De tijd dat je alleen naar je werk ging om geld te verdienen, is nu echt voorbij! Je wilt niet alleen maar op kantoor je tijd uitzitten, omdat je daar nu eenmaal een salaris voor krijgt. Je wilt werk waar je voldoening uithaalt, een baan waarin je je ziel en zaligheid kan storten en een werkplek die je inspireert. Kortom, je bent op zoek naar werkgeluk.

Werkgeluk. Dat klinkt goed. Het klinkt als iets wat eigenlijk heel vanzelfsprekend zou moeten zijn. Toch blijkt uit recent onderzoek dat 22% van de werknemers in Nederland met tegenzin naar het werk gaat. Van de 7.536 deelnemers geeft zelfs 10% aan dat zij structureel veel stress op de werkvloer ervaart. Iedere vorm van werkgeluk lijkt hier te ontbreken. En zeg nou zelf, dat moet toch anders kunnen?

Wat is werkgeluk?

Niet iedereen wordt van dezelfde zaken gelukkig. Waar de één zich graag vastbijt in wiskundige formules, staat een ander graag voor de klas om te vertellen over Nederlandse literatuur. De volgende zorgt graag voor mensen en weer iemand anders is liever onderweg als vrachtwagenchauffeur. Toch blijkt werkgeluk voor iedereen in de basis gelijk te zijn.

Je ervaart werkgeluk als je baan meer is dan ‘gewoon leuk’. Je werk moet je prikkelen, je motiveren. Aan het eind van de werkdag voel je je opgeladen en ga je positief naar huis. Morgen mag je weer! En of je dit werkgeluk dus uit een baan als verpleegkundige haalt of uit je werkzaamheden als beleidsadviseur sociaal domein, het uiteindelijke geluksgevoel blijft hetzelfde.

De 5 pijlers van werkgeluk

Een leuk salaris is mooi meegenomen, maar blijkt uiteindelijk niet genoeg om voldoening uit je werk te halen. Er bestaan talloze theorieën over geluk en die trekken uiteindelijk allemaal dezelfde conclusie: je bent gelukkig als voldaan wordt aan drie aangeboren psychologische behoeften. Dit zijn autonomie, verbondenheid en competentie. Het is daarom helemaal niet vreemd dat de 5 pijlers van werkgeluk deze behoeften als uitgangspunt hebben.

De 5 pijlers van werkgeluk zijn autonomie, zingeving, persoonlijke groei, vitaliteit en relaties.

Autonomie


Maar weinig mensen worden gelukkig van een leidinggevende die hun de hele dag in de nek zit en vertelt wat ze moeten doen. Op de werkvloer heb je behoefte aan autonomie en die neemt toe als je zelf mag bepalen welke taken je wanneer uitvoert, je een beloning krijgt voor het resultaat van je werk, je zelf kiest hoe je iets doet en met wie je samenwerkt.

Zingeving


Het is belangrijk dat je dingen doet die je belangrijk vindt en waar je in gelooft. Dit geeft immers zin aan je werkdag. Daarom is het heel belangrijk dat jouw werkzaamheden passen bij je eigen persoonlijke waarden. Bovendien: als je hier voldoening uithaalt, zal je meer doen dan eigenlijk in je taakomschrijving staat. Dat is mooi meegenomen voor je werkgever.

Persoonlijke groei


In je werk je eigen doelen mogen stellen, draagt bij aan persoonlijke groei. Je probeert je immers te ontwikkelen op bepaalde vlakken en een inspirerende werkomgeving versterkt dit. Om meer voldoening (en dus werkgeluk) uit je baan te halen, is de mogelijkheid om aan je persoonlijke groei te werken een belangrijke voorwaarde.

Vitaliteit


Als je goed in je vel zit, draagt dit bij aan een proactieve houding op de werkvloer. Een bedrijf kan dit stimuleren door gezonde lunches, ergonomische werkplekken en gratis sporten aan te bieden, maar in eerste instantie zelf ben je uiteraard verantwoordelijk voor je gezondheid. Zorg dus voor voldoende slaap en beweging en voorkom stress.

Relaties


Sociale steun speelt een grote rol in het ervaren van geluk. Dat kan op persoonlijk gebied zijn, zoals een goede relatie, maar ook op je werk. Het helpt je bij het stellen, bereiken en behouden van doelen. Een sociaal vangnet fungeert daarnaast ook als buffer als het wat slechter met je gaat. Blijf daarom werken aan je sociale vaardigheden.

Daarom is werkgeluk zo belangrijk

Het zal geen verrassing zijn dat werkgeluk heel erg belangrijk is. Niet alleen voor jezelf, ook het bedrijf waarvoor je aan de slag gaat heeft baat bij gelukkige werknemers. Als jij doet wat je leuk vindt, werk je harder en ben je bereidt om nog een stapje verder te gaan. Zonder problemen verricht je extra werk en je krijgt er nog energie van ook! Welke werkgever kan daar nou nee tegen zeggen?

Op zoek naar je eigen werkgeluk

Je weet nu waarom het zo belangrijk is om geluk op de werkvloer na te streven. Maar vond je dit werkgeluk ook al? Bij Joinuz helpen we je graag bij het vinden van je droombaan. Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek en vertel ons over jouw ambities en dromen. Laat ons weten waar jij gelukkig van wordt. Het werkgeluk ligt ook op jou te wachten!

Plan hier jouw kennismakingsgesprek met Joinuz in.

Ben je al nieuwsgierig naar jouw nieuwe werkgeluk? Check dan hier al onze vacatures.