#1 Besef dat je een winnaar bent

Winnaar van een werktalentenjacht, welteverstaan. Uit tig andere talenten ben jij toch maar mooi uitgekozen. En daar mag je best trots op zijn en vertrouwen uit putten. Dus begin je dag met: dag Onzekerheid, hallo Hier Ben Ik. En herhaal ’t een paar keer.

#2 Duik de avond ervoor op tijd je bed in

Op tijd je bed in en er ook ruim op tijd weer uit. Dat eerste vraagt wellicht enige discipline, het tweede een goede wekker. Beide zaakjes voor elkaar? Mooi, dan kun je goed uitgerust aan je nieuwe baan beginnen. Uitgeslapen, alert en boordevol energie en gezond nieuwsgierig.

#3 Vertrek op tijd van huis

Niets vervelender dan te laat komen. En al helemaal op je eerste werkdag. Vertrek dus op tijd van huis. Ga je met de auto? Check dan of er files staan. Wordt het bus, trein of tram? Zoek dan van tevoren uit welke haltes je moet hebben en wat de vertrektijden zijn.

#4 Trek iets aan dat lekker zit

Kleding kan een bron van onzekerheid zijn. ’t Allerbelangrijkste is dat je iets aantrekt waar je je lekker in voelt. Helemaal mooi als dat een beetje matcht met je nieuwe werkomgeving. Maar hoe schat je dat in? Met een beetje logisch nadenken kom je al een heel eind: een advocatenkantoor heeft nu eenmaal een andere dresscode dan een autobandenbedrijf. Vraag bij Grote Twijfel vrienden of familie om advies.

#5 Bereid je voor

Op zo’n eerste werkdag krijg je veel te ‘verstouwen’. Ga niet proberen om alle namen bij alle nieuwe gezichten te onthouden; gaat je toch niet lukken. Die van je directe collega’s zijn ’t belangrijkst. Je krijgt natuurlijk ook heel wat vragen: welke banen heb je gehad, opleiding, getrouwd, samenwonend, kinderen, hobby’s… Bereid je daar van tevoren op voor, scheelt ‘live’ wellicht wat gehakkel.

#6 Laat je smartphone even links liggen

Of zet ‘m de eerste paar uur gewoon uit. Concentreer je op je nieuwe collega’s, je nieuwe werkplek, nieuwe indrukken en informatie. Twitter, Facebook, Instagram en email kunnen best even zonder jou.

#7 Blijf positief

Positiviteit is een cruciaal element voor een succesvolle start op je nieuwe werkplek. Laat jezelf stralen met een optimistische houding en een glimlach. Positiviteit is aanstekelijk en kan de sfeer in je nieuwe werkomgeving aanzienlijk verbeteren. Sta open voor nieuwe ervaringen, wees nieuwsgierig en benader uitdagingen met een can-do mentaliteit. Een positieve instelling zal niet alleen bijdragen aan een vlotte integratie, maar het zal ook je eigen welzijn en zelfvertrouwen bevorderen. Onthoud: jouw enthousiasme en optimisme zijn net zo waardevol als je professionele vaardigheden.

Bereid jezelf voor op een succesvolle eerste werkdag door met vertrouwen en enthousiasme aan deze nieuwe uitdaging te beginnen. Je bent gekozen om een reden, dus wees trots op jezelf! Neem de tijd om uitgerust aan de slag te gaan, kies kleding waarin je je zelfverzekerd voelt en focus op het opbouwen van nieuwe relaties en het absorberen van nieuwe kennis. Laat afleidingen zoals je smartphone even achterwege en geef je volledige aandacht aan de nieuwe omgeving. Vergeet niet te genieten van deze bijzondere mijlpaal en maak er een fantastische eerste dag van!