Nou zullen er best veel mensen zijn die nog bekend zijn met thuiswerken. Met de vrijheid die het oplevert. En de valkuilen die op de loer liggen. Voor iedereen die echter nog nooit vanuit huis heeft gewerkt, hebben we de belangrijkste aspecten op een rijtje gezet.

Er is echter een hele Grote Maar. En dat zijn de kinderen die óók gedwongen thuiszitten. De wat oudere kunnen zichzelf wel vermaken. Of gewoon huiswerk opkrijgen. Maar hoe combineer je je werk met de aandacht die de allerjongsten van je vragen. Het voert te ver om daar in dit blog op in te gaan. Gelukkig besteedt een groeiend aantal media daar uitgebreid aandacht aan. Ons eerste advies is dan ook: lees die artikelen.

5 handige tips om thuis te werken

1. Creëer een eigen ‘zakelijk’ werkplekje voor jezelf

Thuis is thuis. En werk is werk. Hoe combineer je die twee gescheiden werelden nu je vanuit huis moet werken? Door een zakelijk werkplekje voor jezelf te creëren. Ergens in huis waar je niet snel wordt afgeleid. De keuken. In je slaapkamer. Woonkamer. Zolder. Ga als het even kan met je rug tegen een muur zitten met uitzicht op de deur. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat mensen onrustig worden als ze de deur de rug toe keren.

2. Begin op je normale ‘werktijd’

’t is natuurlijk hartstikke verleidelijk om uit te slapen. Je hoeft immers toch niet naar je werk toe.
Door langer in bed te blijven, doorbreek je echter je doordeweekse ritme. En is het lastiger om in standje werkmodus te komen. Maak van een ietsje later opstaan echter geen halszaak: je hebt immers geen reistijd meer. Die tijdwinst mag je best gebruiken om je nog een keer om te draaien. Ben je een vroege vogel? Dan kun je daar je voordeel mee doen; jouw huis is immers open zodra jij dat wilt.

3. Maak een schema voor elke dag

Een simpele things-to-do lijst helpt je efficiënt te werken. Heb je erg veel op je bordje? Stel dan een strakke planning op, inclusief deadlines. Ga je op werk altijd om 12.30 uur lunchen? Doe dat thuis dan ook. Zo zorg je voor de broodnodige structuur. Haalde je in de pauze altijd een frisse neus? Hou dat aan (nu wellicht met huishond erbij). Vanuit huis werken vereist flink wat discipline en concentratie: even een ommetje maken helpt om die op peil te houden.

4. Laat je niet afleiden door huishoudelijke zaken

Even de vaatwasser inruimen, een wasje doen of stofzuigen. Handig, want je bent toch thuis. Wel handig, maar niet verstandig om te doen tijdens je “kantoor-aan-huis-uren”. Het haalt je uit je ritme. En dat ritme, die structuur zijn nou net heel belangrijk om efficiënt en productief vanuit huis te kunnen werken.

5. Houd contact met je collega’s

Zit je dan, thuis. Zonder collega’s. Zonder het vertrouwde geroezemoes, de gesprekken bij de koffie-automaat. Da’s voor een enkeling misschien een opluchting. Maar voor de meesten flink wennen. Gelukkig kun je wel altijd appen, mailen en (video)bellen. Dus hou contact met elkaar. Om te vertellen wat je aan het doen bent. Of van plan bent te doen. Of hebt gedaan. Beklaag je desnoods over het weer of deel je vreugde over de afgelaste Grand Prix in Zandvoort…