsvoorwaarden zijn die de totale beloning aantrekkelijker maken, zoals reiskostenvergoeding, opleidingsmogelijkheden en pensioenopbouw. Voor velen is de intrinsieke waarde van het werk – het helpen van mensen en het maken van een verschil in hun leven - net zo belangrijk, zo niet belangrijker, dan het salaris zelf.
Welke opleiding heb je nodig om Wmo consulent te worden?
In 2023 zoeken gemeenten en veel andere opdrachtgevers meestal naar kandidaten met een Hbo-diploma onder hun arm. Denk aan studies zoals Maatschappelijk Werk en Dienstverlening of misschien Sociaal Pedagogische Hulpverlening.
Extra trainingen, specifiek over de Wmo, kunnen je carrière echt een boost geven. En geloof me, niets verslaat praktijkervaring. Vraag eens rond, pak een stage of een instappositie, en leer de kneepjes van het vak. En een tip? Blijf leren. De wereld van de Wmo is altijd in beweging, en het is jouw job om bij te blijven.
Een typische dag in het leven van de Wmo consulent Anouk
De wekker gaat vroeg af voor Anouk, zelfs voordat de zon opkomt. Met een snelle kop koffie om haar op gang te helpen, begint ze haar dag met het doornemen van e-mails en het controleren van haar agenda. Er staan verschillende huisbezoeken op de planning, en elk bezoek vereist een unieke voorbereiding.
Tegen 9.00 uur heeft Anouk haar eerste afspraak met mevrouw Jansen, een oudere dame die onlangs haar heup heeft gebroken en hulp nodig heeft bij dagelijkse activiteiten. Terwijl ze luistert naar mevrouw Jansen haar verhalen en zorgen, maakt Anouk aantekeningen over de specifieke hulp die nodig is en bedenkt ze welke diensten het beste passen bij de situatie.
Rond 11.00 uur bezoekt ze een jong gezin waarvan de moeder worstelt met mentale gezondheidsproblemen. Anouk helpt bij het opstellen van een zorgplan dat de moeder ondersteunt, terwijl het ook zorgt voor het welzijn van de kinderen.
Tussen de huisbezoeken door grijpt Anouk de kans om een gezonde lunch te pakken en bij te praten met collega's. Ze wisselen ervaringen uit, delen tips en advies, en bespreken complexe zaken waarbij ze misschien wat hulp nodig hebben.
In de middag heeft Anouk een vergadering met andere professionals in het sociaal domein. Samen werken ze aan gecompliceerde zaken en brainstormen over de beste aanpak. Na de vergadering gaat ze verder met administratieve taken, waaronder het opstellen van rapporten, het updaten van zorgplannen en het beantwoorden van e-mails.
Rond 17.00 uur pakt Anouk haar spullen en gaat ze naar huis. Maar haar dag eindigt hier niet altijd. Soms leest ze 's avonds nog wat vakliteratuur of bereidt ze zich voor op een specifieke zaak voor de volgende dag. Ze is gepassioneerd over haar werk, en die passie is duidelijk zichtbaar in de zorg en toewijding waarmee ze elke dag te werk gaat.
Werken als Wmo consulent via Joinuz
Mijn loopbaan in de Wmo-wereld heeft me naar diverse gemeenten geleid. Mijn keuze om voor een detacheerder te werken, in plaats van direct in dienst te treden bij een gemeente, is bewust gemaakt. Zo heb ik de kans gekregen om bij verschillende gemeenten een kijkje te nemen. Inmiddels ben ik in vaste dienst bij Joinuz, een detacheerder die past bij mijn waarden: professioneel, ambitieus, maar niet te commercieel.