Mijn naam is Mahdokht Shahsavari. Sinds 20 januari 2021 ben ik via Joinuz werkzaam bij de gemeente Heemstede als allround casemanager Tozo. Via LinkedIn ben ik in contact gekomen met Joinuz. Na de kennismaking heb ik meteen al fijne gesprekken gehad met deze fijne club.

Als ZZP'er werkte ik ook al voor de gemeente Zaanstad en Joinuz heeft heel prettig met mij meegedacht over de inhoud en de verdere invulling van het werken bij de gemeente Heemstede naast de gemeente Zaanstad. In Heemstede ben ik werkzaam bij de Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken als allround casemanager TOZO en de overige actuele regelingen die actueel zijn. Bij deze afdeling zijn er een aantal collega’s nauw betrokken bij het proces, van beleid tot uitvoering.

Hoe ziet mijn dag eruit als allround casemanager Tozo?

Ik start mijn dag met de binnengekomen e-mails van ondernemers. Deze lopen uiteen van het aanvragen van een TOZO-uitkering tot het uitleggen van de jaaropgave of het wijzigen van een toegekende uitkering. Alle e-mails worden verzameld in een aparte mailbox die ik samen met een andere collega beheer.

Na het beantwoorden van de mails ga ik aan de slag met de binnengekomen aanvragen. Ik beoordeel of de aanvrager voldoet aan alle criteria en handel dan de aanvraag af. Tussen de aanvragen door probeer ik de ondernemers die een terugbel verzoek hebben gedaan, terug te bellen met de nodige informatie over de actuele regelingen. Ik vind het fijn om een klankbord te zijn voor de ondernemer in deze hectische tijden. Naast de reacties die via de mailbox binnenkomen, kunnen ondernemers ook binnenlopen voor een oriënteren gesprek over de mogelijkheden. Dit laatste gebeurt met name over de nieuwe regeling genaamd de TONK-regeling (Regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten).

Naast de reguliere aanvragen bestaat mijn werk ook uit het verwerken van binnengekomen wijzigingen die uiteenlopen van het doorgeven van inkomsten, samenwoning, verhuizing of tussentijds stopzetten van een regeling.

Stress bij ondernemers

Ik merk dat ondernemers vaak moeite hebben met het doorgeven van inkomsten en/of het stopzetten van de TOZO omdat men simpel weg niet weet hoe het zal gaan met de onderneming in de nabije toekomst. Die spanning en heel vaak stress bij de ondernemers probeer ik weg te nemen door regelmatig in contact te treden met de mensen en ze proberen wegwijs te maken.

De gemeente Heemstede is op dit moment net als vele andere gemeenten hard bezig om de TONK-regeling uitvoerbaar te maken. Wat ik heel fijn vind aan deze gemeente is dat de ondernemers tijdig worden geïnformeerd over de regels en dat er altijd ruimte is voor een ondernemer om zijn/haar verhaal kwijt te kunnen. Er wordt maatwerk geleverd en dat is volgens mij waar het om gaat. Niet alleen binnen de Participatie Wet maar zeker ook binnen de TOZO.

De ondernemers die ik spreek, probeer ik tools en informatie mee te geven om door deze crisis heen te komen. Dit doe ik ook door bijvoorbeeld de TOZO-aanvraag zo snel mogelijk af te handelen en de ondernemer direct te informeren over het besluit of door een wijziging in de inkomsten zo snel mogelijk af te handelen zodat de gevolgen te overzien zijn voor een ondernemer. Zeker wanneer het gaat om een terugvordering.

Het fijne aan werken via Joinuz

Ik vind het leuk om een kijkje te nemen in de keuken van een andere gemeente en te zien hoe ook in deze gemeente de ondernemers worden gehoord en financieel ondersteund.

Kortom, een leuke leerzame opdracht bij een fijne gemeente waarbij de klant centraal staat! Deze opdracht is door de gedrevenheid en professionaliteit van Joinuz tot stand gekomen. Fijne club om mee samen te werken!

Zou jij net zoals Mahdokht willen werken binnen het sociaal domein? Bekijk hier onze vacatures.