Wat doet een AMV medewerker?

Een AMV medewerker is een professional op het gebied van Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (AMV). Deze medewerkers zijn werkzaam binnen organisaties die zich richten op de zorg en begeleiding van minderjarige vreemdelingen die alleen in een ander land verblijven. De taken van een AMV medewerker omvatten het bieden van psychosociale ondersteuning, regelen van huisvesting en het coördineren van juridische en medische zaken. AMV medewerkers werken vaak samen met overheidsinstanties, non-profitorganisaties en andere betrokken partijen om te zorgen voor de belangen en het welzijn van alleenstaande minderjarige vreemdelingen in een nieuwe omgeving.

Een kijkje in de keuken bij de AMV woning van Parlan in Blokker

Aangekomen bij de AMV woning van Parlan wachtte Salim mij op. Trots en enthousiast vertelde hij over de locatie en de groep jongeren die er verblijft. Hij gaf me een rondleiding en stelde me voor aan zijn collega’s en ‘zijn’ jongeren. Opvallend en mooi te zien hoe respectvol iedereen met elkaar omgaat. Er is volop ruimte voor grapjes en de jongeren worden geactiveerd positieve activiteiten te ondernemen.

Salim vertelde me dat elke jongen die daar komt een bescheiden bedrag krijgt om een fiets te kopen. Alle jongeren zitten namelijk in Hoorn op school en moeten elke dag een flink stuk fietsen om daar te komen. Gebruikte racefietsen – gekocht via Marktplaats – hadden duidelijk de voorkeur. Omdat er geen plek was voor de fietsen, hadden de pedagogisch medewerkers samen met de jongens een schuur gebouwd met rekken waarin de fietsen gehangen kunnen worden.

Salim pakt zijn rol als Pedagogisch Medewerker Alleenstaande Minderjarige Vluchtelingen

Salim neemt zijn werk zeer serieus, gaat weliswaar op een losse manier met de jongens om maar blijft duidelijk de groepsleider. Mooi om te zien hoe hij dat invult.

Op deze Parlan locatie in Blokker hangt een gemoedelijke sfeer, de jongeren gaan op een leuke manier met elkaar en met de groepsleiders om. We hebben met ze allen nog een stuk van de WK wedstrijd Duitsland - Zuid-Korea gekeken, terwijl de jongens ondertussen aan het koken waren. Hen wordt echt verantwoordelijkheid en zelfstandigheid bijgebracht, op een hele leuke manier. Petje af.

Lijkt een baan in de Zorg jou ook leuk? Bekijk hier onze zorgvacatures.