In deze moderne tijd waarin welvaart en welzijn beide belangrijk zijn, wil je niet elke dag met tegenzin naar je werk. Het is niet genoeg om gewoon op kantoor te zitten en je salaris op te strijken. Je wilt werk waaruit je voldoening haalt, een baan waarin je je volledig kunt geven en een werkplek die je inspireert.

Werkgeluk dus. Dat klinkt goed. Het klinkt als iets wat eigenlijk heel vanzelfsprekend zou moeten zijn. Toch blijkt uit onderzoek dat 22% van de werknemers in Nederland met tegenzin naar het werk gaat. Van de 7.536 deelnemers geeft zelfs 10% aan dat zij structureel veel stress op de werkvloer ervaart. Iedere vorm van werkgeluk lijkt hier te ontbreken. En zeg nou zelf, dat moet toch anders kunnen?

Wat is werkgeluk?

Werkgeluk is meer dan de vraag "welke baan verdient het meest?". Terwijl sommigen zich diep in wiskundige formules verdiepen of voor de klas staan, blijft de basis van werkgeluk voor iedereen gelijk. Het draait om voldoening uit je werk halen. Het gevoel aan het einde van de werkdag dat je met een positieve energie naar huis gaat, ongeacht je beroep, dat is werkgeluk.

Je ervaart werkgeluk als je baan meer is dan ‘gewoon leuk’. Je werk moet je prikkelen, je motiveren. Aan het eind van de werkdag voel je je opgeladen en ga je positief naar huis. Morgen mag je weer! En of je dit werkgeluk dus uit een baan als verpleegkundige haalt of uit je werkzaamheden als beleidsadviseur sociaal domein, het uiteindelijke geluksgevoel blijft hetzelfde.

De 5 pijlers van werkgeluk

Een leuk salaris is mooi meegenomen, maar blijkt uiteindelijk niet genoeg om voldoening uit je werk te halen. Er bestaan talloze theorieën over geluk en die trekken uiteindelijk allemaal dezelfde conclusie: je bent gelukkig als voldaan wordt aan drie aangeboren psychologische behoeften. Dit zijn autonomie, verbondenheid en competentie. Het is daarom helemaal niet vreemd dat de 5 pijlers van werkgeluk deze behoeften als uitgangspunt hebben.

De 5 pijlers van werkgeluk zijn autonomie, zingeving, persoonlijke groei, vitaliteit en relaties.

Autonomie

Maar weinig mensen worden gelukkig van een leidinggevende die hun de hele dag in de nek zit en vertelt wat ze moeten doen. Op de werkvloer heb je behoefte aan autonomie en die neemt toe als je zelf mag bepalen welke taken je wanneer uitvoert, je een beloning krijgt voor het resultaat van je werk, je zelf kiest hoe je iets doet en met wie je samenwerkt.

Zingeving

Het is belangrijk dat je dingen doet die je belangrijk vindt en waar je in gelooft. Dit geeft immers zin aan je werkdag. Daarom is het heel belangrijk dat jouw werkzaamheden passen bij je eigen persoonlijke waarden. Bovendien: als je hier voldoening uithaalt, zal je meer doen dan eigenlijk in je taakomschrijving staat. Dat is mooi meegenomen voor je werkgever.

Persoonlijke groei

In je werk je eigen doelen mogen stellen, draagt bij aan persoonlijke groei. Je probeert je immers te ontwikkelen op bepaalde vlakken en een inspirerende werkomgeving versterkt dit. Om meer voldoening (en dus werkgeluk) uit je baan te halen, is de mogelijkheid om aan je persoonlijke groei te werken een belangrijke voorwaarde.

Vitaliteit

Als je goed in je vel zit, draagt dit bij aan een proactieve houding op de werkvloer. Een bedrijf kan dit stimuleren door gezonde lunches, ergonomische werkplekken en gratis sporten aan te bieden, maar in eerste instantie zelf ben je uiteraard verantwoordelijk voor je gezondheid. Zorg dus voor voldoende slaap en beweging en voorkom stress.

Relaties

Sociale steun speelt een grote rol in het ervaren van geluk. Dat kan op persoonlijk gebied zijn, zoals een goede relatie, maar ook op je werk. Het helpt je bij het stellen, bereiken en behouden van doelen. Een sociaal vangnet fungeert daarnaast ook als buffer als het wat slechter met je gaat. Blijf daarom werken aan je sociale vaardigheden.

Daarom is werkgeluk zo belangrijk

Werkgeluk is essentieel, niet alleen voor het individu, maar ook voor bedrijven. Gelukkige werknemers zijn productiever en meer betrokken. Ze zijn bereid dat stapje extra te zetten en krijgen daar ook energie van. Welke werkgever wil dat nu niet?

Op zoek naar je eigen werkgeluk

Je weet nu waarom het zo belangrijk is om geluk op de werkvloer na te streven. Het nastreven van werkgeluk is niet alleen een persoonlijke zoektocht, maar ook een gezamenlijke. Bij Joinuz willen we je helpen dat te vinden. Niet alleen door te kijken naar "met welke baan verdien je het meest?", maar door echt te begrijpen wat jou motiveert en tevreden stelt. Laat ons weten waar jij gelukkig van wordt. Het werkgeluk ligt ook op jou te wachten!

Je weet nu waarom het zo belangrijk is om geluk op de werkvloer na te streven. Maar vond je dit werkgeluk ook al? Bij Joinuz helpen we je graag bij het vinden van je droombaan. Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek en vertel ons over jouw ambities en dromen. Laat ons weten waar jij gelukkig van wordt. Het werkgeluk ligt ook op jou te wachten!

Ben je al nieuwsgierig naar jouw nieuwe werkgeluk? Check dan hier al onze vacatures.